31 Август, 2022 08:33 2 834 25

Основните събития от ерата "Горбачов":

  • михаил горбачов-
  • горбачов-
  • перестройка-
  • русия-
  • ссср-
  • студена война-
  • реформи

На 91-годишна възраст почина Михаил Горбачов

Основните събития от ерата "Горбачов": - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои ключови събития от почти седемте години, през които Михаил Горбачов беше на власт в Съветския съюз, подбрани от Ройтерс:

Март 1985 - Михаил Сергеевич Горбачов, на 54 г., най-младият член на Политбюро, става генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) след смъртта на Константин Черненко. Започва политиката на перестройка (преустройство) и гласност, за да извади страната от политическата и икономическа стагнация.

Ноември 1985 - Горбачов и президентът на САЩ Роналд Рейгън провеждат първата си среща на върха в Женева; Горбачов заявява, че е оптимист, че може да бъде постигнато разведряване и намаляване на въоръженията.

Април 1986 - Експлозия в ядрения реактор в Чернобил разпространява радиоактивен облак в Европа. Съветските власти признават, че това се е случило чак три дни след аварията и това поражда съмнения в политиката на гласност.

Декември 1986 - Д-р Андрей Сахаров, бащата на дисидентското движение в СССР, е освободен от изгнание след телефонно обаждане от Горбачов. Сахаров е един от стотиците политически и религиозни дисиденти, освободени по време на управлението на Горбачов.

Май 1987 - младият германец Матиас Руст преодолява съветската ПВО, като излиза с лек самолет "Чесна" от Хелзинки и каца на Червения площад в Москва. Горбачов започва чистка сред висши ръководители в областта на отбраната.

Октомври 1987 - Видният руски реформатор Борис Елцин влиза в сблъсък с Горбачов по въпроса за темпото на перестройката и напуска управляващото Политбюро на ЦК на КПСС.

Декември 1987 - Горбачов и Рейгън подписват във Вашингтон първия договор за съкращаване на ядрените арсенали. Всички съветски и американски ракети със среден обсег трябва да бъдат ликвидирани.

Октомври 1988 - Горбачов укрепва властта си, като става председател на Президиума на Върховния съвет (парламента).

Февруари 1989 - Приключва деветгодишното съветско военно присъствие в Афганистан. Набират скорост движенията за независимост в Балтийските републики, Грузия и Украйна.

Март 1989 г. - Съветският съюз провежда избори за Конгреса на народните депутати на СССР. представители, в които избирателите за пръв път имат възможност да избират между няколко кандидати за едно място. Много видни комунисти от старата гвардия губят от независими кандидати, а сепаратистите печелят повечето места в балтийските републики Естония, Латвия и Литва.

Ноември 1989 г. - Народни революции свалят комунистическите правителствата в Източна Германия и останалата част от Източна Европа. Съветският съюз не прави опит да се намеси при падането на управляващите в неговите сателити.

Декември 1989 г. - Горбачов и президентът на САЩ Джордж Х.У. Буш на среща на върха в Малта обявяват края на Студената война.

Февруари 1990 г. - Комунистическата партия се отказва от гарантирания си монопол върху властта. Парламентът се съгласява да даде изпълнителни правомощия на Горбачов като негов председател. Демонстранти, подкрепящи реформите, провеждат огромни митинги в целия Съветски съюз.

Октомври 1990 - Източна и Западна Германия се обединяват след интензивни преговори между шестте големи сили, в които Горбачов играе ключова роля. Съветският парламент одобрява план за отказ от централизираната планова икономика в полза на пазарната. Горбачов е удостоен с Нобелова награда за мир.

Ноември 1990 - Парламентът упълномощава Горбачов да издаде укази в почти всички сектори на обществената дейност. Първият проект за Съюзен договор, предложен от Горбачов, дава значителни правомощия на 15-те републики, но четири от тях - Латвия, Литва, Естония и Грузия - отказват да го подпишат.

Януари 1991 - Войски потушават демонстрациите в подкрепа на независимостта в балтийските страни, като убиват 14 души в Литва и петима в Латвия.

Март 1991 - Референдум показва, че огромното мнозинство от участниците са за запазване на Съветския съюз като обновена "федерация на равни суверенни републики", но шест републики бойкотират гласуването.

Април 1991 - Разпуска се Варшавският договор.

Юни 1991 - Борис Елцин е избран за президент на Русия.

19 август 1991 - Твърдейки, че Горбачов е в лошо здравословно състояние, неговият заместник Генадий Янаев поема президентския пост начело на твърдолинейна комунистическа хунта. В някои области е обявено извънредно положение. Естонският парламент обявява независимост.

21 август - Превратът се проваля, унищожавайки консервативната група в в центъра и дава огромен тласък на сепаратистите в републиките. Латвийският парламент обявява независимост.

24 август - Горбачов подава оставка като лидер на комунистическата партия, нарежда държавата да конфискува имуществото ѝ и предлага тя да се саморазпусне. Украинският парламент обявява независимост. В рамките на няколко седмици всички съюзни републики с изключение на Казахстан и Русия, правят същото.

6 септември - Върховният законодателен орган на СССР признава независимостта на Литва, Латвия и Естония. Конгресът прекратява договора за създаването на Съветския съюз от 1922 г. и предава властта на временния орган в очакване на подписването на договор за доброволен съюз на суверенни държави.

16 ноември - Русия поема контрола над почти цялото съветско злато и диамантите, както и върху износа на петрол.

8 декември - Русия, Украйна и Беларус обявяват създаването на Общността на независимите държави без централна роля за Горбачов или Москва. Първоначално той се противопоставя на новия ред и отказва да подаде оставка. Постепенно приема неизбежното.

25 декември 1991 - Горбачов подава оставка като президент на СССР, който на следващия ден официално е разпуснат.

Превод: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Деветият

    13 5 Отговор
    кръг на Данте го пое
  • 3 Последния Софиянец

    27 9 Отговор
    Горбачов е най големият предател в историята.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ротшилд

    20 3 Отговор
    Умен мъж Горбачов. Интелигент. Ние със Сорос си го обичаме.
  • 6 Външното Министерство на Израел

    13 3 Отговор
    Израел плаче неутешимо.
  • 7 Сорос

    9 22 Отговор
    Русия никога няма да има толкова ерудиран и обаятелен лидер.
  • 8 БеГемот

    24 5 Отговор
    Ей тоз е виновен ,че сиренето е 15 лева с водата вътре....а преди него беше 3,20 узряло без вода...
  • 9 Новия Световен Ред

    16 5 Отговор
    Велик руски водач и политик. Венец за признателност от НАТО, ЕС, Израел, масонския клуб и целия Нов световен ред.
  • 10 Начо Крика

    25 2 Отговор
    Америка скърби. Най-успешния американски политик, който почти събори Русия.
  • 11 ТРЕНД

    6 6 Отговор
    Путин вече се изказа колко велик човек е Горбачов, така мисли и за Солженицин, и че СССР може да прави само галоши - които и африканците не искат. Съдбата пак подигра Путин, в неудобен момент, народът не понася елитът и Горбачов, но Путин е от тях и им е задължен. Путин се изяде от яд - че в Донбас се вее червеното знаме, а сега 100 милиона руснаци и украинци отварят шампанско и ще празнуват. И още 100 милиона в други страни. Не го виждам Путин, каква чупка ще прави.
  • 12 БКП ПОБЕДИ

    20 0 Отговор
    Не става въпрос за никаква перестройка, това бяха 5 години за да свикнем и приемем чистият капитализъм. Иван Костов въведе частното здравеопазване, но го въведе реално Гайдарски. Прочетете "Никаква отсрочка"- в."Работническо дело" 30.11.1989г. фейсбук я има, последната реч на живков, последната страница на фермата на животните, филмът стената с иван иванов, Васил Велев управлява ТНТМ, през 1989г., младежките фирми. Тогава още работи и проповядва за пазарност и конкуренция. БКП победиха. ПОБЕДИХА!! ДНЕС СА ЛАТИФуНДИСТИ И КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ, МУЛТИМИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ, ВСЯКА ПАРТИЯ РАБОТИ ЗА ТЯХ. Прокопиевият баща и той обслужващ на Живков. Кво се правите, че не знаете, че БКП и Живков смениха Москва с Вашингтон и Маркс с Айн Ранд. Не говоря за редови комунисти, а комунисти принцове. Лъжа е, че комунистите са били милион, не повече от 5% бяха комунисти. Принцове!! Мирчев, Христо.. Полковник Вандов е дядо на Асен Василев, агент като бащата на Райков - дипломатът племеник на Вацев. Кирил с баща от ДС.
  • 13 БКП ПОБЕДИ

    11 1 Отговор
    Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия. Живков: Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църния дявол ви го е казвал! (към бедните комунистически страни от Африка)
  • 14 DW-пропаганда

    14 4 Отговор
    М. Горбачов = ПРЕДАТЕЛ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Живял тогава, да ви открехна истината

    7 4 Отговор
    СССР беше колабирал икономически и политически много преди Горбачов.
    Политбюро и КГБ просто поставиха една „маша“ / Горбачов/ да свърши „мръсната“ работа наречена перестройка.
    По главното от цялата история е , че България най много пострада. Затворени хиляди предприятия, защото цялата ни икономика работеше за СССР. Резултата го видяхме, виждаме и днес – 3 милиона по малко население, най бедните в ЕС, селата са като бомбардирани от война и т.н.
    А русофилите не го разбират това и крещят, че демокрацията им донесла бедите. Не могат да правят умствена причинно-следствена връзка.
  • 17 Ъъъ

    12 1 Отговор
    Продаде съдбите на милиони хора и превърна животът им в ад. Демокрацията, която доведе ощастливи шепа хора и то пак същите блюдолизци и безродници. Не съм му благодарен!
  • 18 Голем смех

    4 4 Отговор
    След Горби, мускувията постоянно деградира. Ръководители стават разни пияници и психопати. След Путлер сигурно ще цъфне някакъв съвсем неуравновесен и негоден фюрер...
  • 19 Бай Иван

    7 1 Отговор
    Съвременният Юда най сетне ни освободи от присъствието си! И все пак не ми е ясно този предател, как живя толкова дълго виждайки ужасните последствия за съветските народи от предателството му! В смъртта му има нещо символично, защото тя е в момента, когато започва възстановяването на унищоженото от него!
  • 20 НЯМА

    7 2 Отговор
    НЯМА И ДА ИМА ПО ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Уж... пък всъщност

    5 2 Отговор
    Със селските си гени Горбачов въобще не беше в състояние да осмисли и разбере западното коварство. Горби си остана на нивото на наивен пуяк, на когото западняците отачало се чудеха на простотията,,но бързо осъзнаха,че тоя глупак лесно ще излъжат. После започнаха да го поощряват и дудндуркат. Горби така и не разбра,че проблемът на Запада не е комунизмът а съществуването на Русия - Бжежински или Кисинджър го беше написал. Всички антикомунисти и антисъветисти всъщност бяха и са чисто и просто яростни русофоби - за това Горби нямаше капацитет да го разбере,защото дори и яростната русофобия на Карл Маркс не познаваше. Сега виждаме ,че центърът на комунистическото движение си се зъвърна в Запада,там където комунизмът си пръкна. Уж се бореха с комунизма,а всъщност затъркваха Русия,славяните и православието. Горби никога не е имал капацитет да разбере това.
  • 23 ши има СССР 2.0

    3 2 Отговор
    Горбачо допусна неолиберализмът и сорос политика - алън дълес. Елцин: Имам една молба. Защо просто не дадеш Европа на Русия? САЩ не са в Европа. За Европа трябва да се грижат европейци. А Русия е наполовина европейска, наполовина азиатска.

    Клинтън: Значи искаш и Азия, така ли?

    Елцин: Да, да, Бил. Все някога трябва да се разберем за всичко това.

    Клинтън: Не вярвам това да се хареса на европейците.

    Елцин: Е, няма да се хареса на всички. Но аз съм европеец, живея в Москва, а Москва е в Европа. Горбачов от март 1999 г. в началото на въздушната война на НАТО срещу Сърбия: „Западът мами Русия. Ние бяхме единни за Новия световен ред. Обединените щати – през Европа, Атлантическия океан до Урал, трябваше да са под управлението на Русия. Русия няма да забрави тази измяна.”
  • 24 Даа

    2 1 Отговор
    Най големия предател.
  • 25 ТРЕНД

    1 0 Отговор
    сдс, бсп, герб, Путин, Тръмп и Байдън обичат Айн Ранд и Горбачов, еднакво.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания