Тема: Украйна

5 Септември, 2022 09:44 9 872 54

Вълна от "самоубийства" сред несъгласните с Путин

  • владимир путин-
  • равил маганов-
  • кремъл-
  • олигарси-
  • самоубийство-
  • самоубийства-
  • путин-
  • лукойл

Мнозина се запитаха дали подозрителните смъртни случаи не са станали твърде чести

Вълна от "самоубийства" сред несъгласните с Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Александър Брезар, Дейвид Макдугъл, „Евронюз”/ БГНЕС

След като председателят на управителния съвет на най-голямата частна петролна компания в Русия почина при случайно падане от болничен прозорец, което руските информационни агенции определиха като инцидент, мнозина се запитаха дали подозрителните смъртни случаи сред руските олигарси, критикуващи президента Владимир Путин, не са станали твърде чести, за да бъдат напълно случайни.

Още новини от Украйна

Първоначално в изявление на компанията му "Лукойл" се казва, че Равил Маганов "е починал след тежко заболяване" в четвъртък, но не бяха дадени повече подробности. По-късно в руските новини се посочва, че тялото му е намерено на територията на Централната клинична болница в Москва, където често се лекува политическият и бизнес елит на Русия. В петък Путин посети същата болница, за да положи цветя до ковчега на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който почина там по време на лечението си във вторник.

Маганов изглежда е паднал от прозореца на шестия етаж, се казва в докладите. Някои източници твърдят, че той се е спънал и паднал, докато е пушил, като посочват, че до прозореца е намерен пакет цигари. Новинарският сайт RBK също така обяви, че полицията разследва възможността за самоубийство.

Лукойл беше една от малкото руски компании, които публично призоваха за прекратяване на руската инвазия в Украйна, като още през март призова за "незабавно прекратяване на въоръжения конфликт".

Между другото, Маганов не е първият служител на "Лукойл", който умира при подозрителни обстоятелства, откакто в края на февруари започна пълномащабната агресия на Кремъл срещу западната ѝ съседка.

Бившият топ мениджър на „Лукойл” Александър Суботин беше намерен мъртъв в мазето на резиденция в московско предградие през май. Според руски медии къщата е принадлежала на самозван лечител, шамана Магуа, който практикувал пречистващи ритуали. Магуа свидетелства, че Суботин дошъл в дома му под въздействието на алкохол и наркотици и поискал от лечителя, чието истинско име е Алексей Пиндурин, да извърши лечебен ритуал за премахване на махмурлука му. Разследващите съобщиха, че предварителната причина за смъртта на Суботин е сърдечна недостатъчност.

И все пак вниманието на пресата привлече най-много смъртта на Равил Маганов, който е последният от поредицата зачестили подозрителни смъртни случаи на хора, които или са се възползвали „некоректно” от благосклоността на Путин, или са били трън в очите му - или и двете.

Поне още шестима руски олигарси са починали при странни обстоятелства от началото на конфликта в Украйна. Общото между тях е, че са имали тесни връзки с Кремъл, огромно богатство, връзка с търговията с руски газ и антивоенна позиция по отношение инвазията на Кремъл в Украйна.

Това предизвика подозренията на международните следователи, които започват да смятат, че тези смъртни случаи всъщност може да са инсценирани самоубийства или убийства. Всичко започва в Санкт Петербург в навечерието на войната.

Само месец преди избухването на конфликта в Украйна висш ръководител на газовата компания "Газпром" е намерен мъртъв във вилата си близо до Санкт Петербург. 60-годишният Леонид Шулман е намерен в банята на къщата с прерязани вени, съобщават местни медии. Според полицейските власти до тялото му е намерено предсмъртно писмо, в което той разказва за страданията си след травма на крака - за която от Газпром твърдят, че го е принудила да си вземе отпуск. Версията беше поставена под съмнение, след като мозъчният тръст Warsaw Institue заяви, че Шулман, който е бил ръководител на транспортната служба в "Газпром инвест", е свидетел по възможно дело за корупция в руския газов гигант.

На сутринта след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, 65-годишният Александър Тюляков, висш ръководител на корпоративната сигурност на "Газпром", почина в дома си в същото село, в което и Шулман. Според руския вестник "Новая газета" тялото му е намерено обесено в гаража.

Същият вестник цитира неназован източник от правоохранителните органи, според когото собственото звено за сигурност на Газпром е пристигнало на мястото на самоубийството едновременно с полицията и също разследва смъртта.

Един от двата съмнителни смъртни случая, които са настъпили в чужбина, е този на Михаил Уотфорд, който е живял със семейството си във Великобритания. На 28 февруари роденият в Украйна 66-годишен петролен и газов магнат, който е изградил и имотна империя в Лондон, е намерен мъртъв в дома си в Съри. Причината за смъртта на Уотфорд е „смърт чрез обесване”, но съпругата и децата му, които по това време са били у дома, са невредими. Властите в Обединеното кралство смятат смъртта на Уотфорд за неизяснена.

По-късно стана ясно, че Уотфорд, наричан често Миша, е сменил фамилията си от Толстой, след като се преместил в Обединеното кралство в началото на 2000 г.

През март телата на руския милиардер Василий Мелников и семейството му бяха открити в луксозния му апартамент в Нижни Новгород, град в Западна Русия. Мелников е натрупал състоянието си, работейки за една от медицинските компании, засегнати от западните санкции. Според руския вестник "Комерсант" Мелников, заедно с 41-годишната си съпруга и двете му малки деца, съответно на 10 и 4 години, е починал от прободни рани. Твърди се, че оръжието на убийството е било намерено на местопрестъплението.

Вестникът съобщава, че олигархът е убил семейството си, преди да се самоубие, въпреки че съседи и други роднини не са съгласни с официалната версия. Други медии твърдяха, че компанията на Мелников, която внася медицинско оборудване в Русия, е била на ръба на фалита заради западните санкции, наложени в отговор на войната в Украйна.

Последният случай е от Испания, по-точно в Лоре де Мар, където на 19 април 55-годишният руски олигарх Сергей Протосеня е намерен мъртъв заедно с още двама членове на семейството му. Бившият ръководител на газовия гигант "Новатек", с лично състояние от 400 млн. евро, беше намерен обесен заедно с телата на съпругата и дъщеря си, които бяха намушкани с нож в семейната вила. Това, което първоначално беше квалифицирано от полицията като двойно убийство, последвано от самоубийство на Протосеня, по-късно беше категорично отречено от сина му. Няколко приятели на семейството също излязоха с публични изявления, че Протосеня всъщност е третата жертва на "инсценирано самоубийство" и че олигархът не би бил способен да убие семейството си. Каталунската полиция все още активно разследва случая.

Само ден преди смъртта на Протосеня и семейството му, тялото на руския олигарх Владислав Аваев беше намерено в апартамента му в Москва, заедно с телата на съпругата му и 13-годишната му дъщеря. Дъщеря му Анастасия, на 26 години, е тази, която пристига първа на местопрестъплението. Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира източник, близък до правоохранителните органи, според когото предварителните доказателства сочат, че Аваев - бивш съветник на Путин и бивш вицепрезидент на Газпромбанк - е убил съпругата и дъщеря си и след това се е самоубил. В ръката на олигарха е намерен пистолет, а апартаментът е бил заключен отвътре.

Газпромбанк е третата по големина банка в Русия и е свързана с Газпром, най-голямата публично търгуваща с природен газ компания в света.

През октомври 2021 г. руски дипломат беше намерен мъртъв, след като падна от прозореца на руското посолство в Берлин, съобщи Der Spiegel. Неидентифицираният мъж е бил втори секретар в посолството, но източници от германското разузнаване са заявили пред вестника, че подозират, че той е бил офицер под прикритие от руските спецслужби. Разследващият сайт Bellingcat заяви, че е използвал данни от отворени източници, за да идентифицира мъжа като Кирил Жальо, син на генерал Алексей Жальо, заместник-директор на Втора служба на ФСБ, отговарящ за справянето с вътрешнополитическите заплахи за Кремъл. През декември същата година основателят на националистическия блог "Спутник" и "Погром" Егор Просвирнин почина, след като падна от прозореца на жилищна сграда в Москва. До голото тяло на Просвирнин са намерени нож и газов пистолет, след като от апартамента му се чуват викове и крясъци, съобщават местните медии. Просвирнин, десен активист, първоначално подкрепи анексирането на Крим от Русия през 2014 г., но по-късно стана яростен критик на Путин, като предрече гражданска война в Русия и разпадане на Руската федерация.

А на 14 август Дан Рапопорт, латвийско-американски инвестиционен банкер и откровен критик на Путин, който току-що беше напуснал Украйна след руската инвазия, беше намерен мъртъв пред луксозна жилищна сграда във Вашингтон. Полицията заяви, че не разглежда смъртта на Рапопорт като подозрителна, съобщава вашингтонското издание Politico, но случаят продължава да се разследва. Рапопорт забогатява, докато е в Москва, преди да изпадне в немилост пред Кремъл, най-вече заради подкрепата си за опозиционния лидер Алексей Навални, според съобщенията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ...

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "пропаганда":

    Точно така. Всички са живи и здрави. И бедни работници на бензиностанция.
  • 6 Ами

    58 19 Отговор
    В КГБ има цяла дирекция за мокри поръчки. Путлер им дава списък и те действат.
  • 7 Не ги жаля

    20 15 Отговор
    Такъв тип хора какво очакват? Безнаказаност? Същото е и в България, собственици на ВЕИ-та и др. "бизнес" дейци.
    Какво си мислят старият индустриален и финансов елит ще ги приеме с отворени обятия? Или националните държави? Не че и онези не са "усвоявали". Какво стана с Ходоровски, Чубайс, почина ли краят на юли, тази година?
  • 8 Целият руски елит ходи

    26 4 Отговор
    по шамани за "пречистващи" и други сеанси. Да ви прилича на Хитлер и неговата страст към древното германско минало. Едно е да вярваш в магическите сили на Один, друго е показните елитни руски уж християни да ходят на шамани, които не са руснаци, а магьосници от Дальная Азия !

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 345

    12 4 Отговор
    Все най лошото си мислите, може пък да са били самураи и като не са съгласни да са изпълнили последния ритуал.
  • 11 Никой

    16 6 Отговор
    Главния гълъбар на Дондуков 2 е в страхова невроза след инцидентите с високопоставени фигури от газовия и петролен сектор в РоZия.При разградения български двор за руските труженици на скръбта отстрела на хвъркати е лесно начинание. Българските служби са доказали своя голям непрофесионализъм и безпомощност.Винаги надеждата им е била в чуждите разузнавания. Преди КГБ,сега в ФБР.За ЦРУ могат само да фантазират.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Перо

    23 2 Отговор
    Как така,все “случайно”,всички несъгласни с Путин олигарси се оказаха с не руски имена или със сменени имена! Как със заплата от 200 рубли заплата, през 80-те години, станаха милиардери или Клондайк е в Русия?
  • 14 Пешо Софиянец

    23 5 Отговор
    Това го няма другаде по света.Само се сещам за Мишо Бирата, Ваньо Танов и да не се излагаме още.
  • 15 Спомнете си за шамана

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "Целият руски елит ходи":

    Александър Габишев, шаман от Якутия. Шаманът, който беше тръгнал да сваля Путин.
    В Русия го задържаха, защото бил решил да прогони Путин от Кремъл. Той тръгнал пеша от Сибир за Москва, но скоро след това изчезнал. Според негови поддръжници, самозваният борец срещу Путин е бил отвлечен.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Перо

    12 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хдкфкфккфцк":

    А-а-а..,не! Това е поверителна информация и е недопустима за медии,под чужд контрол! Тук трябва да четете само за “успехите” на Зеленски!
  • 18 Стига бе

    10 6 Отговор
    Абе колко от тия олигарси са руснаци?? Да не се окажат като Абрамович - евреин, неживеещ в Русия, капиталите му извън Русия, с няколко чужди гражданства!?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Равил Маганов

    21 8 Отговор
    ПРОЗОРЦИТЕ НА ПУТЛЕР НАЙ-СМЪРТОНОСНИТЕ ПРОЗОРЦИ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СЕ ТАЯ

    17 7 Отговор
    ТО ПЪК СЪГЛАСНИТЕ С ПУТИН МАЙ СЪЩО СВЪРШВАТ ЗЛЕ? КОЛКО ГЕНЕРАЛИ БЯХА УБИТИ В УКРАИНА?

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Рушия

    16 3 Отговор
    Не писахте за шефа на в контакте който преди няколко месеца претърпя фатален инцидент по време на туризъм в природата .

    100% работа на фсбкгб за повечето
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Вчера е убит 30-я рашистки генерал

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "СЕ ТАЯ":

    Генерал Киннот.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гарги

    10 12 Отговор
    Човек не може даже да умре когато е на 92 защото запада ще обвини Путин интересни са тия гарги дето на чужд граб грачат

    Коментиран от #34

  • 34 НЕ ЗНАЕХ

    9 4 Отговор

    До коментар #33 от "Гарги":

    ЧЕ ДА СЕ ОБЕСИШ Е СПОКОЙНА СМЪРТ

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 6 Отговор
    Тоя на снимката е пътник към ада!!!Но,ще види преди това отпътуването на беларуския и чеченски иди...ти!

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Балканджия с ракия

    4 9 Отговор
    Нищо ново под слънцето от времето на златната орда, та през Ленин, Берия Брежнев и тн. Типична операция на отдел "Прозорец и стъпала" към ФСБ, другият по здвестен отдел е "Авто злополука" и "Взрив под седалка" ЖуЖето ЗлосТър под кремалската маса,ако има справедлив съд трябва да баде осаден на над 100 милиона години затвор, но долу казана вече му е врял за цяла вечност. Господ бави но незабрява.
  • 41 !!!?

    6 7 Отговор
    Путлер: Няма човек - няма проблем !!!?

    Коментиран от #48

  • 42 Демократ

    6 4 Отговор
    Който е прочел книгата "Отровите на Кремъл"за КГБ начините на само/убиийства/от Сталин до Путин, ще си отговори сам на въпроса.Съдбата на несъгласните е предопределена и способите са същите,макар и да са различни по начин,но с еднакъв резултат: смърт по непредпазливост.
  • 43 Пъци

    8 1 Отговор
    "...до прозореца е намерен пакет цигари."
    Гениално.Недосижим връх на дедуктивната мисъл на "разследващите органи".Добре че не се е върнал за цигарите,защото много щеше да затрудни самойбийството.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 200

    6 3 Отговор
    Съветвам Шойгу да не излиза на балкона да пуши
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДЪЛБОКО ЧУВСТВАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А ти лично за къде пътуваш🤔😉?
  • 48 Сорос

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "!!!?":

    Има П-н, има проблем!!!?
  • 49 Войводата

    3 1 Отговор
    То тези самоубийства ги знаем от времето на СССР и КГБ. Самозастрелял се в лявото слепоочие с дясната така, слънчев удар през януари в центъра на Москва. Скочил от прозореца н партерния етаж 13 пъти
  • 50 Като глупаци...

    3 1 Отговор
    Какво означава руски олигарх и руска мафия. Бифши тайни и не живеещи и добре обучени от КГБ, агенти и бифши посланици и политици верни на Путин, който е в същото време обучаван и дресиран милиционер. Добре дошли в света на комунизма другари помните ли кой управлява преди 90 г същите дето сега са олигарси. А който не плаща и се противопостави на путлер е мъртав чре нелепа смърт и обратно който му е верен приятел е богат и добър. Скоро очакваме и верното му куче провъзгласил се за царн спечения да свърши по същия начин, въпрос на време.......
  • 51 Граничар 74

    3 2 Отговор
    Най подходящото историческо име на Путин ще е ,, Подлеций,, . И писан от днешните и бъдещите хронолози като подал тиранин не признаващ човешките права живот и свобода, жаден за власт и територия, комплексиран и испитващ задоволство от това да бъде велик......
  • 52 така падат диктаторите

    5 1 Отговор
    Очевидно в Русия се провежда чистка на враговете на Путин. Скоро и той ще падне жертва. Не защото някой е виртуоз, силно мотивирани и т.н. Просто някой ще се страхува че е следващата жертва и ще нанесе удара пръв.
  • 53 До Войводата

    1 0 Отговор
    Ето това е истината !
  • 54 пророк

    0 0 Отговор
    Следващият трябва да е путлер
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания