Отидете към основна версия

5 094 118

Горбачов е бил смазан психически от инвазията на Путин в Украйна

  • михаил горбачов-
  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • путин-
  • горбачов-
  • ссср-
  • павел палажченко-
  • преводач

Горбачов е бил съсипан от решението на Путин да започне война

Снимка: БГНЕС/ EPA

В месеците преди смъртта си Михаил Горбачов, единственият президент в историята на СССР, беше потресен от пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна. И няколко години той беше в депресивно психологическо състояние поради влошаването на отношенията между Москва и Киев.

Това разкри агенция Ройтерс, която разговаря с преводача на Горбачов Павел Палажченко. Той е работил с покойния съветски президент в продължение на 37 години и е бил на много американско-съветски срещи на върха.

„Не само „специалната военна операция“ (както в Русия наричат войната), която започна на 24 февруари, но и цялата еволюция на отношенията между Русия и Украйна през последните години беше много, много голям удар за него. Това наистина го смаза емоционално и психически. В разговорите с него ми стана ясно, че той е шокиран и озадачен от случващото се по различни причини. Той не просто вярваше в близостта на руския и украинския народ, той вярваше, че тези два народа са преплетени", заяви Палажченко.

Според преводача позицията на Горбачов за Украйна била сложна и противоречива. Съветският лидер все още вярваше в идеята за СССР, но не би започнал война в името на възстановяването на разпадната държава. Припомняме, че Горбачов почина на 30 август 2022 г. в Централната клинична болница на Москва. Владимир Путин отказа да присъства на погребението му, твърдейки, че няма време в натоварения график. Според Палажченко в месеците преди смъртта си Горбачов е показал уважение към Путин, като е отказвал да коментира медийно инвазията в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания