Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 08:52 3 894 7

Искат оставката на премиера

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • оставка-
  • консерватори

Политически трусове в Лондон

Искат оставката на премиера - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Великобритания новият министър на финансите Джеръми Хънт заяви, че премиерът Лиз Тръс продължава твърдо да оглавява правителството, но някои депутати от тяхната Консервативна партия вече открито призовават Тръс да подаде оставка, предаде БНР.

След като Джеръми Хънт посети Лиз Тръс в премиерската резиденция Чекърс за уточняване на плановете за данъците и разходите, финансовият министър призова партията да се обедини зад премиера. Не е тайна, че някои тори депутати обсъждат как да премахнат Лиз Тръс след сътресенията по финансовите пазари в резултат на обявения мини-бюджет, а това принуди Лиз Тръс да направи няколко завоя в така прокламираната от нея политика на съкращаване на данъци, с която на практика стана премиер. Тя освен това уволни най-близкия си съмишленик за фискалната политика – министъра на финансите Куази Куартенг.

Спекулира се, че днес високопоставени депутати ще обсъждат как и кога да свалят Лиз Тръс от поста. Но още в неделята трима я призоваха публично да си подаде оставката. Първо бившият министър Криспин Блънт заяви за Канал 4, че „играта загрубява и сега въпросът е да се намери приемник на Тръс“.

След това Андрю Бриджън написа в статия, която излиза днес в „Дейли телеграф“, че „не може да се продължава повече така, защото страната, народа и партията заслужават нещо по-добро“. И накрая Джейми Уилъс написа в Туитър, че „Тръс е подкопала доверието в британската икономика и непоправимо е разбила Консервативната партия“. Той каза, че е писал на Тръс, за да ѝ поиска оставката, защото тя повече няма доверието на страната. Има обаче и такива, които продължават да смятат, че на Лиз Тръс трябва да се даде шанс, въпреки провала с мини-бюджета. Междувременно отвъд Атлантика американският президент Джо Байдън критикува идеята на премиера за съкращаване на данъците. В доста безпрецедентната си намеса Байдън каза, че резултатът от плановете на Тръс е бил очакван и той не е единственият, който смята, че това е грешка.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    24 1 Отговор
    Искат оставката на премиерката. Великобритания да я изТръс кат.
  • 2 Пич

    25 1 Отговор
    Гледаш Лиз , и виждаш Урсула !!! После достигаш до извода , че си пропуснал задължителното изискване , за умствена ощетеност на някой , за да го направят " началник " в Европа !!!
  • 3 Нали уж

    18 2 Отговор
    Путин ще пада, пък ква стана?!?
  • 4 Софиянец

    18 1 Отговор
    Е не! Как така? Запада нали беше обединен, силен и независим, а Путин искат да го свалят генерали, олигарси, народ и кой ли още не??? Лъгахте ли ни досега, понеже вече няколко правителства в атлантическия запад се сринаха, а в Русия всичко се е ок! Даже The Economist писаха, че ЕС е в рецесия, а Русия в подем на икономиката!
  • 5 123456

    21 1 Отговор
    Лизи, Лизи - хващай си багажа и отивай за учителка по география в Украйна - ще те вземат!
  • 6 Жоро

    20 1 Отговор
    Това е нищо, знаете ли колко други проблеми се крият? То са протести, то са фалити, корупционни сделки на високи етажи на властта, проституция, педофилия, наркоразпространение! Краварите са ги хванали за топките и тия евро лидери не смеят да кривнат, че тежко им! Демокрация, рай!
  • 7 Абе

    2 6 Отговор
    Ко искате от момичето. Оставете я да работи.
Новини по държави: