Отидете към основна версия

4 818 41

САЩ и руските олигарси: "Ще ви вземем яхтите и самолетите"

  • яхти-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • сащ-
  • олигарси-
  • самолети-
  • пари-
  • война-
  • владимир путин

САЩ са решени да нарушат комфорта на руските олигарси, чиито луксозни имоти и несметни богатства са пръснати по цял свят

Снимка: Shutterstock

На руските олигарси ще им отеснее светът, щом американското правосъдие се заеме с тях, обещава заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако. И предупреждава, че е безсмислено те да се укриват: "Ще ви хванем и ще ви вземем яхтите, самолетите, банковите сметки."

От началото на руската агресия в Украйна американското правителство действа с голяма твърдост срещу корумпираните елити на Москва – срещу опитите им да перат пари и с помощта на трикове да заобикалят санкциите. Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд заяви:

„Няма да щадим усилия, когато трябва да разследваме, арестуваме и осъждаме онези, чиито престъпни действия позволяват на Русия да води тази неоправдана с нищо война.“

"Дръж крадеца!"

Работната група, която разследва олигарсите, се намира във финансовия квартал на Манхатън. Името на звеното е “KleptoCapture”, което може да се преведе като "Дръж крадеца!".

Името на групата прилича повече на име на компютърна игра, но съществуването ѝ вече се е превърнала в сериозен проблем за редица олигарси и политици. Общо 28 имена са в списъка със санкции на САЩ - сред тях са президентът на Русия Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров.

Специалното звено, което Гарланд сформира в Ню Йорк през март, цели да покаже, че САЩ безкомпромисно ще наложат санкциите си срещу онези, които поддържат войната. И това, че никой няма да е в състояние да ги заобиколи чрез пране на пари или лични контакти, обясни директорът на “KleptoCapture” Андрю Адамс в интервюто си за NBC. "Искаме да разрушим мрежите им за влияние, да нарушим комфорта, на който се радват олигарсите. Недвижими имоти, банкови сметки, произведения на изкуството, незаслужено придобитите богатства от луксозния им живот - всичко това ще преследваме."

Първият трофей е яхта

Като прокурор Адамс е разследвал руски организирани престъпни групи. На новата си работа в Манхатън той ръководи цяла армада ловци на олигарси. Екипът включва прокурори, експерти по наказателно право и по въпросите на националната сигурност, сътрудници на ФБР и данъчни следователи. "Не може просто да отидете и да конфискувате яхтите им", казва Адамс. "Трябва да докажете престъплението."

Оперативната група задържа първия плавателен съд на руски олигарх през април. Това беше луксозната яхта на руския инвеститор Виктор Векселберг. Милиардерът е в списъка на санкционираните от САЩ лица от 2018 г. насам. Попаднал е в него по обвинения за данъчни измами, пране на пари и фалшифициране на документи с цел заобикаляне на санкциите. “KleptoCapture” конфискува край остров Майорка яхтата му "Танго" на стойност 90 млн. долара.

Частен самолет в Казахстан

Междувременно “KleptoCapture” са се насочили и срещу друг руски милиардер. Това е депутатът от руската Дума Андрей Скоч. Вашингтон и Брюксел са наложили множество санкции срещу олигарха. Твърди се, че той е свързан с организирани престъпни групировки. От “KleptoCapture” смятат да конфискуват частния самолет на милиардера в Казахстан, чиято стойност надхвърля 88 милиона евро.

САЩ, както и други държави имат право да замразяват активи на заподозрени олигарси. След като това стане юридически факт, собствениците не могат да използват тези яхти, самолети, къщи или сметки, докато санкциите не бъдат отменени или успешно оспорени в съда. Досега Вашингтон и техните съюзници, включително Германия, са замразили активи на руски олигарси на стойност от над 330 млрд. долара.

Автор: Анте Пасенхайм

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 52 гласа.

Свързани новини