Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Ноември, 2022 17:40 3 822 17

Руските олигарси и тяхното скрито богатство

  • олигарси-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна-
  • богатство-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • москва-
  • пари-
  • олег дерипаска-
  • пране на пари-
  • алишер усманов-
  • германия

Една от последните находки се свързва с руския олигарх Алишер Усманов

Руските олигарси и тяхното скрито богатство - 1
Снимка: Shutterstock

В края на септември германските следователи извършиха в пристанището на Хамбург обиск на луксозната яхта „Дилбар“, за която се смята, че е собственост на санкционирания руски олигарх Алишер Усманов. Той е сред доверениците на Путин, а ЕС му наложи санкции през февруари 2022 година. Следователите са търсели информации, които могат да хвърлят светлина върху собственика на яхтата, но са се натъкнали на много произведения на изкуството, сред които и 30 картини на значими художници. По първоначални преценки стойността на картините е към пет милиона евро, сред тях има и произведение на Марк Шагал. Говорител на Усманов обаче заяви, че въпросните произведения на изкуството не принадлежали на г-н Усманов, затова и не трябвало да бъдат обявявани пред германските власти.

Разследване за пране на пари

Още новини от Украйна

Прокуратурата в Мюнхен разследва олигарха по подозрения за укриване на данъци. Тя поддържа тезата, че санкционираният от ЕС милиардер е трябвало да плаща данъци в Германия. Усманов е разследван и за пране на пари. Луксозната яхта „Дилбар“ на стойност 500 милиона евро, за която се смята, че е собственост на Усманов, бе задържана още през пролетта. Самият Усманов обаче отрича, че е негова.

Същевременно в края на септември следователи на Федералната криминална служба и на данъчната полиция обискираха редица имения в Бавария, за които също се смята, че са собственост на Усманов.

Съкровища или евтини сувенири?

При обиска са били открити четири яйца „Фаберже“, декорирани пищно със скъпоценни камъни и перли. Дворцовият бижутер на руския цар Петер Карл Фаберже създава 52 такива яйца в Санкт Петербург между 1885 и 1917 година. Повечето от тях днес се намират в музеи и в частни колекции, шест се смятат за изчезнали.

Междувременно от името на олигарха са заявили, че в трезора на неговата баварска вила се намирали не оригинали от царско време, а копия, купени за подарък на негови приятели в родния му Узбекистан. На базата на направените експертизи прокуратурата обаче смята, че разкошните яйца имат значителна стойност, респективно е трябвало да бъдат обявени пред германските власти - точно както и откритите в Хамбург картини.

Говорител на Усманов се усъмни в стойността на намерените яйца. Той се позова на снимка на копие на яйце „Фаберже“, продадено през 2015 година в САЩ за по-малко от 400 долара. Съответно и намерените яйца от този тип били „евтини сувенири, които могат да се намерят в интернет“. Предстои експерти да установят точната стойност на яйцата, както и на картините, открити в баварската вила на олигарха.

За Алишер Усманов е известно, че е ценител на изкуството. През 2007 година той купи на търг колекцията на починалия руски челист Мстислав Ростропович и съпругата му за 70 милиона долара, след което подари творбите на Кремъл. Освен това той купи картината „Свети Марк“ на нидерландския художник Франс Халс, за да я подари на московския музей „Пушкин“.

Изземания и във Франция и САЩ

Художествени произведения на санкционирани руснаци са конфискувани и в други държави. Френските власти, например, задържаха автопортрет на художника Пьотр Кончаловски от частната колекция на руския олигарх Пьотр Авен. Той също е в санкционния списък на ЕС. До тази пролет той ръководеше най-голямата руска частна банка „Алфа“.

През октомври миналата година пък американската федерална полиция обискира множество жилища на руския милиардер Олег Дерипаска. Довереникът на Путин бе санкциониран от американските власти още преди началото на войната в Украйна като реакция на възможното оказване на влияние от страна на Русия спрямо американските президентски избори през 2016 и на базата на подозрения за пране на пари. При обиските са били иззети много ценни картини, включително една на мексиканския художник Диего Ривера. Германските следователи са установили до момента имущество на санкционирани от ЕС руснаци на стойност пет милиарда евро – банкови сметки, акции, яхти, самолети и жилища, които са „замразени“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ханс

    8 3 Отговор
    айде тея вкиснатите пак се появиха
  • 3 любител на изкуството

    7 5 Отговор
    сега е момента германските власти да се облажат! ама да не стане както след всв.
  • 4 а кога ще пишете

    12 1 Отговор
    за бг олигарси и политцици и тяхните скрити чеккммеджета и оффшоррки. За руските и сащ богаташи не спирате да пишете

    Коментиран от #15

  • 5 ти да видиш

    3 4 Отговор
    На Дpишо аскьойски тъст му! Аве за Дpишо нещо няма ли санкции нали и той топи човката в кацата Усманова?

    Коментиран от #16

  • 6 а кога за от банкя

    5 1 Отговор
    олигарха и новото скрито $чеккммеджже$
  • 7 Професор

    17 4 Отговор
    Четирите яхти на Роман Абрамович които са акостирали на турския бряг а той самия се шляе из Истанбул струват 1,2 милиарда долара. А руските войници на фронта ядат консерви с краен срок на годност 2017 година.
  • 8 Иванушка 🇷🇺

    11 7 Отговор
    Алкохолните отпадаци изгърмяха доларите на шампанско в прогнилия Запад , сега им останаха акцийте в потъналите раш компании, който клонят към нула, пълна капитулация и фалит на джамахирията съдрана!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    7 3 Отговор
    Да знайте най честните и попчтени хора са англосаксонците, всеки цент е спечелен от тях с пот за милионери те и милиардерите им да не говорим направо са светии
  • 11 Рошко

    6 0 Отговор
    Само че не мога да разбера защо асандж който им хскнс офшфорките е още в затвора. Димокрация ко да прави човек
  • 12 стоян

    9 3 Отговор
    Ей сега нашите путинофили започват да бранят руските кумунис олигарси - нали затова са четирихилядници на заплата при митрофана
  • 13 ....

    4 2 Отговор
    Скоро ще се разделят с всичките си активи. А само балъчорник ще се хване на приказката за "евтините сувенири". Сигурно са инкрустирани със скъпоценни камъни за стотици хиляди, за които някой мужик муа елда и живее в "сталинка" докато ги копа.
  • 14 Бесен- _Язовец

    2 1 Отговор
    Проскубани клошари , кюмур ще кушате !
  • 15 далавера импекс

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "а кога ще пишете":

    нашти съ дребни риби-кокошкари миришат им кръката. в сравнение с руските и хамериканските са аматьори.
  • 16 Тайбе Удепелайнен

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ти да видиш":

    Нищо общо няма този с бащата на Лолитката. Вземи се образовай малко!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания