Отидете към основна версия

5 669 31

"Сега короната отива при крал Чарлз Трети"

  • кралица елизабет втора-
  • елизабет втора-
  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • чарлз трети-
  • крал чарлз

Лиз Тръс призова британците да се обединят около новия крал

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Сега короната отива при крал Чарлз Трети", каза британската премиерка Лиз Тръс след кончината на кралица Елизабет Втора, предаде Ройтерс.

Тръс, която бе назначена на поста от Елизабет Втора само преди два дни, призова британците да се обединят около новия крал. "Ние влизаме в нова ера в историята на нашата велика страна", подчерта британската министър-председателка и добави: "Бог да пази Краля."

Световните лидери изказаха съболезнования за кончината на кралица Елизабет Втора. От Белия дом заявиха, че "техните мисли" са с британското кралско семейство след кончината на кралица Елизабет Втора, както и с целия британски народ, заяви говорителката на американското президентство Карин Жан-Пиер, цитирана от Франс прес. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свои ред каза, че се е възхищавал на британската кралица за "нейната добрина, достойнство и отдаденост, както и успокояващото ѝ присъствие по време на десетилетия на големи световни промени".

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че "Нейно величество кралица Елизабет Втора въплъщаваше непрекъснатостта и единството на британския народ повече от 70 години. Ще я помня като голям приятел на Франция, кралица която покори сърцата на всички и ще остане завинаги в историята на своята страна и този век." Украинският президент Володимир Зеленски изказа съболезнования на Великобритания за "непрежалимата загуба", съобщи Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: