Last news in Fakti

12 Септември, 2022 12:17 1 340 18

Германия е изправена пред рецесия през идната година

  • германия-
  • рецесия-
  • инфлация-
  • икономика-
  • цени

Очаква се още инфлацията в страната да достигне 8,1 процента през настоящата година и 9,3 процента през следващата

Германия е изправена пред рецесия през идната година - 1
Източник: Shutterstock

Институтът "Ифо" (Ifo) намали прогнозата си за растеж на германския брутен вътрешен продукт. Икономиката на Германия ще се свие с 0,3 процента през 2023 г., и ще нарасне с едва 1,6 процента през тази година, сочи най-новото изследване на Мюнхенския институт за икономически проучвания, разпространена днес до медиите.

"Ние се насочваме към зимна рецесия", каза ръководителят на икономическите изследвания на "Ифо" Тимо Волмерсхаузер.

Очаква се още инфлацията в страната да достигне 8,1 процента през настоящата година и 9,3 процента през следващата. "Намаляването на доставките на газ от Русия през лятото, и в следствие на това - драстичните увеличения на цените, хвърлиха в хаос икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус. Не очакваме връщане към нормалността преди 2024 г., когато се предвиждат 1,8 процента икономически растеж и 2,5 процента инфлация", заяви Волмерсхаузер.

В сравнение с прогнозата си през юни, "Ифо" значително понижи очакванията си за икономически растеж за идната година - с 4 процентни пункта. Същевременно експертите преразгледаха нагоре с 6 п. п. оценката си за инфлацията. "Това са необичайно големи промени за толкова кратък период от време", посочи експертът.

Доставчиците на енергия ще коригират значително цените на електроенергията и газа на фона на високите разходи за доставки, особено в началото на 2023 година. Това ще тласне нивото на инфлация до около 11 процента през първото тримесечие. В резултат реалните доходи на домакинствата рязко ще намалеят, а покупателната им способност ще спадне осезаемо.

Според икономистите третият пакет правителствени помощи вероятно донякъде ще противодейства на този спад, но няма да го компенсира.

"Загубата на покупателна способност, измерена чрез по-ниски заплати в реално изражение на глава от населението, ще е с около 3 п. п. през тази година, и с още толкова през 2023 година". Това е най-голямата загуба на покупателна способност сред германските граждани, откакто се води подобна статистика - през 1970 година, добавя ръководителят на икономическите изследвания на "Ифо".

Ръстът на цените постепенно ще отслабне до края на годината. Експертите предполагат, че през зимата ще има достатъчни количества газ. Следователно цените на енергията трябва да спрат да се покачват, и дори да намалеят най-късно от пролетта на следващата година.

Не се очакват сериозни проблеми пред пазара на труда, а увеличаването на заетостта ще се забави само временно. По-високият брой на безработните, с около 50 000 души през 2023 г., ще се дължи предимно на безработните украински граждани през настоящия летен сезон, които постепенно ще бъдат интегрирани на германския пазар на труда.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОПА

    23 0 Отговор
    В вълна от протести заради скока на цените на тока. Хиляди хора излязоха по улиците на Виена със знамената на Австрия и Русия. Лозунги срещу ЕС и НАТО, призиви за премахване на антируските санкции, от които най-много страдат самите европейци, и основното искане е да направим всичко, за да заработят и двата ни Северни потока.
    В гръцкия Солун се проведоха масови антиправителствени митинги - почти всички политически сили в страната се противопоставиха на властите.
    И в Париж всичко завърши с безредици - гневни демонстранти организираха погроми, горяха факли и се биеха с полицията. Наложи се служителите на реда да използват сълзотворен газ, над 100 души бяха задържани.
    Междувременно политиците трескаво търсят начини за пестене на енергия. И ето една нова идея: изгасете светлините на Айфеловата кула час по-рано.
  • 2 Пич

    22 1 Отговор
    Това , което сам си направиш от тъпотия , никой враг не може да ти направи !!!
  • 3 Хахахахаха

    22 0 Отговор
    Платени оптимисти, вече е в рецесия.
  • 4 Боруна Лом

    11 0 Отговор
    ДА НЕ СТАНЕ ТАКА,ЧЕ ВСИЧКИ жЕРМАНЦИ ДА ДИ ДОЙДАТ У БГ?
  • 5 Боруна Лом

    8 0 Отговор
    ДА НЕ СТАНЕ ТАКА,ЧЕ ВСИЧКИ жЕРМАНЦИ ДА ДИ ДОЙДАТ У БГ?

    Коментиран от #11

  • 6 Хапи Панс

    13 0 Отговор
    Важното е да си свободен, помислил си Юрген и търпеливо продължил да чака на километричната опашка пред бюрото по труда
  • 7 не може да бъде

    17 0 Отговор
    Ставащото в Германия аз бих коментирал по следния начин -германското правителство съсвсем сериозно заявява ,че напук на Путин са се самозастреляли в краката,но също са готови да се обесят -само и само Путин да се чувства зле!Доста странна позиция!
  • 8 Стоян Александров

    15 0 Отговор
    Така лиииии щяло да стане с Джерманитооооо ???? Лелеееееее каква изненада......И ся ко праим ??? Путин е виновен за това, вече спете спокойно. Путин и Русия са виновни и вече всичко Ви е наред. Важното е да спазвате директивата на Господарите от САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ. Иначе Вие пак сте си независими и горди европейци...
  • 9 Беше ясно

    15 0 Отговор
    Време им беше, на целия лаком консуматорски запад...
  • 10 Бах Ганьо

    14 0 Отговор
    Само ние сме доволни и викаме на жълтите павета: Не искаме евтин газ. Плакат: Няма да се къпя. Ще стоя на студено. Защото ние сме най- умни, най- красиви, бе еййй. Няма такива втори като нас. Булгар, Булгар.
  • 11 Градски

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боруна Лом":

    Питай баба си какво значи "изпаднал германец". И защо няма израз "изпаднал руснак". Това ще ти обясни много неща. А може и на останалите, които го научат.

    Коментиран от #15

  • 12 Сократ

    10 0 Отговор
    Нека оялите се европейци сега и те поживеят като българите последните 30 години. Да им е честита европейската простотия.
  • 13 Кирливанов

    6 0 Отговор
    Ко прайми с къпането ? Кога ще им раздават пясъчни часовници както в Хохландия. Къпането по един път на месец за не повече от 5 минути. Френските парфюми ще се харчат като топъл хляб !

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Правилно

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Градски":

    Прав си. Много баби и днес го използват този лаф, особенно в определени райони, където на живо са ги виждали, ако не те, родителите им и се предава нататък по спомени.
  • 16 От страни

    1 0 Отговор
    Ми ако прмените сега формулировките то може да се каже и "рецесия". Предишната статия "производство -65%" - хубава рецесия. Само че побързайте да го докажете на хората че мое да не поверват и да излезнат на улиците.
  • 17 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кирливанов":

    Нали за това беха измислили парфюмите - не се миеха и вонеха та се мажеха. Най интересното беше изобретението на въшкокапани. Има ги по картинките вплита се в косата и въшките влизат в клетката. И перуките са направени от тех щото поголовно болни и "срамна" болест първото си губеха - косата. А пък коприненото бельо баш за това че не го лазят бобулечки. Цялата велика "прсветена" култура се изгради на пълно отсъствие на хигиена.
  • 18 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кирливанов":

    Има изход - всеки българин да поеме ангажимента да се къпе и за себе си и за още 2-3 германци.
Новини по държави: