Last news in Fakti

29 Септември, 2022 23:00 1 138 6

Няма доказателства измирането на хиляди риби в Одер през лятото да е заради отпадни води

  • одер-
  • риба-
  • суша-
  • полша

Около 200 тона мъртва риба бяха извадени от Одер, втората по дължина река в Полша, през юли и август в едно от най-големите екологични бедствия, сполетели страната през последните години

Няма доказателства измирането на хиляди риби в Одер през лятото да е заради отпадни води - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разследване на обстоятелствата около измирането на хиляди риби в река Одер това лято не е открило аномалии в изхвърлянето на отпадни води в реката, каза служител по околната среда в четвъртък. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

Около 200 тона мъртва риба бяха извадени от Одер, втората по дължина река в Полша, през юли и август в едно от най-големите екологични бедствия, сполетели страната през последните години.

Анджей Шведа-Левандовски, генерален директор по опазване на околната среда, каза на пресконференция за представяне на предварителен доклад за инцидента, че обектите, на които е разрешено да изпускат отпадни води в Одер, в момента се анализират.

„Има много много обекти, около 500“, каза той. „Проучванията, проведени до момента, анализите на... протоколите за разрешителни... показват, че нито един от разследваните обекти не е изпускал необичайни отпадъчни води“, каза той. „Всички зауствания, които са се случили и които са разследвани досега, са в съответствие с разрешеното от закона“.

В резултат на това, добави той, не е възможно да се заключи, че вещество, изхвърлено в реката през канализацията, е „причинило тази катастрофа“.

Географското разпределение на умрелите риби, каза Шведа-Левандовски, също изключва теорията за отравяне.

„В големи участъци от течението на реката не са регистрирани никакви смъртни случаи, но смъртни случаи са регистрирани в... крайречни езера“, каза той. „Значи не по течението, а отстрани, в корекциите“.

Ако причината беше отровно вещество, продължи той, измиране би имало по цялата дължина на реката, повече или по-малко равномерно.

Той каза, че „хидроморфологичните особености“ на крайречните езера може да са били причина или допринасящ фактор за масовото измиране, тъй като е имало цъфтеж на водорасли на тези места, но не и в самото речно корито.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравите отдавна говорят

    8 0 Отговор
    за екологичен тероризъм. Явно се упражняват в Полша покрай базите си. Полските нацита си взеха змия в пазвата.
  • 2 Фанал Тик

    5 0 Отговор
    Светена вода е била! Рибите са грешници!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ама, разбира се -

    1 1 Отговор
    Рибата е умряла от старост
  • 6 Шляхтиц

    2 1 Отговор
    При високи температури във водата се развиват миниатюрни водорасли, подобни на планктон, които отнемат от водата кислород. Това явление в България се нарича цъфтене на водата. Получавало се е както в Черно Море, така и в реките. При силно намалено количество на водата, съчетано с цъфтене на водата, рибите нямат кислород и се задушават, тъй наречена асфикция. Не е нужно каквото и да е замърсяване. През изминалото горещо лято това явление бе забелязано в Германия, Полша, Чехия, България............
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания