Отидете към основна версия

5 606 17

В Турция започна новият риболовен сезон - очаква се много, но по-скъп паламуд

  • риба-
  • риболов-
  • паламуд-
  • лефер

За Турция, която има четири морета, риболовът е важно перо в икономиката на страната, особено в Черноморския регион на страната рибата е основен поминък за милиони семейства

Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди рибари в Турция с лодките излязоха днес за пръв път в морето и хвърлиха мрежите за улова на риба.

След петте месеца, през които уловът на риба е забранен /от 15 април до 1 септември/ от турското министерство на земеделието и горите, за да се възстановят рибните запаси, тази сутрин на разсъмване започна новият риболовен сезон.

По официални данни около 20 хиляди са регистрираните рибарски гемии, но се предполага, че са много повече.

А видовете риба, които виреят в Мраморно, Егейско, Черно и Средиземно море, надхвърлят 1000. От тях около 100 вида имат икономическа стойност и подлежат на улов.

По данни на представители на рибарските сдружения, тази година се очаква богат улов на паламуд най-вече.

Прогнозите на рибарите се потвърждават и от учените.

Проф.д-р Саадет Каракулак от факултета по водни науки на Истанбулския университет каза, че техните проучвания също показват наличието на големи количества паламуд в морските води.

“Въпреки това обаче рибарите ги очаква труден сезон. Повишаването на цените на горивата ще се отрази и на цените на рибата. Вероятно дори и с напредването на сезона /в предишни години през есента рибата доста поевтиняваше/ пак няма да е евтина като в предишни години”, каза ученият.

“Тази година ще имаме толкова много паламуд, колкото не е имало от доста години насам. Но поради глобалното затопляне уловът може да се забави. Защото поради горещините паламудът се оттегля в дълбоките води. Така че сигурно ще мине време, докато се появи на рибарските сергии за продажба. Като цяло очакваме да е по-скъп от предишните години. За съжаление това, че ще имаме много паламуд, не решава проблемите на рибарството. Няма законови уредби, не се предприемат мерки срещу бракониерството. Нито пък преференции за развитието на рибарството”, казва председателят на областната Асоциация на рибарските кооперативи Ердоган Картал.

За Турция, която има четири морета, риболовът е важно перо в икономиката на страната. Особено в Черноморския регион на страната рибата е основен поминък за милиони семейства.

Започването на новия сезон се очаква с нетърпение и се отбелязва с тържества. В много крайморски градове като Истанбул, Самсун, Трабзон с състояха тържества, с фойерверки, с пожелания “Вира Бисмиллах” /традиционен израз на рибарите, когато излизат в морето/ по случай откриването на новия риболовен сезон.

Министърът на земеделието и горите проф. д-р Вахит Киришчи откри сезона в истанбулския район Саръйер, на брега на Босфора. Той обеща, че държавната банка Зираат ще отпусне нисколихвени кредити на рибарите.

Кметът на голямата община на Истанбул Екрем Имамоглу участва в откриването на риболовния сезон в Тузла, риболовната област на брега на Мраморно море.

В Мраморно море виреят около 200 вида риби.

Кметът призова да бъдат предприети строги мерки срещу бракониерите на риба.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: