Отидете към основна версия

3 456 31

Русия е васал на Китай?

  • китай-
  • васал-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • зьорен урбански

Китай внимателно следи какво става в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Срещата на Си Дзинпин и Владимир Путин среща на равни ли беше?

Зьорен Урбански: Китайското правителство дипломатично представя отношенията с Русия като равноправно партньорство. И макар първото пътуване на китайския лидер след началото на пандемията да не бе до Русия, а до Казахстан и Узбекистан, двустранната среща с Путин в Самарканд бе внимателно планирана и има своето дипломатическо значение.

В такъв случай може ли да се говори за китайско-руски алианс?

Зьорен Урбански: Авторитарните държави рядко влизат в алианси – но между тях има покриващи се интереси. И сходни разбирания за държавността. Режимите в Русия и в Китай са авторитарни и имат до голяма степен общи геополитически интереси. Това е общият политически враг – Западът, и това поражда близост. Има и общ интерес за насърчаване на авторитарните системи в непосредствено съседство, както и по-надалеч.

Между двете държави съществуват ефекти на икономическа синергия. Русия е голям износител на суровини, от което Китай печели все повече. Русия доставя оръжие и военно ноу-хау. Русия пък е все по-зависима от вноса на промишлени стоки от Китай, които вече не може да купува от Запада.

Дали войната в Украйна води до един вид дисбаланс в отношенията?

Зьорен Урбански: Някои наблюдатели твърдят, че Русия е станала васал на Китай. Аз не бих отишъл толкова далеч – но нарастващата асиметрия в отношенията става все по-очевидна. На Русия ѝ липсват алтернативни експортни пазари за нейните суровини, чийто износ към Китай е много нараснал. При нефта и газа обемът през август бе с 60 процента по-голям в сравнение със същия месец на 2021 година.

Китай внася тези суровини много изгодно и така избягва инфлацията, която цари на Запад. Тази нарастваща зависимост отслабва преговорните позиции на Русия в други сфери на отношенията – например по повод Централна Азия. Или пък с поглед към интересите на Китай в Арктика.

С други думи, Русия плаща висока цена за поддръжката на Китай?

Зьорен Урбански: Мисля, че тази цена още не е изцяло видима и ще се развива през следващите години. А и Китай не печели безусловно – Украйна бе важен търговски партньор на Китай, една трета от изнасяното украинско зърно бе за Китай. Сега това е прекратено най-малкото временно. Украйна бе и важна транзитна страна в инициативата за „Нов път на коприната“.

Освен това войната принуждава Китай да взима решения. Икономическите отношения със Запада, с ЕС и САЩ, продължават да бъдат много по-важни от икономическите отношения с Русия. Затова Китай се старае да се придържа към санкциите, за да избегне последващи санкции. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно ще е за Китай да лавира между Русия и Запада. И Китай ще бъде принуден да се позиционира по-ясно, заставайки на определена страна. Това ще доведе до дилема – от една страна да се поддържат икономическите отношения със Запада, от друга да продължат да се преследват общите геостратегически интереси с Русия.

Може ли да се каже, че Китай наблюдава войната в Украйна и с оглед на собствените си претенции към Тайван?

Зьорен Урбански: В това отношение за Китай несъмнено е интересно да следи как се развива войната в Украйна, колко трудно се оказа за Русия да превземе тази страна и с колко големи загуби е свързано това. При това тайванските военни разполагат с много по-модерно въоръжение, а и един остров се отбранява по съвсем различен начин. Но Китай следи внимателно и реакциите на Запада. Китай ще обмисли как в подобна ситуация би могъл да се отдели от Запада, за да не пострада икономически от санкции или други западни реакции.

*Зьорен Урбански е историк, работи в Германския исторически институт в Бъркли, Калифорния. Акцент в неговата научна дейност е новата история на Китай и Русия.

Автор Екарт Аретц

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания