Last news in Fakti

13 Септември, 2022 19:07 1 309 1

Скопие отново ще поиска екстрадиция на премиера беглец Никола Груевски

  • зоран заев-
  • никола груевски-
  • унгария-
  • вмро-дпмне

Груевски получи убежище в Унгария през ноември 2018 г. заради твърдения, че е преследван от правителството на тогавашния македонски премиер Зоран Заев

Скопие отново ще поиска екстрадиция на премиера беглец Никола Груевски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на правосъдието в Скопие в предстоящия период ще внесе ново искане за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски, съобщава вестник "Нова Македония".

За Никола Груевски досега е изпратено едно искане за екстрадиция от ноември 2018 година и едно допълнение към искането за екстрадиция от юни 2019 година.

Унгария отхвърли искането за екстрадиция на 5 август 2019 г. с обяснението, че на бившия премиер Груевски е дадено убежище и съгласно техния закон лицето не може да бъде предадено на държавата, от която е избягало, отбелязва изданието.

Груевски получи убежище в Унгария през ноември 2018 г. заради твърдения, че е преследван от правителството на тогавашния македонски премиер Зоран Заев. Неговите твърдения се отхвърлят от властите в Скопие, които искат Груевски да излежи няколко присъди, възлизащи на 12 години затвор.

Никола Груевски бе премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ от 2006 до януари 2016 г., когато подава оставка. През май 2016 г. той е осъден на две години затвор по обвинение в корупция, но вместо да се предаде и да излежи присъдата си, той избяга от страната и потърси убежище в Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев вятър

    3 1 Отговор
    Груевски скочи от борда на яхтата и всички помислиха, че се е удавил.
Новини по държави: