Отидете към основна версия

13 301 37

Реакции на Карибите: Вече нямаме нужда от крале и кралици!

  • ямайка-
  • кариби-
  • монархия-
  • крал-
  • реакции

Докато жителите на Ямайка и Бахамските острови скърбят за смъртта на кралица Елизабет, някои повдигнаха съмнения относно бъдещето на крал Чарлз III като монарх и самата монархия

Източник: Shutterstock

Докато жителите на Ямайка и Бахамските острови скърбят за смъртта на кралица Елизабет, някои повдигнаха съмнения относно бъдещето на крал Чарлз III като монарх и самата монархия, предаде Нова ТВ.

Възкачването на крал Чарлз на британския трон предизвика подновени призиви от страна на политици и активисти на бившите колонии в Карибите да отстранят монарха като държавен глава и Великобритания да плати репарации за робството.

„Да се ​​надяваме, че сме приключили с монархията, вече нямаме нужда от крале или кралици“, каза Лесли Хенрикес от Ямайка.

Чарлз наследява майка си, кралица Елизабет, която управлява 70 години и почина в четвъртък, 8 септември.

Премиерът на Ямайка каза, че страната му ще скърби за Елизабет, а неговият колега в Антигуа и Барбуда нареди знамената да бъдат свалени наполовина до деня на нейното погребение.

Но в някои кръгове има съмнения относно ролята, която един далечен монарх трябва да играе през 21 век. По-рано тази година някои лидери на Британската общност изразиха безпокойство на среща на върха в Кигали, Руанда, относно преминаването на ръководството на клуба от 54 нации от Елизабет към Чарлз.

А осемдневното турне през март на сегашния престолонаследник принц Уилям и съпругата му Кейт до Белиз, Ямайка и Бахамските острови беше белязано от призиви за изплащане на репарации и извинение за робството.

Повече от 10 милиона африканци са били оковани в търговията с роби в Атлантическия океан от европейските нации между 15-ти и 19-ти век.

Миналата година правителството на Ямайка обяви планове да поиска от Великобритания обезщетение за принудителното транспортиране на около 600 000 африканци, за да работят в плантации от захарна тръстика и банани.

Проучване през август показа, че 56% от ямайците подкрепят отстраняването на британския монарх като държавен глава.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 86 гласа.

Свързани новини