19 Август, 2022 19:00 3 151 34

Повече минуси, отколкото плюсове: Проруската позиция на Виктор Орбан

  • русия-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • владимир путин-
  • европейски съюз

Но въпреки това не изглежда вероятно унгарската позиция спрямо Русия да се измести в посока сближаване със западните съюзници на страната – те са разочаровани от Будапеща

Повече минуси, отколкото плюсове: Проруската позиция на Виктор Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унгарският премиер Орбан твърдо държи на добрите си отношения с Москва. Понякога дори се превръща в рупор на Кремъл. Цената за Унгария е висока - и във вътрешнополитически, и във външнополитически план.

През юли тази година унгарският премиер Виктор Орбан държа реч, която предизвика възмущение. В нея той отправи критика към смесването на европейските и извъневропейските "раси". Според него това би довело до разселването на народите в Западна Европа и до възникване на "смесени" държави в "постзападния" свят.

Именно тази терминология, която напомня за езика на нацистите, предизвика противоречиви международни реакции. Изявленията на Орбан по отношение на Русия и руската война против Украйна предизвикват по-малко вълнение. А на тях би трябвало да се обърне поне толкова внимание.

Във вече споменатата реч унгарският премиер за пореден път се прояви като рупор на Кремъл: той определи като разбираеми руските опасения от възможно членство на Украйна в НАТО, респективно – като основания за агресия, макар и по думите му тя да е неоправдана. Той повтори и заплахите на руския външен министър Лавров, че Русия ще разшири фронта на запад.

Правата на Украйна се игнорират

Орбан съвсем открито изтъкна отговорността на Запада, и особено на САЩ, за войната, тъй като опасенията на Русия за нейната сигурност били игнорирани, и пледира за незабавни мирни преговори. За да бъдели успешни, те би трябвало – според него – да се проведат между Русия и САЩ, тъй като именно те биха могли да разберат съображенията на Москва.

Дори унгарският премиер да не извинява директно руската агресия, тези негови искания са свидетелство за пълното игнориране на суверенното право на Украйна да се стреми към членство в НАТО, както и на нейната дееспособност. От началото на войната насам Унгария последователно заема страната на Русия, определя отношенията с Москва като приоритет и оспорва санкциите на ЕС. През юли правителството на Орбан дори заплаши да наложи вето на поредния пакет санкции, при това точно след като Унгария успя да си извоюва изключения в ембаргото на ЕС спрямо руския нефт.

Заплахите за социалната политика на Орбан

Междувременно Унгария очевидно е сключила ново споразумение за доставка на руски газ. Но вместо поисканите допълнителни 700 милиона кубически метра, ще бъдат предоставени само 52 милиона. И то при положение, че заради ограниченията за доставките, пристигащи в Унгария през Австрия, Русия не осигурява и предварително договорените количества.

Така социалната политика на Орбан за определяне на таван за енергийните и режийните разходи на унгарското население се оказва под заплаха. По време на посещението си в Москва в началото на февруари унгарският премиер все още твърдеше, че ще може да задържи цените трайно ниски, ако руските доставки бъдат гарантирани.

Различията с другите държави само се задълбочават

На фона на тези събития предимствата от проруската позиция на Орбан стават доста спорни. Но въпреки това не изглежда вероятно унгарската позиция спрямо Русия да се измести в посока сближаване със западните съюзници на страната – те са разочаровани от Унгария. А независимо от редовно отправяните критики от страна на европейските институции и САЩ във връзка с правовата държавност, правителството успя с позицията си спрямо Русия да отблъсне най-важния си съюзник - Полша.

Според полския премиер Матеуш Моравецки двете страни са поели в различни посоки. Останалите две държави-членки на Вишеградската четворка - Словакия и Чехия - още преди войната обърнаха гръб на унгарското правителство. Проруската позиция на Унгария само задълбочи различията с тези две страни.

Междувременно Орбан не се е отказал от намеренията си да образува ново дяснорадикално обединение в рамките на ЕС, а и се стреми към дългосрочно международно сътрудничество на дяснорадикалните сили – както личи от подкрепата му за бившия американски президент Доналд Тръмп, на чието връщане на власт се надява.

От всичко това се вижда, че Орбан не желае да подобри отношенията със сегашното американско ръководство и с европейските лидери. В този случай конфликтът със западните съюзници само би могъл да се изостри и да настъпи мраз в дипломатическите отношения – и то във време, в което единството на Запада е толкова важно, колкото не е било от края на Студената война.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все едни красавци честни

    18 58 Отговор
    са му приятелчета на путин. Хвани единия, блъсни другия.

    Коментиран от #11

  • 2 да де

    62 8 Отговор
    Знаех си отново DW "стожера" на истината.
  • 3 Добре, че са в евросъюза

    12 45 Отговор
    и има външен контрол. Иначе щеше да императорства у тях си лудашенко, с протекцията на путин
  • 4 Професора

    73 8 Отговор
    Виктор Орбан изгони вс НПО на Сорос от Унгария и затова в момента в Унгария киловат час е 30 евро, а в България е 296 лв. Бензина в Унгария е 1 евро в България 3.40лв.

    Коментиран от #28, #32

  • 5 БЪЛГАРИН

    71 13 Отговор
    БРАВО на Орбан.
    Жалко, че и ние си нямаме политик като него.

    Коментиран от #7

  • 6 Как им завижда орбан на Асад, Лукашенко,

    13 40 Отговор
    Мадуро, Ким и Путин. Заради проклетия ЕС не може да си царува като тях.
  • 7 Българин🇧🇬

    27 9 Отговор

    До коментар #5 от "БЪЛГАРИН":

    Айдушко предателско племе още от едно време когато са си гукали с турците, а Ботев и Левски са искали свобода и независимост. Сега мразят руснаците че са ги освободили.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    57 6 Отговор
    За унгарците са плюсовете !!! За ДВ , и соро.снята - минусите !!!
  • 10 Софиянец

    44 7 Отговор
    До края на годината всички политици ще са с проруска позиция! Споко!
  • 11 Тизе

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Все едни красавци честни":

    Умен и красив , па праззз !
  • 12 Унижение без край

    10 41 Отговор
    Поредният клоун качен на грешния цирков вагон

    Държавната му политика се изгражда на базата на близане на д-то на путин

    Че и лекции чете

    Коментиран от #16

  • 13 стоян георгиев

    41 7 Отговор
    Малко са политиците като него! Мислят за народа и страната си, а сороските парцали ги наричат проруснаци! Ако това означава да си проруснак, то тогава всичките ни национални герои са проруснаци!

    Коментиран от #14

  • 14 Умен алкаш

    7 31 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Кви национални герой проруснаци имаме бре..всичките тия работи дето си ги чел са болшевишка пропаганда след 44 година
  • 15 Тонката

    38 8 Отговор
    Какво им е зор на анонимниците във Факти.бг, как отношенията на Унгария с Русия, ще се отразят на Унгария?
    Хайде стига сте ревали като вдовици....Орбан е по-умен от всички вас взети заедно и няма нужда от съвети.....Погледнете хала, на който сме ние, а не ревете на чужди гробища.

    "Орбан съвсем открито изтъкна отговорността на Запада, и особено на САЩ, за войната, тъй като опасенията на Русия за нейната сигурност били игнорирани, и пледира за незабавни мирни преговори."

    И какво сега? Да не би Орбан да не е прав за това, кой предизвика този конфликт, а? Само че той не е мишок и назовава нещата с истинските им имена....Не е и Пуьо Маринкин като нашите продажници....Има топки и говори истината.....Какво пак не разбрахте?
  • 16 Кун и Лингус

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Унижение без край":

    аргументи нещо, или само профанизми? Явно си бил единственият кандидат за позицията, щом са наели теб
  • 17 Тонката

    35 4 Отговор
    "Правата на Украйна се игнорират"

    Аха....Значи, Украйна има право на избор, но Унгария няма, така ли?
    Украйна има право да избира дали да се присъедини към НАТО, но Унгария няма прави да избира пътя по който да върви....Правилен или грешен, не е наш проблем и никой няма моралното право да съди Орбан за неговия избор. Днес чета, че САЩ заплашили(за пореден път си позволяват да заплашват) Ердоган, че могат да забранят на Турция да използва долара за разплащания, ако той се сближал с Путин!!!
    Отново абсурден опит за вмешателство в политиката на една суверенна държава.....И после се чудят, защо всички се обръщат срещу тях? Една шепа старчоци, които сами се поставиха на върха на света, без някой да ги е упълномощавал за това, решават кой как ще си ее магарето.....Е....Хайде стига толкова своеволия!
  • 18 Дойч Зеле станаха

    29 5 Отговор
    Повече араби, негри и цигани, но обсъждат Орбан.
  • 19 Тошо

    25 4 Отговор
    Д.ЗЕЛЕТО НАПРАВО СА КОМИЧНИ.
  • 20 Мим

    23 4 Отговор
    Браво на Орбан,един истински държавник,който мисли за интереса на страната си .Де и нашите ръководители така да мислеха за интереса на България,а не за чужди ....
  • 21 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Това за плюсовете и минусите сте го клъвнали от мене,признайте си,винаги така става,ползват се свежарски фрази и идеи,готови заглавия и анализи в суров и неразработен вид.Орбан скоро ще го изтърват,той вече се еманципирал от колективния запад,Брюксел го търпи от кумова срама.Виждам го в обозримо бъдеще в лагера на Путин,може би в БРИКС И РУСКАТА евразийска система за колективна безопасност.Процес на развитие,диалектика,нищо не остава на едно положение,а Орбан отдавна придвижва Унгария на изток.Преструва се на резервиран и предпазлив да се обвърже с Русия,но в края на краищата ще постъпи като Лукашенко.Една поредица от неумели и крайно опасни за държавата му и лично за него провокации ,ще го накарат да вземе неизбежното решение.
  • 22 Орбан

    12 3 Отговор
    има ум в главата и знае какво трябва да прави и какво не трябва да прави.
  • 23 Само така Орбан

    15 3 Отговор
    Унгария сиееее Унгария и при соца пак си беше същата в този свят има само двама който никой нищо не може да им каже единия Орбан а другия е Кимчо
  • 24 Самуил

    5 13 Отговор
    Орбан скоро ще вика,къде сте мили братя европейци.... и северномакедонци па и шиптъри....!
  • 25 Хахаха

    13 2 Отговор
    Има два голями плюса и те са определящи, а именно: любов към Родината и реален и честен поглед на ситуацията. Това прави Орбан.
  • 26 нее

    9 2 Отговор
    Не цената на Унгария е висока, нашата ще е превисока. Унгария си е Унгария. А ние, най- известната с бедност страна в Европа, купуваме руски газ чрез посредници, с което някои хора от правителството са се обогатили . Освен това сме заплашени от плащане на неустойката "Вземи или плащай". Това сме ние. Кой знае как се превиват от смях по света с нас...
  • 27 Лицемери и двуличници

    6 2 Отговор
    Значи Украйна има право на избор, а Унгария не? Украйна нито е член на ЕС, нито на Нато. Как решиха да се ангажират толкова категорично с нея?
  • 28 Радио Чукотка

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    1 евро ли бе мошенник?! Хайде да ти дам един милион да ми заредиш на тази цена. От лилипутко ли се научи така да лъжеш?
  • 29 Эээээ

    4 1 Отговор
    Аз само плюсове виждам, кокто за нас само дебели минуси, че сляпа изпълняваме повелите на партията, пардон ЕК /ма то е същото/.
  • 30 ТОВА Е ИСТИНАТА!

    4 3 Отговор
    НЕМСКОТО ЗЕЛЕ ОПЛЮВА И ОМАЛОВАЖАВА ДЕЙНОСТТА НА ОРБАН. НЕМСКО ЗЕЛЕ ЗАЩО СТЕ ЗАБРАНЕНИ В ТУРЦИЯ И РУСИЯ??? СКОРО ЩЕ ВИ ЗАБРАНЯТ И В УНГАРИЯ С ТЕЗИ ЛЪЖИ.
  • 31 Кръпката

    4 1 Отговор
    Споко, след 4 месеца ще започне голямата подмяна: на акушерката и тия около нея, постепенно големите държави ще влезат в правия път. Ще се създаде нова визия на света и всички ще отдъхнат.
  • 32 ами

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    мегават час...
  • 33 Иванушка

    0 0 Отговор
    Къде ги намерихте тези журналя тези дебили и не се сещам още какви. Орбанчо взема руска газ за 300 евро на 1000 м3 по дългосрочен договор , за американците 340 евро, за гламавите европейци 3000 евро за 1000 м3 по спот схемата. И на пазара една унгарска запалка е 1 евро, една американска 3 евро, а една европейска 10 евро коя ще вземе Индия Китай и други.
    Пълни безхаберници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.