Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Август, 2022 09:42 4 796 41

САЩ и руските олигарси: "Ще ви вземем яхтите и самолетите"

  • яхти-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • сащ-
  • олигарси-
  • самолети-
  • пари-
  • война-
  • владимир путин

САЩ са решени да нарушат комфорта на руските олигарси, чиито луксозни имоти и несметни богатства са пръснати по цял свят

САЩ и руските олигарси: "Ще ви вземем яхтите и самолетите" - 1
Снимка: Shutterstock

На руските олигарси ще им отеснее светът, щом американското правосъдие се заеме с тях, обещава заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако. И предупреждава, че е безсмислено те да се укриват: "Ще ви хванем и ще ви вземем яхтите, самолетите, банковите сметки."

От началото на руската агресия в Украйна американското правителство действа с голяма твърдост срещу корумпираните елити на Москва – срещу опитите им да перат пари и с помощта на трикове да заобикалят санкциите. Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд заяви:

Още новини от Украйна

„Няма да щадим усилия, когато трябва да разследваме, арестуваме и осъждаме онези, чиито престъпни действия позволяват на Русия да води тази неоправдана с нищо война.“

"Дръж крадеца!"

Работната група, която разследва олигарсите, се намира във финансовия квартал на Манхатън. Името на звеното е “KleptoCapture”, което може да се преведе като "Дръж крадеца!".

Името на групата прилича повече на име на компютърна игра, но съществуването ѝ вече се е превърнала в сериозен проблем за редица олигарси и политици. Общо 28 имена са в списъка със санкции на САЩ - сред тях са президентът на Русия Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров.

Специалното звено, което Гарланд сформира в Ню Йорк през март, цели да покаже, че САЩ безкомпромисно ще наложат санкциите си срещу онези, които поддържат войната. И това, че никой няма да е в състояние да ги заобиколи чрез пране на пари или лични контакти, обясни директорът на “KleptoCapture” Андрю Адамс в интервюто си за NBC. "Искаме да разрушим мрежите им за влияние, да нарушим комфорта, на който се радват олигарсите. Недвижими имоти, банкови сметки, произведения на изкуството, незаслужено придобитите богатства от луксозния им живот - всичко това ще преследваме."

Първият трофей е яхта

Като прокурор Адамс е разследвал руски организирани престъпни групи. На новата си работа в Манхатън той ръководи цяла армада ловци на олигарси. Екипът включва прокурори, експерти по наказателно право и по въпросите на националната сигурност, сътрудници на ФБР и данъчни следователи. "Не може просто да отидете и да конфискувате яхтите им", казва Адамс. "Трябва да докажете престъплението."

Оперативната група задържа първия плавателен съд на руски олигарх през април. Това беше луксозната яхта на руския инвеститор Виктор Векселберг. Милиардерът е в списъка на санкционираните от САЩ лица от 2018 г. насам. Попаднал е в него по обвинения за данъчни измами, пране на пари и фалшифициране на документи с цел заобикаляне на санкциите. “KleptoCapture” конфискува край остров Майорка яхтата му "Танго" на стойност 90 млн. долара.

Частен самолет в Казахстан

Междувременно “KleptoCapture” са се насочили и срещу друг руски милиардер. Това е депутатът от руската Дума Андрей Скоч. Вашингтон и Брюксел са наложили множество санкции срещу олигарха. Твърди се, че той е свързан с организирани престъпни групировки. От “KleptoCapture” смятат да конфискуват частния самолет на милиардера в Казахстан, чиято стойност надхвърля 88 милиона евро.

САЩ, както и други държави имат право да замразяват активи на заподозрени олигарси. След като това стане юридически факт, собствениците не могат да използват тези яхти, самолети, къщи или сметки, докато санкциите не бъдат отменени или успешно оспорени в съда. Досега Вашингтон и техните съюзници, включително Германия, са замразили активи на руски олигарси на стойност от над 330 млрд. долара.

Автор: Анте Пасенхайм


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванушка  🇷🇺

    88 34 Отговор
    Пълно краварско Безсилие и Мууууучене, ще им накривите на "кравата" 😁
  • 3 вашето мнение

    81 29 Отговор
    Днес укррайна е подложена на масови бомбардировки. Укранацитата ревът на умрело и бегат като изоглавени, в безсилието си шашт ще крадът яхти.

    Коментиран от #7

  • 4 Некой си

    96 15 Отговор
    Тоест, прокуратурата на САЩ ще помогне на Путин и руския народ.
    Той още през 2014 година каза на руските олигарси да си приберат парите в Русия.
    А руският народ мрази руските олигарси, точно както българският мрази своите.
  • 5 Слава на саш и нато

    24 60 Отговор
    Нашите спасители от мутренско комунистическо робство
  • 6 Милен

    54 9 Отговор
    А казаха ли какво ще ги правят като ги вземат?

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оставете ми хеликоптера поне

    24 4 Отговор
    Вземете яхтата айде от мен да мине
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Минувач

    43 10 Отговор
    Само да си помисли човек - значи олигарха Х заобикаля санкциите и си продължава огромния бизнес с металургия, стомана, химични продукти и т.н., цените покрай войната и кризата са гръмнали нагоре, та той дали ще се трогне за някаква яхта и самолет, когато печели стотици милиони и милиарди. Или си мислят, че той ще избере да си спре бизнеса, за да запази една яхта и самолет, хах. Отделно - ако го съдят, от сега се вижда, че процесът ще е нагласен, защото те явно знаят вече резултата. А след това и отделно това решение ще бъде обжалвано. В краен случай, Путин след войната ще им подари по един украински завод :-)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе кво имате да доказвате

    48 11 Отговор
    директно взимайте, най ви бива да взимате.
    Достатъчно е че са руснаци и че има какво да им се вземе
  • 13 Мутата

    32 4 Отговор
    Ще си купят други.
  • 14 Ами

    60 8 Отговор
    то крадеца е ФАЩ. И децата го знаят. Само си търсят повод, да се оправдават.
  • 15 тц тц

    52 5 Отговор
    Какво друго са очакваме от държава, която сама си организира нападенията над кулите близнаци само и само да започнат война!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЙО ХО ХО И БУТИЛКА РОМ🏴‍☠️

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Милен":

    Познай. Това ни е професията. Казах го но ме ❌
  • 18 мдаааа

    6 15 Отговор
    Днес е тежък ден за амбразурчиците ...
  • 19 Българин

    11 27 Отговор
    Цифрата 28 олигарси е твърде малка. В тази група следва да се влючат поне първите 200 руски олигарси, начело с Абрамович, които окрадаха редурсите на Русия и финандираха фашисткият режим на Путин.

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 20 Милен

    36 3 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    За това, че парите са откраднати от ресурсите на Русия си прав, само че забравяш да споменеш, че една голяма част от тези пари послужиха за финансиране на икономиките на САЩ и ЕС. Интересно тези защитници на правдата които организират тези акции сега ли разбраха, че милиардите които наливаха руските олигарси в страните им не са много честно изкарани.
  • 21 Гост

    28 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    А за българските такива какво ще кажеш и защо няма този плам и към тях?! А за тези в ЕС?! А за тези в САЩ?! Май твърде тенденциозно се подхожда?!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Леличката

    26 0 Отговор
    Евреите олигарси никак не обичат да им пипат имуществото,после да не стане САЩ да връщат с лихвите.
  • 24 Нагла кражба

    31 4 Отговор
    Всички тези санкции и запори се наричат кражба!

    Коментиран от #26

  • 25 И с яхта и без яхта

    7 4 Отговор
    Виж, спиране на въздуха, слънцето и водата си е друга работа. Късмет имат хамериканците, че не са били съюзници на Хитлер и жалко. Сега нямаше да има проблеми до 2044 година, но уви.
  • 26 Денис

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Нагла кражба":

    Нагла кражба се нарича неправомерното забогатяване на единици на гърба на останалите!
  • 27 руски депутати милиардери

    8 5 Отговор
    Кво става? Русия се управлява от прогнили капиталисти?!?!
  • 28 Психо Доктор

    25 4 Отговор
    Американската армия "донесе" на много страни "демокрация" без санкции на ООН, Сега в тези нови демокрации цари хаос и разруха. Управляващите в САЩ жертваха живота на милиони, похарчиха безумно много пари защитавайки интересите на магнатите (американските олигарси) и си прибраха прословутата армия с подвити опашки. Санкциите и запорите са откровен грабеж пред очите на цял свят. Не защитавам нито руските, нито коитои да е олигарси защото състоянията им са натрупани с грабежи, и убийства, но къде беше тогава "всемогъщото" американско правосъдие? Запада с широко разтворени обятия прегръщаше всеки долар донесен им без значение как е спечелен. Офсшорните схеми където се заличават следите и произхода на капиталите са западно творениение. От тук прозира лицемерието и реалнито желание на всяка цена да удържат хегемонията. Не може без баланс, така че възмездието няма да е еднотосочно.
  • 29 Гай Турий

    20 2 Отговор
    Откъде накъде американското право разрешава да се крадат милиардите на руските олигарси по света??! Нека ги боли тия крадливи предатели на Русия, но все пак това е международен произвол и агресия на жидоянките. Янките да вземан чмилиардите на Безос и Били, че първият забогатя заради епидемиите сътворени от втория.
  • 30 един от многото

    17 4 Отговор
    Интересно на основанието на какви правни норми се канят да извършат тези поредни кражби световните мародери! И кой ще разследва техните олигарси?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 РУСОФИЛ

    10 4 Отговор
    АКО АМЕРИКАНЦИТЕ, ИЛИ КОИТО И ДА СА ДРУГИ, СА ВЗЕЛИ САМОЛЕТИ И ЯХТИ И НЕ ЗНАМ СИ КАКВО НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ............................ РЕДНО Е, (ТОВА ИЗИСКВА МОРАЛА И ДЕМОКРАЦИЯТА) - ДА ГИ ПРОДАДАТ И ДА ОБРАЗУВАТ ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ОБЕДНЕЛИТЕ И МИЗЕРСТВАЩИ СЛОЕВЕ ОТ ПУТИНСКА РУСИЯ. ТЕЗИ БЛАГА И ПАРИ СА ОТКРАДНАТИ ОТ БЕДНИТЕ В РУСИЯ, КОИТО С ПЕТИЛЕТКИ СА СТРОИЛИ И КОПАЛИ В МИНИТЕ ЗА ЗЛАТО И ДР. МЕТАЛИ.
  • 33 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ти си":

    Колега , измисли си моля някой ник и пиши от него ! Моля не ползвай моя - начина ми на писане и мислене е различен от твоя ...
  • 34 Скоро няма да има САЩ и Англия

    13 2 Отговор
    И на какво основание ще им ги вземете.Въобще кои сте вие,че да крадете от цял свят безнаказано.Трябва руснаците да почнат да конфискуват богатствата на вашите олигарси.Няко от това престъпно семе(САЩ) да е чувал за лична собственост и нейната непрокосновенност.Да ви се изсе.а на демокрацията
  • 35 ежко

    12 1 Отговор
    Аха...вземете им яхтите,самолетите но защо да спираме до тук.Вземете им заводите, полезните изкопаеми, нефта метала, вилите и т.н.Сега причините...Защо?Ами защото не им играете по гайдата!Затова!Как така още не сте свалили путин и да инсталирате един нов Елцин?А?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай Манчо

    5 0 Отговор
    Частната собственост е свещена - нали така янки . На какво основание без съд вземате , отнемате , блокирате - всички богати хора са започнали да си "разделят" с имоти и да закриват сметки в терористичните страни от нато - по зле сте и от комунистите които по същият начин експроприираха :))))) УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
  • 38 НА ОКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ И КРАДЦИ НЯМА ДА

    1 0 Отговор
    ИМ СЕ РАЗМИНЕ СЪЩО , ЩЕ РОВЯТ В КОФИТЕ И ТОЧНО САЩ ЩЕ ГИ ОГРАБИ ! ТОВА ИМ Е ЦЕЛТА !
  • 39 руски олигарх

    0 0 Отговор
    ще вземете наМайка си путкатаЩе вземете бедняци, само ще ни гледате яхтите и ще цъкате с език
  • 40 Кръпката

    0 0 Отговор
    Аз разбирам, че САЩ и страните от ЕС преследват руски олигарси, защото те са престъпници, крадци в Русия за сметка на другите. Ами няма лошо, ако последното е вярно. Но е добре, ако съдът докаже, че богатствата им са за сметка на руския народ, те да отидат в затвора, а конфискуваните богатства да се върнат на народа. Тук целта е друга: да се открадне всичко, което е възможно под горния предтекст и парите да се усвоят под някаква форма от "нашите" фирми.
  • 41 ганю

    0 0 Отговор
    Лесно е да ядосаш Баба Меца ама е много трудно да я баламосаш да се прибере в бърлогата
    абе ще има да патите и да цакате