Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Декември, 2022 11:25 5 943 45

Далеч от войната: украинските милиардери по Лазурния бряг

  • олигарси-
  • война-
  • милиардери-
  • санкции-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • франция-
  • лазурен бряг-
  • пари

Французи с учудване наблюдават луксозни лимузини с украински номера и скъпи вили, обитавани от украинци

Далеч от войната: украинските милиардери по Лазурния бряг - 1
Снимка: Shutterstock

На около 1800 километра от Украйна жителите на Лазурния бряг във Франция се дивят на големия брой луксозни коли с украински номера, които никак не се вписват в представите им за страданията на хората, причинени от зловещата война.

Украинските олигарси са избягали с милиони пари в брой?

Още новини от Украйна

Един украински блогър разпространи снимка на няколко куфара, пълни с пари в брой. Твърди се, че унгарските митнически власти са открили 17 милиона американски долара и над един милион евро в луксозни украински лимузини. Парите не са декларирани при напускането на Украйна. Според митническите правила пътуващите могат да носят не повече от 10 хиляди евро кеш.

Говорителка на Държавното бюро за разследване на Украйна Тетяна Сапян казва, че властите от месеци разследват случая. "Сред хората, които бяха проверени от Държавното бюро за разследване, са представители на държавната власт, на бизнес средите, бивши членове на съдебната власт и дори депутати", казва Сапян в интервю за ДВ. Разследва се дали тези хора "са преминали границата законно и дали са участвали в пране на пари".

Олигарси, които поддържат добри контакти с Русия

От средата на септември са проведени разследвания срещу повече от 80 души, още десетки се проверяват в момента. В разгара на войната разследващите са се посветили на една много болезнена за Украйна тема: корупцията в страната, която е широко разпространена, и чиито главни действащи лица често поддържат добри контакти с Русия.

За двама от супербогаташите, които са избягали от Украйна, са издадени и международни заповеди за арест. Но дали някога ще се стигне до екстрадирането им в Украйна, Сапян далеч не е сигурна. "Знаем: Ако човек има много пари, той е склонен да похарчи част от тях, за да повлияе на определени процеси - не само в Украйна, но и в чужбина."

Разследват се и шестима бивши и дори настоящи членове на украинския парламент. През лятото президентът Володимир Зеленски забрани дейността на парламентарно представената проруска партия "Опозиционна платформа". Интересното е, че някои от тези депутати след това основават нова група, наречена "Възстановяване на Украйна", казва Олександър Салиженко от базираната в Киев неправителствена организация "Чесно".

Опитват се да влияят на украинската политика отвън

Организацията анализира работата на депутатите, особено по отношение на корупцията. “Тази нова група депутати беше сформирана дистанционно”, казва Салиженко в интервю за ДВ. От пандемията насам украинските депутати могат да работят от разстояние. Това позволява тази фракция във Върховната Рада да се сформира с електронни подписи. Сред участниците в нея е депутатът Игор Абрамович. Украински журналисти го заснеха през лятото на френската Ривиера, докато се връща от спорт заедно с бивш високопоставен служител на украинския орган за финансов надзор.

Абрамович живее на полуостров Сен-Жан-Кап-Фера в Ница, където много луксозни имоти отдавна са собственост на руснаци и украинци. От чужбина тези депутати продължават да се опитват да влияят, казва Салиженко. "Някои от тях се занимават и със законодателна дейност от разстояние", като внасят законопроекти по електронен път. Тяхното отсъствие не е причина да загубят мястото си в парламента. Въпреки това на "дистанционно работещите депутати" не се изплаща заплата. Очевидно те имат други източници на доходи.

“Те призоваваха Русия да дойде в Украйна”

Но на френския Лазурен бряг има и много други бежанци от Украйна, казва Вероник Боре от местната администрация в Ница. "Много жени, майки с децата си и дори баби с внуците си." След началото на руската инвазия в Украйна властите настаняват всеки ден по 500 нови бежанци, които са избягали от Украйна по южния бежански маршрут - през Унгария и Италия до Франция.

Ница е третият най-голям център за украински бежанци във Франция след Париж и Страсбург. За тях се грижи и украинката Ирина Бурдел, която ръководи френско-украинското културно сдружение в града. Ядосва я фактът, че в непосредствена близост живеят навярно и корумпирани богаташи от Украйна, "които са дошли да търсят убежище на Лазурния бряг и карат големите си коли". Но тя не е изненадана. В Украйна има неща, "които са били приети и толерирани преди войната".

"Тези хора не само са част от този корумпиран елит, но освен това са отговорни и за войната в Украйна, защото призоваха Русия да се намеси в Украйна", казва Бурдел. Но разследването на тези случаи трябва да бъде извършено от украинската съдебна система, казва тя. След като войната приключи.

Автор Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потребител

    80 3 Отговор
    Нищо не разбирате, това са героите на Украйна.
  • 2 Някоя си

    78 0 Отговор
    Хах....факти??? Да не са ви хакнали сайта 🤣🤣🤣🤣 а ся по темата.... Що не ги екстрадират от франция в украйна., Да одят да се бият за страната си 🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 3 Ха ха

    91 1 Отговор
    Точно така.Тези които са корумпирани са проруснаци.А укронационалистите са честни,добри и само за народа мислят.Особено кликата около Зеленото,шмъркаща белото.
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    70 1 Отговор
    Така е навсякъде по света където има богаташи и олигарси, бият се бедните за техните интереси!
    Различно е само при революцията, когато не се дава път на богаташите и олигарсите да избягат, а те първи се ликвидират.
  • 5 Боруна Лом

    21 1 Отговор
    И У НАС

    Коментиран от #12, #33

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 4 Отговор
    НО много УКРАЙНЦИ страдат от ВОЙНАТА разруха глад студ болести смърт а ЗЕЛЕНСКИ е психопат той не му пука как живеят повечето обикновуни УКРАЙНЦИ
  • 7 Факт

    66 0 Отговор
    И в Германия луксозните коли са с украински номер.
  • 8 Защото

    46 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някоя си":

    Тази статия потвърждава, че войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и Нато! Тези не са наемници на Нато. Защо трябва да ги екстрадират на територията избрана за водене на битката между Русия и Нато?

    Коментиран от #11

  • 9 Студопор

    60 1 Отговор
    Украинските милиардери пращат ли по една заплата да подкрепят родината си? Или си харчат милиардите на спокойствие, докато ние им храним съгражданите?
  • 10 312

    2 44 Отговор
    Имат си пари хората. Това лошо ли е?

    Коментиран от #15

  • 11 Някоя си

    51 0 Отговор

    До коментар #8 от "Защото":

    Ми тогава да им се конфискуват парите в полза на укрите...що всички да плащаме заради тях....щом се самоопределят за украинци да си носят последствията...
  • 12 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    35 5 Отговор

    До коментар #5 от "Боруна Лом":

    Нашите олигарси какви палати, замъци и имения направиха по горите и отдалечените чукари, сега с тия гости олигарси всяка вечер правят жестоки оргии и разврат.
  • 13 освен Олигарсите

    47 0 Отговор
    На ривиерата имало и много обикновени украинци
    Абе с какви пари живеят тези обикновени оферти на ривиерата
    Един обикновен български да не се удар няма пари за билет да отиде до нашето черноморие а те отишли да живеят на ривиерата
  • 14 Освен олигарсите

    32 0 Отговор
    На ривиерата имало и много обикновени украинци
    Абе с какви пари живеят тези обикновени украинци на ривиерата
    Един обикновен български пенсионер няма пари за билет да отиде до нашето черноморие а те отишли да живеят на ривиерата

    Коментиран от #29

  • 15 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    34 1 Отговор

    До коментар #10 от "312":

    Имат да, от нашия гръб и труд, за нас трохите за тях всичките блага и богатства!
  • 16 Урюрвкос

    33 1 Отговор
    аве не знам но грузинските, арменските, азербайджанските богаташи си разпродават масово жилищата, вилите, ресторантите, автосервизите и други активи в Киев. Имаха някакви надежди че нещата ще се оправят и всичко ще бъде по старому но очакванията им се оказаха напразни.

    Коментиран от #21

  • 17 стоян георгиев

    1 47 Отговор
    Даааа не се харесва статията на путлерасите.с кви пари живеели обикновените украинци,наще олигарси били крали...путлераси статията ви отговаря кви са украинците с големите джипове,дето всеки ден ги обвинявахте и оправдавате спиране на помоща за украинските жени и деца.що по нея мълчите бе?

    Коментиран от #34, #35, #38

  • 18 Не разбирам

    16 1 Отговор
    защо пишете за украинци олигарси в м. род.
    Да не сме джен...ри. Информация ни давайте само за украинки.
  • 19 Ами

    44 0 Отговор
    Не са само там и в Гърция има много, наемат скъпи вили, мотаят се с луксозните си джипове и гледат нагло!
    Европа тепърва, ще се "учудва" от укрите!
  • 20 ...

    2 24 Отговор
    Абе и един руски милионер ме сме чули да е юобилизиран, па дори и запас. Или синче на такъв. Или пък роднина на Путин, Песков, Лавров...
  • 21 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    25 0 Отговор

    До коментар #16 от "Урюрвкос":

    В тия смутни времена ако се появи пак един грузинец като Джугашвили, ще ги оправи всичките тия и ще им намери място къде да ги настани!

    Коментиран от #30

  • 22 Тръмп

    9 4 Отговор
    Руско езични Украинци!
  • 23 ЕС да им конфискува

    42 0 Отговор
    Милиардите и да ги използват за подслоняването и изхранването на другите украинци, бежанци, дошли в ЕС от войната.
    Щом на руските олиграси МОЖЕ, защо да не вземат мангизите и на тези крадци и мошенници?
    В края на краищата нашия беден народ не е длъжен да им плаща сметките на украинците, когато техните мошенници са се скрили тука с много пари и се кефят на свобода...
  • 24 Госあ

    33 0 Отговор
    Много обичат укрите по морето да ходят. Ще останат съвсем без такова. Край с Азовско, а би трябвало и с Черно море съвсем да се простят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 кочоолу

    27 2 Отговор
    "Но разследването на тези случаи трябва да бъде извършено от украинската съдебна система, казва тя..."......След края на Спец.операцията мже да няма Окраинъ,какви 5 лева.....

    Коментиран от #42

  • 27 веселяк

    28 2 Отговор
    Значи трябва да ни се внуши-има украински олигарси щракащи с пръсти на Ривиерата, но те са проруски! Вероятно следващата статия ще е за украинските национално отговорни олигарси биещи се на фронта стреляйки от шибидаха на маскировъчно оцветен Ролс Ройс с позлатена картечница!
  • 28 Това са нацистките

    25 1 Отговор
    укроглаватари с крадените долари и евро от помощи. Сега ще трепят евробудалите.
  • 29 Соваж бейби

    20 0 Отговор

    До коментар #14 от "Освен олигарсите":

    Обикновени украинци мигранти в Нис ?Като какви ?По магистралата няма момичета както в България.На французите им е трудно в момента се оправят тези не ги знам и без работа ,уеш ??Лъжа е ,много франсета предпочитат ваканция по някой остров ,Испания или Италия отколкото Лазурния бряг защото е скъпо ,пък и веднъж ако си минал от там после е скучно само много богати комплексари ,карнавал на суетата и лесно спечелени пари .В Монако няма ли украински мигранти ??
  • 30 Урюрвкос

    22 0 Отговор

    До коментар #21 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    на 6 дек 22 год в град Набережни Челни в двора на частно начално училище са открили паметник на Сталин. Представлява желязна пейка на който е седнал Вожда и има място още някой да седне до него и да си изплаче мъката. Видях на Златните кола със лепенка на задното стъкло---Сталин пуши папироса и надпис при мен такъв бардак нямаше.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 През всичките тези месеци блогъри

    30 1 Отговор
    пускат най-различна информация в тази посока, но щом не е в угода на режима на Еленския клоун, значи е путинска пропаганда. През април някъде имаше данни за продадени 11 бр. свръхскъпи модели на "Бугати" в Украйна, на чиновници и "доброволци". Вторите очевидно са се занимавали с далавери с хуманитарната помощ, иначе няма обяснение за такива придобивки. Дори генератор видях обявен в украински сайт, на който не бяха си дали труда да свалят лепенките "хуманитарна помощ от Германия". Отгоре на всичко са на път да разгорят религиозна война там с гоненията на православната църква. Твърди се, че вече има изготвен законопроект в Радата за забраната й. И вече започват да излизат все повече видеа с украински войници /очевидно православни/, които призовават властта да не пипа църквата. Къде са папата, ЕС и всички "демократични" институции на Запада, които от години ни надуват главите с политиката на толерантност и приобщаване?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Даааа

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Русичката Стуенкъ Гиоргиефа пак написа..
    Поредната безсмислица
  • 35 Георги Стоянов

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Първо завърши поне 5. клас и тогава се опитвай да напишеш някое смислено изречение, без да допуснеш повече грешки, отколкото думи има в него.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 чичко Сорос

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Стоенчо ама никак не ти върви пропагандата - колко пъти да ти казвам да не се излагаш да пишеш че има обратен ефект - слагай по едно минусче на рушляците и до там.
  • 39 Коментар

    13 0 Отговор
    Укрокелемета.Вместо да са на фронта са по хотелите и се чудят как нас да изпратят там.Защо са убивали невинни в Донбас цели 8г.?!Ние не сме виновни,а те сами.
  • 40 Анонимен

    5 0 Отговор
    Защо да се помага тяхните милиардери и милионери се кефят по пкажовете
  • 41 боко

    5 0 Отговор
    Инови тирове карат,а не искат да плащат тол таксата бок-----е
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 А руските

    1 3 Отговор
    Олигарси къде са ? А техните синове защо не са мобилизирани?
  • 44 Стоян Александров

    2 0 Отговор
    А добър Ви ден !!!! Как сме, добре ли сме ? 100 пъти писах, ЧЕ УКРИТЕ УМИРАТ НЕ ЗА ТЯХНАТА СВОБОДА, А ЗА МИЛЯРДИТЕ НА ЗАПАДНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ И ЗА МЕСТНИТЕ ГОСПОДАРИ РАЗБИРА СЕ. СЛЕД ВОЙНАТА ТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ПАК ГОСПОДАРИ С МИЛЯРДИ, А УМРЕЛИТЕ САМО ЧЕРВЕЙТЕ ЩЕ ГИ ЯДЪТ. А БИЙТЕ СЕ ОЩЕ ПАЛЯЧОВЦИ. ВОЙНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ЗА ГЛУПАЦИТЕ...
  • 45 778

    0 0 Отговор
    Украинците ще се оправят преди нас, вервайте ми!
Новини по държави: