Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 16:20 2 110 16

Ще си ходи ли и Лиз Тръс след финансовия си министър?

  • лиз тръс-
  • лондон-
  • британски премиер-
  • великобритания-
  • финансов министър-
  • тори-
  • икономика

Във всяка демокрация това би означавало спешни предсрочни избори

Ще си ходи ли и Лиз Тръс след финансовия си министър? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Той успя да нанесе максимални щети за максимално кратко време и е кандидат за титлата "най-лошият финансов министър" за последните десетилетия: доскорошният британски финансов министър Куази Куартенг. Само за 40 дни той успя да предизвика сътресения на финансовите пазари, курсът на британската лира стигна дъното, а лихвите по ипотечните кредити и цената на държавните ценни книжа се повишиха неимоверно.

Състудентите му свидетелстват, че Куази Куартенг е с голямо самочувствие. И то всеки път му е помагало да се измъкне от хаоса, създаден от самия него.

"Незначителни пропуски"

В отговор на острите критики към неговите бюджетни и фискални планове от страна на Английската централна банка, американското правителство и редица икономисти от цял свят той само сви рамене и призна "незначителни пропуски". На последната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон Куартенг все още продължаваше да настоява, че иска да запази поста си.

В четвъртък обаче е получил инструкции незабавно да се качи на самолета за Лондон, за да вземе уведомлението за уволнението си от министър-председателката Лиз Тръс. При това той бе най-верният изпълнител на желанията ѝ, неин близък политически приятел и поддръжник на икономическа ѝ политика.

В името на някакъв мъглив икономически растеж финансовият министър приложи нейните планове за мащабни намаления на данъците, които биха могли да се финансират единствено чрез увеличаване на държавния дълг. Банкери и финансови експерти нарекоха тези намерения неподходящи, икономически необосновани и дори разрушителни.

Бунтът в Камарата на общините

Но Лиз Тръс даде заден ход едва след като рейтингът на британските консерватори се срина до под 20 процента, партийната конференция на торите се превърна в катастрофа, а депутатите ѝ в Камарата на общините призоваха за бунт.

Тя оттегли намаляването на данъците за богатите, което щеше да им осигури хиляди лири допълнително. На второ място върна в дневния ред увеличението на корпоративния данък, което преди това бе отхвърлила като вредно за растежа. Тръс се бори за своето оцеляване, в името на което умело се справя със задния ход. И с лекота пожертва Куази Куаренг.

Катастрофата в британската политика има идеологически предпоставки. Тя се дължи на вярата на Лиз Тръс в "рейгъномиката" - икономическата и фискална политика, която не проработи дори и по времена управлението на Роналд Рейгън (1981-1989).

Илюзията за слабата държава

Идеята е, че една сравнително слаба държава с ниски публични разходи може автоматично да генерира растеж чрез мащабно намаление на данъците. Смята се, че тази политика прави богатите още по-богати, а бедните - още по-бедни. Икономистите по света отдавна са отхвърлили тази идеология. В условията на растяща инфлация и световна енергийна криза, на подобни рецепти се гледа дори като на наръчник за икономическа катастрофа.

Въпреки всичко Лиз Тръс твърдо държи на обещанието си по някакъв начин да укрепи икономиката. Това обаче отнема години и изисква цялостни социални реформи. Във Великобритания не се забелязват никакви признаци за подобно нещо - бедността расте, училищната система е в лошо състояние, а здравеопазването е в колапс.

След като уволни финансовия си министър, Лиз Тръс призна само, че фискалната и данъчната ѝ политика напредвали "твърде бързо". Очевидно тя не си е взела поука от предишните неуспехи и се надява, че финансовите пазари ще се успокоят и правителството ѝ ще може да си възвърне доверието.

Тръс се бори за оцеляване

Как обаче би могло да се случи това, щом единственото, което е направила, е да уволни човек, придържал се стриктно към нейната политика? В Камарата на общините депутатите от Консервативната партия се бунтуват и обмислят дали още следващата седмица да не заменят Тръс с нов министър-председател.

Това окончателно би превърнало Великобритания в един вид бананова република, в която на всеки няколко месеца чрез пуч или дворцова интрига се инсталира ново правителство. Във всяка демократична държава подобна ситуация би означавала спешни предсрочни избори.

Но парламентарното мнозинство иска на всяка цена да предотврати един нов вот. Защото това би означавало консерваторите да останат извън властта в продължение на години. Гневът на избирателите вече е толкова голям, че доверието в торите е изцяло компрометирано.

И тъй като при нови избори десетки депутати биха изгубили постовете си, смъртоносната спирала в британската политика ще продължи да се върти още известно време. А драмата на Даунинг стрийт ще се удължи под мотото: "Очаквайте продължението".

Впрочем - продължението вече е факт с назначаването на Джереми Хънт за нов финансов министър. Той призна, че в правителствената политика по отношение на данъците е "имало грешки" и предупреди сънародниците, че предстоят увеличения в ставките, а други данъци няма да бъдат намалени толкова бързо, колкото е било планирано. Същевременно Хънт подчерта, че страната има нужда от стабилност, а Лиз Тръс - от време.

Автор Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 0 Отговор
    Географката никъде няма да ходи, докато Путин не й връчи Орден за заслуги! Бухахахах

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    47 1 Отговор
    Тази кокошка е напълно неадекватна.Каза в едно предаване че ще разреши ядрени удари срещу Русия и се хилеше като тиква.
  • 3 Пич

    23 2 Отговор
    Елизабета поведе хорото , тези - по нея , по нея...... Иихуу.....
  • 4 джим

    36 0 Отговор
    Нека да поостане още малко и да довърши острова на пиратите
  • 5 БАЙЙ ШИЛИ

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    НАПАДЕНИЕТО НА ХЕРСОНСКА СТРАНА Е ОТБЛСНАТО ОТ РУСКАТА АРМИЯ ФАШИСТКИЯ ВРАГ Е РАЗГРОМЕН!
  • 6 баджанака

    23 0 Отговор
    Още негри и индиици и ще станат като Бангладеж.
  • 7 Опонент

    21 2 Отговор
    Той успя да нанесе максимални щети за максимално кратко време и е кандидат за титлата "най-лошият финансов министър" за последните десетилетия:
    Има и по-лоши фин.мин., плащат пенсии със заеми, вместо да оптимизират другите държавни харчове (консултации към юр.ф-ми, газ с 30% по-скъп пък после компенсации, пътувания, свои управленски заплати и т.н...)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Aлфа Bълкът

    16 1 Отговор
    С това име толкова бъзици ми идват на ум:
    Лиз Тръс
    Лиз Гз
    Гз Тръс
    Мис Гз
    Лиз БлиЗ
    БЛиз Гз
    Тръс Гз в този ред ми е любимо!
  • 10 украинец недоумяващ

    18 1 Отговор
    Ама правоверно дойче веле,така правилна пропаганда не се прави!Как така проблеми и кризи във Обединеното Кралство,та те са в групата на Г-7!Аз ли ще ви уча и давам напътствия?Статиите трябва да са със заглавия;г-жа Мери Елизабет Тръс се закани че лично ще напердаши проклетите руснаци,МИ-6 съобщи,че Путин уплашен от мощта на ВСУ отива идната седмица в Киев за да подпише капитулация,Хиляди англичани посрещнаха с бурни ръкопляскания пристигащите украинци
  • 11 Уйч Тръст

    19 1 Отговор
    Кирчовщината е повсеместна!
  • 12 ЛИЛИ

    18 0 Отговор
    ОТИВАТ си Боби Джонсън, Лиз , Деменцията , Борел, Урсула и мутрата наша! Тези загубили ума си предизвикват страх и мизерия в собствените си страни! Жалко за жертвите от руска и украинска страна, оставят скърбящи майки и съпруги, деца сирачета! Алчноста и злобата на тези недоразумения води света към война от която няма да има победители и победени!
  • 13 зреене

    7 0 Отговор
    Лизи6близ5и с пр1ъ8ст в г3ъ4з.
  • 14 Щукар

    12 0 Отговор
    вярата на Лиз Тръс в "рейгъномиката" ,Добре,че не вярва в Макарономиката.
  • 15 Вирус

    0 0 Отговор
    Много интересно англ име
  • 16 123456

    1 0 Отговор
    оптимиста би казал - Е , може и да го изпревари !
    а реалиста - Закъсняла е вече!
Новини по държави: