Last news in Fakti

14 Септември, 2022 18:23 1 885 7

Германското правителство преразглежда спорните обезщетения за безработица

  • германия-
  • олаф шолц-
  • данъци-
  • икономика-
  • инфлация

Търсещите работа ще бъдат подлагани на по-малък натиск в бюрата по труда, с по-малко санкции, ако не спазват препоръките

Германското правителство преразглежда спорните обезщетения за безработица - 1
Снимка: Shutterstock

Германската лявоцентристка коалиция даде зелена светлина за цялостна реформа на системата за помощи при безработица, която генерира полемики от въвеждането си преди около две десетилетия, предаде ДПА.

Промените в системата на т. нар. "пари на гражданите" (Burgergeld) ще заменят широко обсъждания закон "Харц IV" (Hartz IV), въведен от последния канцлер от Социалдемократическата партия преди Олаф Шолц – Герхард Шрьодер.

Помощите за безработица ще нараснат до 502 евро месечно на човек спрямо 449 досега, а за младите хора - 420 евро.

Търсещите работа ще бъдат подлагани на по-малък натиск в бюрата по труда, с по-малко санкции, ако не спазват препоръките. Например няма да има отражение, ако безработният отхвърли оферта за работа през първите шест месеца.

Идеята е санкционният подход да бъде заменен с по-голям акцент върху инициативи за преквалификация и курсове за повишаване на квалификацията.

"Остава задължението за сътрудничество с бюрата по труда", каза министърът на труда и социалните въпроси от Социалдемократическата партия Хубертус Хайл.

"Хората, които хронично не спазват уговорените срещи, ще трябва да се сблъскат със законови последици в новата система. Духът на новата система обаче не е на недоверие, а на насърчаване, на упълномощаване", каза той пред радио "Дойчландфунк".

Разходите за жилища ще се покриват изцяло през първите две години. Освен това тези, които получават помощи, ще могат да съхранят спестявания в размер на 60 000 евро през този период.

Решението на кабинета разчиства пътя за парламентарни консултации за социална реформа, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От Германия

    10 0 Отговор
    Те така или иначе не им се работи и лежат на социала а сега и могат да отказват оферти за работа. Кеф на търкалета. А такива като мен дето работят на фолцайт, като платят разходите, данъци, застраховки и осигуровки им остават по-малко пари от нищоправците. После швабите ревът, че хранили всички бежанци и неграмотници а им дават това право. Все едно да седнеш на таралеж и да кажеш че много боли. И така няколко пъти....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: