Last news in Fakti

22 Август, 2022 17:37 3 225 8

Близо 200 тона измряла риба в река Одер: Какво се знае?

  • одер-
  • риба-
  • замърсяване-
  • полша-
  • германия

Учени смятат, че токсичен вид водорасли може да е изиграл решаващата роля, но тази версия все още не е доказана

Близо 200 тона измряла риба в река Одер: Какво се знае? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните дни по река Одер бяха събрани близо 200 тона измряла риба. Германия подозира, че от полска страна е бил изпуснат някакъв пестицид. В Полша обаче говорят за „фалшиви новини“. Какво бе установено досега?

След масовото измиране на риба в граничната река Одер, отношенията между Полша и Германия все повече се обтягат. Германска лаборатория установи повишени нива на пестицидите в Одер, а полското правителство твърди, че ставало дума за фалшиви новини.

Полската министърка на околната среда Анна Москва написа в Туитър: "Внимание, в Германия се разпространява поредната фалшива новина!!! Говорят за пестициди и хербициди. В Полша субстанцията е била тествана и е установено, че е под допустимите количества - т.е. няма ефект върху рибите и другите животни и няма нищо общо с измирането на рибата".

Пестициди?

Въпросната субстанция не е била открита и в умрялата риба, твърди министър Москва в друг свой пост. Според нея случващото се е "неоправдана атака срещу полското селско стопанство. Първо срещу индустрията, а сега и срещу земеделието. Какво ли още да очакваме?", попита тя реторично.

През последните дни в река Одер отново беше открито и събрано огромно количество мъртва риба, както от полската страна на границата, така и от германската. Първите съобщения за катастрофата се появиха в Германия на 9 август. Полската противопожарна служба съобщи, че досега са извадени 158 тона мъртва риба от Одер и от по-малката река Нер. В Бранденбург са открити поне 36 тона, съобщи по-рано германското Министерство на околната среда.

Причините за мащабното измиране на рибата все още не са окончателно изяснени. В събота Министерството на околната среда в Бранденбург обяви, че в пробите от водата са били открити високи концентрации на пестицид, съдържащ активната съставка 2,4-дихлорфеноксиоцетна киселина. Пробите са били взети от мониторинговата станция във Франкфурт на Одер между 7 и 9 август. Въпреки това може да се предположи, че откритата доза не е била смъртоносна за рибите. Активното вещество се използва за борба с плевелите.

От екологичното министерство обясниха, че е възможно екологичната катастрофа да има няколко причини. Прекомерната концентрация на пестицидите в продължение на няколко дни със сигурност е оказала въздействие върху животните, растенията и микроорганизмите. Възможно е пестицидът да е бил в още по-високи концентрации по горното течение на Одер и да е бил силно разреден в точката на измерване край Франкфурт на Одер.

Водораслите са виновни?

Федералното министерство на околната среда съобщи, че в момента се изследват стотици различни вещества в мъртвите риби, за да се установи конкретната причина за масовото измиране. Учени смятат, че токсичен вид водорасли може да е изиграл решаващата роля. Тази версия все още не е доказана.

Министърът на околната среда в провинция Мекленбург-Предна Померания Тил Бакхаус заяви в петък, че според него в река Одер са били изхвърлени някакви съмнителни вещества. Без да е имало значителни валежи се е наблюдавало ясно изразено покачване на нивото на реката с 30 сантиметра, както и рязко повишаване на солеността. "Нещо трябва да се е случило и това трябва да се изясни", заяви министърът. За целта той иска да бъдат използвани сателитни снимки.

Агресивен тон в Полша

Национал-консервативното правителство на Полша е изложено на натиск, след като властите в страната реагираха колебливо на първоначалните сигнали за измирането на рибата. В Германия се чуха и критики, че полските власти не са се придържали към международно договорените стандарти за предоставяне на информация.

На това представители на управляващата партия във Варшава нееднократно реагираха агресивно и с антигерманска полемика.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айсик..ир

    27 2 Отговор
    Ми че при нас тецовете на Ковачки и фабриките на Домусчиев всеки месец тровят по толкоз ма не го праним световен проблем.
  • 2 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Знае се само, че всички са Невинни срещу едни кинти де. Другото е неизвестно!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе

    26 1 Отговор
    Глупави немци и смотани паляци кво ше правите разследване, я направо обвинете Русия и готово.........то нали така е модерно напоследък! Пък те руснаците ще добавят и това обвинение към дългия списък и някой ден като дойде време за плащане на сметката за всичките ви извращения и за тва ще ядете големия руски.........!
  • 6 мда

    10 0 Отговор
    Американските лаборатории вдействие.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А беее

    14 0 Отговор
    За Навални се събраха всичките немски експерти и за три часа откриха
    с какво е отровен, кога е отровен, от кого е отровен, защо е отровен. Ама за рибата вече трета седмица нищо конкретно не могат да открият?!
Новини по държави: