Отидете към основна версия

1 429 17

Сърбия не доставя оръжие на Украйна от 2016 г.

  • сърбия-
  • оръжие-
  • украйна-
  • усия-
  • доставки

Заяви сръбският вицепремиер и министър на отбраната, Небойша Стефанович

Източник: БГНЕС

Продукцията на сръбските отбранителни предприятия не се доставя в Украйна от 2016 г., заяви днес на извънредна пресконференция сръбският вицепремиер и министър на отбраната, Небойша Стефанович, предаде Танюг. От 2016 г., откакто систематично чрез сървъри се извършва контрол на всеки полет и всяко разрешение за доставка на въоръжение от Сърбия, нито едно разрешение (за доставки), а също за транспортиране на какъвто и да било товар от такъв вид, въоръжение и военно оборудване, от Сърбия в Украйна или Русия, не е било издавано, каза Стефанович. Оръжия от Сърбия за Украйна не се изнасят, заяви сръбският вицепремиер, предаде БТА.

Ние изнасяме оръжие. За миналата година са издадени разрешения за износ на оръжие за над 1 милиард долара, а реализираните разрешения за миналата година са за сума от около 500 милиона долара. Очакваме, че тази година износът ще бъде по-значителен, а в следващите години очакваме увеличаване на ръста на производството на нашите компании и увеличаване на износа на разрешените купувачи, каза Стефанович. Ние ще продължим да работим според закона и в интерес на Сърбия, каза министърът.

Стефанович каза, че самолетите Ан-12, които са се произвеждали в СССР, сега са останали в Русия, Украйна и Беларус. За руските и беларуските превозвачи небето е затворено заради санкциите, а украинските самолети не могат да се завърнат в родината. Украинските самолети не могат да се приземят в Украйна и те са задействани по цял свят в превоз на въоръжения. Освен това, че фирмите им са основани в Украйна, товарът няма никаква връзка с Украйна, заяви Стефанович.

По думите на министъра самолетът Ан-12, който се разби край Кавала снощи, е на украинската компания "Меридиан" с борден номер МЕМ 3032. Той е превозвал 11,5 тона сръбско оръжие за Бангладеш и е пътувал по маршрута Ниш-Аман-Рияд-Ахмадабад-Дака и е имал всички разрешения по всички световни норми. Пилотът съобщил за повреда на един от четирите двигателя и веднага получил разрешение за аварийно кацане на летището в гръцкия град Кавала. В края на полуостров Атон самолетът направил завой на 180 градуса, за да кацне, но започнал да губи височина със запален двигател. Предполага се, че при спускането той се е закачил за електропровод, поради което целият район е останал без ток.

Самолетът Ан-12 се разби снощи на 40 км от летището в Кавала. Загинаха всичките осем членове на екипажа, които са украински граждани.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: