Отидете към основна версия

4 249 19

Германия: Кражбите от нивите зачестяват

  • германия-
  • кражба-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • поле-
  • селско стопанство

Селските стопани в Германия се оплакват от все повече кражби на плодове и зеленчуци от полето

Снимка: Shutterstock

Жаклин Хундорф от град Тьонисфорст в Западна Германия е ядосана от това, че все по-често от нивите ѝ изчезват плодове и зеленчуци. При това не става въпрос за една или две ябълки - част от крадците са много добре организирани. Само за една вечер те задигнали 500 килограма плодове. Най-често взимат ябълки, череши и ягоди. "Хората вече нямат чувство за срам. Мислят, че им принадлежи и просто си взимат. Когато учтиво им обърнеш внимание, реагират крайно агресивно, защото не смятат, че са извършили нещо нередно", казва Хундорф.

Все повече хора крадат от нивите

Брането на плодове и зеленчуци от чужди ниви, дори в малки количества, е кражба. Земеделците в района на Фирзен, където е разположен и Тьонисфорст, са установили, че кражбите от полето напоследък зачестяват. Те предполагат, че това се дължи на значително по-високите цени на плодовете и зеленчуците.

Случаят в Тьонисфорст не е изолиран, казва Марк Бонус, който е част от местно обединение на земеделците. “Проблемът вече е широко разпространен, макар и в различна степен. Зависи и от вида на културите, които се отглеждат", казва Бонус. Хората вече нямат съзнание, че вършат нещо несправедливо, когато влизат в чужда земя и взимат храна. Той се опасява, че заради растящите цени - например на енергията и хранителните продукти - все повече хора ще прибягват до кражби от нивите.

И в самото селско стопанство разходите се увеличават: торове, дизел, работна ръка - всичко това струва повече. И води до по-високи цени на продуктите в магазините. Според неотдавнашно проучване оборотът на фермерските магазини е спаднал със 17% през първата половина на годината.

Кражбата от полето е престъпление

Асоциацията на германските фермери отдавна е загрижена от размера на кражбите на плодове и зеленчуци. Няма точни статистически данни по този въпрос, но е очевидно, че това е сериозен проблем. "Година след година нашите фермери понасят огромни икономически щети, защото хората крадат плодове и зеленчуци от полето", отбелязва заместник-генералният секретар на организацията Удо Хемерлинг. "Всеки, който краде плодове, е крадец - независимо дали от магазина или от полето. Това не е незначително престъпление." Асоциацията призовава полицията и правоприлагащите органи да преследват последователно кражбите.

Самите фермери са безсилни, тъй като кражбата на плодове обикновено се забелязва, чак когато крадците отдавна са си заминали. Такъв е случаят в село Финтен. Неизвестни лица задигнали там 100 килограма череши през нощта.

Въпреки това Жаклин Хундорф от Тьонисфорст казва, че понякога няма никаква полза да се хващат крадците, които ставали все по-нагли. "Веднъж хванах хора, които бяха толкова нахални, че не искаха да напуснат нивата. В един момент изтръгнах кошниците от ръцете им, изхвърлих ябълките на полето и просто им казах да си тръгват”, разказва тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: