Last news in Fakti

1 Септември, 2022 18:50 5 580 17

В Турция започна новият риболовен сезон - очаква се много, но по-скъп паламуд

  • риба-
  • риболов-
  • паламуд-
  • лефер

За Турция, която има четири морета, риболовът е важно перо в икономиката на страната, особено в Черноморския регион на страната рибата е основен поминък за милиони семейства

В Турция започна новият риболовен сезон - очаква се много, но по-скъп паламуд - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди рибари в Турция с лодките излязоха днес за пръв път в морето и хвърлиха мрежите за улова на риба.

След петте месеца, през които уловът на риба е забранен /от 15 април до 1 септември/ от турското министерство на земеделието и горите, за да се възстановят рибните запаси, тази сутрин на разсъмване започна новият риболовен сезон.

По официални данни около 20 хиляди са регистрираните рибарски гемии, но се предполага, че са много повече.

А видовете риба, които виреят в Мраморно, Егейско, Черно и Средиземно море, надхвърлят 1000. От тях около 100 вида имат икономическа стойност и подлежат на улов.

По данни на представители на рибарските сдружения, тази година се очаква богат улов на паламуд най-вече.

Прогнозите на рибарите се потвърждават и от учените.

Проф.д-р Саадет Каракулак от факултета по водни науки на Истанбулския университет каза, че техните проучвания също показват наличието на големи количества паламуд в морските води.

“Въпреки това обаче рибарите ги очаква труден сезон. Повишаването на цените на горивата ще се отрази и на цените на рибата. Вероятно дори и с напредването на сезона /в предишни години през есента рибата доста поевтиняваше/ пак няма да е евтина като в предишни години”, каза ученият.

“Тази година ще имаме толкова много паламуд, колкото не е имало от доста години насам. Но поради глобалното затопляне уловът може да се забави. Защото поради горещините паламудът се оттегля в дълбоките води. Така че сигурно ще мине време, докато се появи на рибарските сергии за продажба. Като цяло очакваме да е по-скъп от предишните години. За съжаление това, че ще имаме много паламуд, не решава проблемите на рибарството. Няма законови уредби, не се предприемат мерки срещу бракониерството. Нито пък преференции за развитието на рибарството”, казва председателят на областната Асоциация на рибарските кооперативи Ердоган Картал.

За Турция, която има четири морета, риболовът е важно перо в икономиката на страната. Особено в Черноморския регион на страната рибата е основен поминък за милиони семейства.

Започването на новия сезон се очаква с нетърпение и се отбелязва с тържества. В много крайморски градове като Истанбул, Самсун, Трабзон с състояха тържества, с фойерверки, с пожелания “Вира Бисмиллах” /традиционен израз на рибарите, когато излизат в морето/ по случай откриването на новия риболовен сезон.

Министърът на земеделието и горите проф. д-р Вахит Киришчи откри сезона в истанбулския район Саръйер, на брега на Босфора. Той обеща, че държавната банка Зираат ще отпусне нисколихвени кредити на рибарите.

Кметът на голямата община на Истанбул Екрем Имамоглу участва в откриването на риболовния сезон в Тузла, риболовната област на брега на Мраморно море.

В Мраморно море виреят около 200 вида риби.

Кметът призова да бъдат предприети строги мерки срещу бракониерите на риба.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    13 10 Отговор
    Турчалята ловят риба в Българските води ,но граничарите се правят на утепани.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дръзки

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Така едни турчоля ловяха риба в наши води и едни граничари ги гръмнаха.
  • 5 Кьопекбалък

    5 0 Отговор
    То и тука започна, машинният риболов.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    5 2 Отговор
    Аз това го разбрах като реклама на опозиционния кмет на Истанбул. Нещо друго трябва да измислите ердоган пак да е виновния

    Коментиран от #16

  • 9 леле - мале...

    2 1 Отговор
    Турски гемии идват тук само за калкан и то пролетта, когато масово доближава брега, за да си хвърля хайвера. Паламуд, лефер, дори и черноморска скумрия, която у нас може да се види най успешно на някоя снимка от преди повече от 50 години и които са миграционни пасажни риби, при тях са десетки пъти повече и няма защо да нагазват в наши води. Кучето е заровено на друго място и медиите бързат да подготвят клиентите. Цените в Турция може да са високи за турците, но в този момент са минимум 5 пъти по ниски от нашите. Вносителите обаче няма да продават с процент печалба, а минимум 5 пъти ( а може и повече в зависимост от нашия улов) над цената, която са платили в Турция и като си начислят ДДС и мита които те не плащат....
  • 10 гргргр

    4 4 Отговор
    то па кой яде паламуд
  • 11 Хасковски каунь

    3 2 Отговор
    Аз съм беден и ям цаца,копърка, сардела.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лудница

    3 3 Отговор
    Турците ако го правят това 5 месеца да не ловят риба в морето,евала на тях,но те правят и друго имат квота за вреден улов,демек улов на делфини които се водят морски вълци,а тук защото сме в европейския съюз и ги има с хиляди на нас не ни дават да ги бараме,а това чудо от където мине и раците се скриват.
  • 14 Хрибаров

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "чичо стамат шумов":

    За Турция не знам, ама в Гърция през май е забранен какъвто и да е риболов от лодка, както и дайвинга- риболов с харпун. Разрешен е само от брега- спининг, сърфкастинг или кастинг. И пак си имат риби. Ама глобите са ...немам думи ако те гепне лименархията. А иначе, нашите от горите и земеделието кански искат да вкарат билети за морския риболов, само че такова нещо не познават никъде по света. Нашата лакомия и разсипия ще ни закопае...тя ни и закопа вече.
  • 15 Ал Бунди

    3 5 Отговор
    Всъщност паламуда е нискокачествена риба, като тунакито например. Става веян или пушен, ама за скара или пържене..хич. Друго си е лефер, лаврак или синагрида. ..може и жълтопер тон.
  • 16 Некой си

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    А знаеш ли колко ми дреме за Ердоган или кмета на Истанбул, а?
  • 17 тотю

    2 1 Отговор
    кви са тия риби кво е тва чудо, у наше село продават само каракуда дребошлък
Новини по държави: