Last news in Fakti

16 Август, 2022 19:45 3 943 63

Турция се сближава с Русия, ЕС иска обяснение от Анкара

  • русия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • европейски съюз

Крехката икономика на Турция означава, че Анкара има голям риск, когато става въпрос за икономическите ѝ отношения с Русия, която е един от основните ѝ търговски партньори

Турция се сближава с Русия, ЕС иска обяснение от Анкара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страни от ЕС, загрижени от увеличаването на взаимната търговия между Русия и Турция, поискаха повече информация от Анкара за отношенията ѝ с Москва. За това съобщи „Файненшъл Таймс“ позовавайки се на няколко западни източника.

"Това не се приема добре от Европейския съюз. То предизвиква раздразнение", каза неназован служител на ЕС, с когото вестникът се е свързал.

Служител на турското министерство на търговията заяви пред „Файненшъл Таймс“, че това не е "забележителна промяна" в обема на търговията с Москва.

Самият вестник определя общите данни за търговията като относително ниски. Позовавайки се на турски статистически данни, той пише, че износът на Турция за Русия е възлизал на 2,04 млрд. долара от май до юли, което представлява увеличение с 642 млн. долара спрямо същия период на 2021 г. През юли обемът на руския износ е със 75% по-висок от този година по-рано и достига 730 млн. долара.

В същото време вестникът пише, че Брюксел разбира значението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган като ефективен преговарящ с руския му колега Владимир Путин. "Това е Турция, всички в ЕС се нуждаят от нея, по една или друга причина. ЕС трябва да има предвид неговите възможности, не можем просто да кажем на Ердоган, че трябва да спазва правилата", заяви европейски служител пред вестника при условие за конфиденциалност.

На 6 август, след разговорите в Сочи между Путин и Ердоган, същият вестник съобщи, че западните страни са все по-загрижени за задълбочаващото се сътрудничество на Русия с Турция. Шест източника заявиха пред вестника, че са обезпокоени от изявленията на двамата лидери за намерението им да задълбочат сътрудничеството в областта на търговията и икономиката. Друг служител на Европейския съюз заяви, че Брюксел "следи все по-внимателно турско-руските отношения", а трети определи позицията на Анкара като "опортюнистична".

В петък турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу се включи в Twitter, за да изтъкне ръста на търговията. Той публикува съобщение на Генералната дирекция за морските превози на страната за 58% скок на средномесечния брой превозни средства, търгувани с Русия.

От май до юли Турция и Русия са търгували помежду си с 8213 превозни средства чрез товарни кораби всеки месец - в сравнение със средномесечния брой от 5208 превозни средства от януари до април, съобщи "Business Insider". Турският орган обяснява този скок с новите морски линии между двете страни. Като цяло търговията между двете страни бележи бум, като турският износ за Русия достига 2,91 млрд. долара през първата половина на 2022 г., по данни на официалния Турски статистически институт, или TurkStat.

Крехката икономика на Турция означава, че Анкара има голям риск, когато става въпрос за икономическите ѝ отношения с Русия, която е един от основните ѝ търговски партньори. Турция също така е водещата дестинация за руските туристи, като през 2019 г. те ще посетят Турция в размер на 7 млн. души, по данни на Nikkei.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен _Язовец

    60 19 Отговор
    Ердоган е задължен на руския президент алтруиста многоуважавания високо ценения в свободния свят Владимир Владимирович Путин скромен човек от Русия с голямо добро сърце с малко име Владимир или просто Патриота повеколюбеца Владимир .

    Коментиран от #15, #45, #55, #58

  • 3 КОТарАК

    12 37 Отговор
    султана го разбирам-гледа си далаверата / ама ония дето им убиха посланика , свалиха СУшките , въоръжиха Украйна ..,,мьй не прстим, мьй не забудем..са ми интересни )
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хем боли хем сърби

    84 4 Отговор
    Хем налагате санкции на Турция, хем после недоволствате, че търгувала с Русия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    92 6 Отговор
    Еб.аваха се с Турция. Сега Турция се еб.ава с европейците, пък те - обяснения искали...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тонката

    73 2 Отговор
    Това не се приема добре от Европейския съюз. То предизвиква раздразнение, каза неназован служител на ЕС.....

    Откога Турция е член на Европейския съюз и защо трябва да иска разрешение от Урсула? Тия още ли не са разбрали, че всеки си гледа собствения интерес и максимата: "Не е важно аз да съм добре. Важното е Вуте да е зле", им е непозната и далечна....Чак се дразнели....Ти да видиш....
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    57 4 Отговор
    "...ЕС иска обяснение от Анкара..." - и какъв е ЕС на Турция и с какво право иска "обяснения" ?
    Когато умрелата муха се взе за СЛОН и то съвсем насериозно ))

    Коментиран от #19

  • 11 Аз71

    39 3 Отговор
    Е вие ли ще му държите сметка?
  • 12 ЕС да си гледат гьола, който

    46 3 Отговор
    В буквалния и преносен смисъл пресъхна
  • 13 Дразнели се

    54 2 Отговор
    Ами търгувайте и вие, кво се дразните?
  • 14 нннн

    65 5 Отговор
    ЕС трябва да се притеснява, че освен Турция, с Русия се сближават Китай, Индия, Бразилия, ,Аржентина, Иран, Саудитска Арабия, Египет, Индонезия и т.н. и т.н.

    Коментиран от #18

  • 15 Жужан на токчета, начервен и прочие

    8 30 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен _Язовец":

    Хубавото на жужи е, че може да надува феса без да коленчи, анадолски истории

    Коментиран от #57

  • 16 Българските турци

    46 1 Отговор
    Летният туристически сезон в Турция е в разгара си ! За първи път всички хотели тази година се подготвят за целогодишен сезон ! На фона на очакваната студена Европейска зима хотелите подготвят дългосрочни пакети за пребиваване през целия зимен период в турските хотели под мотото "Зима на топло в Турция" !! Зимният сезон се надява да привлече милиони европейски пенсионери НА ТОПЪЛ ИНСКЛУЗИВ В ТУРЦИЯ ! ! ! Някои хотели дори са започнали резервациите !
  • 17 Сюндюклар таип

    7 43 Отговор
    Диктатора Ердоан по известен като сюндюка,съсипа туркие на Кемал ,в раша и търки е глад и мизерия

    Коментиран от #21, #28, #31

  • 18 Страхливи пияни роби

    3 29 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    Да, банда клошари са тия където ги изброи до един

    Коментиран от #22

  • 19 Ивануша проституша 30 рублей

    3 17 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    Протитушан пиян кончилис рубль, стягайте се тая зима кюмур ще кушате
  • 20 Не бе

    22 3 Отговор
    Според вашите статии, всъщност Путин прави, каквото му каже Ердо!?
    Айде оправете се най- накрая!
    Споделете ни истината, моля!
    Мисирки!!!!
  • 21 Българските турци

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сюндюклар таип":

    Изтъркана плоча....
  • 22 нннн

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "Страхливи пияни роби":

    Една от последните робовладелски държави е САЩ. До 1865 г. Впрочем нещо от манталитета е останал.

    Коментиран от #39, #42, #62

  • 23 Ако наистина ЕС иска обяснение от Анкара

    36 3 Отговор
    На Турция, която подаде кандидатурата си още през 1987 година. ЕС може да получи много нелицеприятен отговор. Тя защо не си гледа газа ?, защо Германия не е стриктна като България ?
  • 24 Селим

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рени":

    Каза Рени и отиде да се обръсне в банята.
  • 25 толупа

    5 1 Отговор
    как изкам и язе да съм при тия двамата приятели
  • 26 007

    33 3 Отговор
    Малко известно е у нас за помощта на Русия в самото начало на новата власт на СССР в критичен момент за армията на Ататюрк, помощ с оръжие, боеприпаси, с което изненаданите гръцка и британска армия са изгонени от азиатската част на сегашна Турция. Без тази помощ държавата Турция нямаше да я има в този вид. Самите турци го знаят, благодарни са и няма да застанат срещу Русия. Играта е сложна, но с ясна посока. Европа определено ще бъде най губеща от тези събития заради безпрекословно то послушание и не защитаване на интересите си.
  • 27 Голям прос

    50 2 Отговор
    ЕС иска обяснение от Турция, смяяях! Турция ми харесва с едно, че прави каквото СИ ИСКА. Една купчина 🌈 искали обяснение
  • 28 Сюндюк вулгар

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сюндюклар таип":

    Като искаш да си интересен, научи го както е.
  • 29 Матей преображенски

    32 3 Отговор
    Е,сефте ли се сближават,те ту се сближават ,ту се раздалечават,и все си остават сериозни търговски партньори.От къде на къде пък ЕС ще дири сметка на Турция и ще проявява раздразнение,Ердоган също могат лесно да го разсърдят.Това си има предистория,това взаимно доверие между него и Путин.Когато американците с редица тежки провокации обтегнаха отношенията между Русия и Турция до предела,тогава Путин спаси Ердоган от преврат с навременна информация,после навярно са изяснили ситуацията,как и защо са станали провокациите и се разбраха.Затова продължават с взаимно-изгодните си отношения,и пет пари не дават за американските коз-ни и опити да ги скарат.
  • 30 Шишман

    32 1 Отговор
    На този етап няма сила, която да може да спре сближаването на Русия и Турция, защото така, в общност и по отделно ще могат да постигнат най амбициозните си цели!
  • 31 Сюндюк вулгар

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сюндюклар таип":

    Да не си се правил на интересен на пазар в Турция ? Явно много пазарлък си правил и си го получил.
  • 32 Мда

    6 32 Отговор
    Като им спрат търговията с ЕС ще им увисне сопола и ще си продават праховете на руснаците за новите перални!

    Коментиран от #33, #37, #49

  • 33 Мдато,

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мда":

    После киропростото виновно за високите цени. Добре е че не всички са умни колкото теб.
  • 34 ЕС мнооого притеснен?

    37 3 Отговор
    На какво основание ЕС се опитва да контролира Турция, която е със статут на кандидат повече от 10 години? Кандидат не означава член на ЕС. Със същият статут са още няколко държави и ЕС още от сега им търси отговорност за какво ли не? Вероятно скоро кандидатите ще съжаляват, че изобщо
    са кандидатствали. Каква наглост, на мястото на Ердоган, отказ от членство в тази брюкселска мафия 🤔

    Коментиран от #35

  • 35 От 1987 година

    17 1 Отговор

    До коментар #34 от "ЕС мнооого притеснен?":

    Бая повече от 10 години.
  • 36 Ирена

    41 3 Отговор
    Турция е прекрасна държава. Има си всичко и не дължи никакво обяснение на тъпия ЕС.
    Никакво.
  • 37 То и без това

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мда":

    Прахът със студена вода не пере.

    Коментиран от #38

  • 38 Не бе

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "То и без това":

    Точно турския прах пере със студена вода, хит е.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХА ХА ХА

    21 1 Отговор
    АБЕ ФАКТИ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ??????
    КАК ТЪЙ ЩЕ СЕ СБЛИЖАВАТ ТИЯ ДВЕ СТРАНИ ????? ОНЯ ДЕН ПИСАХТЕ , ЧЕ ТУРЦИЯ ЩЕ СЪДИ РУСИЯ .....ВЧЕРА , ЧЕ ПУТИН МНОГО ГО Е СТРАХ ОТ ТУРЦИЯ.......А ДНЕС СА СЕ ПРЕГЪРНАЛИ И СЕ ОБИЧАТ ?????? ХЙДЕ НЕ СЕ ДР"УСА""""ЙТЕ ПОВЕЧЕ !!!!!!!
  • 41 Хи хи хи !

    22 1 Отговор
    Браво на Ердоган ! Не е като нашите дупеблизци ....не се кланя на никого и не цепи басма на никого ! Браво !
    Ние никога няма да имаме такъв политик и управник !
  • 42 Страхливи пияни роби

    1 14 Отговор

    До коментар #22 от "нннн":

    В Пр00сия никога не имало друго освен алкохолизирани роби и проститутки от по 30рубль, така ще и занапред!
  • 43 хич

    3 0 Отговор
    Не ви чета статиите, но дайте им обяснение европарите, че бавно стоплят
  • 44 ами

    24 0 Отговор
    Турция не е в ЕС и ктао така Ес с какво основание ще иска обяснения от страна която не е никаква на ЕС? Или и ЕС почна да се изживява като САЩ, господраи на целият свят.
  • 45 браво

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен _Язовец":

    Брава за комента
  • 46 Олигофрен

    5 12 Отговор
    ГадоветеСе загрижиха. Туция без Русия е икономически труп.
  • 47 Да дааа

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рени":

    Сиромаха помага на изпадналите в немилост.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 СтудЕнди

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мда":

    Турците организират за германските пенсионери през зимата "почивка" от 56 вечери и 57 дни пакети за 51 авро на ден, пълен пакет и пътуване със самолет. В ЕС на тая цена ще тракат зъби от студ под одеялото. Помислили са и за по бедните разбиеа се в хотел с 3 звезди на цена 567 авро.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гун

    13 1 Отговор
    Урсула бля бля нещо се обърка пак.Всяка държава си гледа интереса.Вероярно Ердоган се търкаля по пода от от смях в този момент.
  • 54 Линкълн

    0 2 Отговор
    Запада твърде много си затваря очите за троянския кон Турция

    Коментиран от #56

  • 55 хайде не преигравай

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен _Язовец":

    Отнеси тези епитети, които бясно си събрал, язовецо към кого ли не от скандалните политици, като започнеш с бойдънчо, минеш през зеленчук и се спреш при шолц.

    Не ти се получава!!!! Путин си има качествата и глупавите западняци ще клекнат скоро.
    ЕС-то слуша някого си (знаем кого) на принципа на шопа "Я не сакам я да съм добре, я сакам на Вути (Путин/Русия) да му е зле. Противно на всякаква икономическа и демократична логика.
    Хайде честита баня, ако си се къпал този месец!
  • 56 а има ли опция Западът

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Линкълн":

    да не се вслушва в Турция???Май много надценяваш "прогресивните и демократични", смятащи се за всесилни Западни сили?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен _Язовец":

    Определено точен коментар 👍 и от мен.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 големите

    1 0 Отговор
    са и голями политици а не цървули от кембридж с купени дипломи
  • 62 е добре

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "нннн":

    а ние като сме нация 3000 години преди христа и китайците са построили великата стена заради българите не за извънземните и сме сторили 12 държави в света сега кои сме и къде
  • 63 Ааа не!

    0 0 Отговор
    Какво значи "Турция се сближава с Русия""? Пък от информацията разбираме че просто търгувала с Русия. По тази логика да попитам от колко време САЩ и ЕС са се сближили с комунистически Китай? И то само как? Че ще рухнат без Китай от който зависят почти за всичко. Това че санкциите срещу русия очевидно не работят в желаната посока означава ли че и народа на Турция трябва да сподели ручането на жабетата от това недомислие с ЕС? .
Новини по държави: