Отидете към основна версия

15 888 64

Орбан клекна! Унгария започва законови промени, за да си осигури европейски средства за възстановяване от пандемията

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • европейска комисия

Еврокомисията потвърди, че е получила отговора на Будапеща относно т.нар. механизъм за определяне на условията и сега има един месец, за да го анализира

Снимка: БГНЕС/ЕРА

До края на октомври Унгария ще внесе изменения в няколко критикувани от Европейската комисия закона, ако бъде постигнато споразумение за обещаната от евросъюза финансова помощ за възстановяване от пандемията от коронавирус,. Това заяви Гергели Гуляш, началник на кабинета на Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС все още не е одобрил отпускането на средствата, предвидени за Унгария, като обвинява правителството на Орбан, че подрива върховенството на закона.

Освен това Будапеща е застрашена от финансови санкции от ЕС заради проблемите, свързани с върховенството на закона, включително и заради липсата на достатъчно надеждни антикорупционни гаранции при провеждането на търгове за обществени поръчки. Вчера изтече срокът, с който Унгария разполагаше, за да отговори на опасенията на Брюксел.

Националистът Виктор Орбан, който води редица битки с ЕС по въпросите за миграцията, правата на представителите на ЛГБТК общността и демократичните стандарти, беше подложен на силен натиск за сключването на споразумение с ЕС на фона на продължаващото поевтиняване на форинта.

"Вече представихме част от въпросните юридически промени и обещахме още няколко законови изменения, ако се подпише споразумение с ЕК", каза Гуляш. Той допълни, че отговорът, изпратен от Унгария, осигурява консенсус по всички препоръки на комисията и ще създаде "възможно най-строгата" и прозрачна система за надзор върху използването на европейските средства и на договорите за обществени поръчки.

Комисията потвърди, че е получила отговора на Будапеща относно т.нар. механизъм за определяне на условията и сега има един месец, за да го анализира.

ЕК отказа да даде предварителна оценка, но ако счете унгарските гаранции за недостатъчни, тя може да предложи на 26-те страни членки да наложат финансови санкции срещу правителството на Орбан.

Това обаче е отделна процедура и тя не е автоматично свързана с отпускането на средства за възстановяване от пандемията, обясни Гуляш.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: