Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Октомври, 2022 10:12 12 935 102

Предстои конфликт между Китай и Русия

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • китай-
  • ричард ран-
  • история-
  • тайван-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл

Балансът на силите отново се е изместил

Предстои конфликт между Китай и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон Таймс“. Превод: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин вероятно гледа руския провал в Украйна и си мисли: "Путин има нужда от мен, но аз нямам нужда от него."

Още новини от Украйна

Китай има десет пъти по-голям БВП и население от това на Русия. Китай произвежда почти всичко, а руснаците не произвеждат почти нищо, освен петрол, газ, метали и дървен материал. Русия има почти два пъти по-голяма площ от тази на Китай (или САЩ, или Канада), но половината от страната (Сибир и руският Далечен изток) има по-малко общо население от китайския град Шанхай.

Руската армия се е доказала като некадърна и корумпирана и вероятно би била лесна плячка за китайските военни. Вероятно тайванците биха могли да дадат на китайската армия много по-тежък отпор, отколкото руската.

Русия се превърна в най-голямата държава в света по отношение на територията, защото беше безкрайно експанзивна след окончателното отхвърляне на Златната орда (монголите) през 1480 г., които контролираха Русия от 1237 г. По това време Русия се състои от Московското княжество и няколко други града. Различните царе зашиват Европейска Русия, а след това придобиват владяната преди това от Швеция територия до днешна Финландия. Придобити са също Беларус, балтийските страни, половината от Полша и някои от независимите днес страни край Черно и Каспийско море.

Докато американците придобиваха и окупираха земи на запад от река Мисисипи, руснаците бавно се насочваха на изток, за да завладеят района от Урал до Тихия океан. В Сибир е имало няколко малки племена от местното население, но подобно на американските индианци те са били завладени. В същото време групи китайци се отправят на север в Сибир и Далечния изток на Азия до тихоокеанското крайбрежие. Те също се сблъскват с малки племена от коренното население, с които често съжителстват. Както можело да се очаква, руснаците и китайците имали поредица от сблъсъци и битки за това кой ще контролира Далечния изток.

През 2019 г. Херман Пирхнер, президент на Американския съвет за външна политика и експерт по Русия, написа книгата „След Путин: приемственост, стабилност и бъдещето на Русия“.

Следващите изключително навременни (предвид случващото се) два параграфа са от книгата на Пирхнер: „След разгрома на руските войски от Китай през 1685 г. при Албазин, Пекин печели голяма част от тогавашната аборигенна територия, която сега обхваща голяма част от руския Далечен изток и част от Източен Сибир. Китайският суверенитет над тази област е официално признат от руско-китайския Нерчински договор от 1689 г. Към 50-те години на XIX в. обаче Китай става твърде слаб, за да защитава тези територии, и Русия ги завладява. Новият суверенитет на Русия е официално признат с договори от 1858 г. и 1860 г.

Независимо от китайско-руския договор от юли 2001 г., който урежда нерешените гранични спорове между тях, картата, илюстрираща "Китайските територии, завладени и окупирани от царска Русия", продължава да виси във Военния музей в Пекин няколко години след това. Всъщност, както авторът наблюдава по време на няколко пътувания от двете страни на руско-китайската граница през 2000 г., съществува усещането, че в даден момент Китай ще се опита да си върне загубените територии“.

Балансът на силите отново се е изместил между Русия и Китай, като този път силата отива в полза на Китай. След като в началото на 80-те години на миналия век пътувах както до Съветския съюз, така и до Китай, много ясно се виждаше, че Съветският съюз (макар и беден по стандартите на САЩ) е много по-богат и много по-развит от Китай.

По време на многобройните следващи пътувания през следващите десетилетия ми стана ясно, че Китай бързо настига Русия, като е възприел свободните пазари с много по-голям ентусиазъм и в крайна сметка изпреварва Русия в много важни области. (Както официалните, така и неофициалните данни показваха едно и също нещо.) В началото китайците разчитаха на руски оръжия и оръжейни проекти за своята армия. Сега китайците изпреварват руснаците в повечето видове въоръжение - по отношение на иновациите, качеството и количеството. Китайците са се научили да произвеждат и предлагат на световния пазар почти всичко. Кога за последен път си купихте продукт, произведен в Русия, в Walmart или Home Depot?

Много китайци смятат, че руснаците са откраднали Източен Сибир и Далечния изток, по същия начин, по който са смятали, че португалците са откраднали Макао, а британците - Хонконг, по време на техния период на слабост. Китай успя да си върне Макао и Хонконг без нито един изстрел, тъй като нито Португалия, нито Великобритания се смятаха за готови да изразходват кръв и средства, за да ги запазят, което вероятно щеше да бъде загубена битка.

Войната в Украйна отслабва Русия и вероятно няма начин, по който тя да спре китайската окупация на Източен Сибир и Далечния изток. Така че президентът Си вероятно ще трябва само да отправи надеждна заплаха за военна окупация, за да разбере Русия реалността и да започне да признава определени икономически и политически права на китайците, които решат да се преместят в спорния район. По политически и лични причини руското ръководство би имало нужда китайците да направят разумни, спасяващи лицето отстъпки в замяна на бавна окупация - което би могло да бъде направено.

След това г-н Си би могъл да заяви като свое наследство, че почти е удвоил размера на Китай - без война! /


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Доматите с колците

    91 44 Отговор
    Розови мечти....
  • 4 Тъй тъй Ричард

    117 27 Отговор
    абсолютно си прав.
    Смо че когато поискахте помощ от китайците срещу Русия те какво ви казаха: Искате да ви помогнем срещу Русия за да ви е по-лесно срещу нас?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да ама не

    72 23 Отговор
    Иска ви се
  • 8 Галям праз

    93 39 Отговор
    Китай си знае силата но знае и руската, не търсете там конфликта, той ще е икономически в САЩ,ЕС и други техни подлоги!

    Коментиран от #17

  • 9 Ноуей

    86 30 Отговор
    Тая няма да стане но мечтите са безплатни и двете държави знаят че врага е запада и за техен ужас ще са заедно
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    52 13 Отговор
    Не само злеленски е на Менделеев!
  • 12 И д И о Т и

    72 17 Отговор
    Е от такива експерти страда Запада а и останалият свят....Мечтите им са безумни-а карат останалите да ги следват...

    Коментиран от #50

  • 13 Лост

    84 17 Отговор
    Този се завъртя 90-година в България с плана Ран-Ът. И направо ни занулиха.

    Коментиран от #79

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 "Приятелството" между Си и путин

    27 57 Отговор
    много прилича на приятелството между Хитлер и Сталин. Със или без путин китайците ще си върнат Сибир и Далечният изтоку откраднати навремето от Русия след Опиумните войни.
  • 16 Урюрвкос

    67 24 Отговор
    руснаците не произвеждат почти нищо но летят в Космоса, аман от експерти

    Коментиран от #26, #65

  • 17 ЕС вече не пее в хора

    58 14 Отговор

    До коментар #8 от "Галям праз":

    самите американци ги изхвърлиха оттам.
    Те тръбите дори взривиха за да не би случайно след масовите протести, които се очакват през зиамат, някпой политик да реши да пусне газта оттам.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мнение

    47 15 Отговор
    Анализът е измишльотина.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пламен

    24 36 Отговор
    Китай даде вид че подкрепя русия за да се вкара в тая война. Целта им е, максимално отслабване на русия и да я докарат до суровинен придатък. Демографски населяват Сибир, референдум и става Китай.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Окраин4е

    35 21 Отговор
    Мексиканската армия е може да превземе САЩ по вс време. В Мексико видяха как краварите избяхаха позорно от Авганистан

    Коментиран от #73

  • 29 правят ли на глупави или мисирките са

    39 13 Отговор
    Западняците правели оценка каво може Китай ? А те с нато какво се ослушват тогава ? 40 държави против Русия - ама нелегално !

    В САЩ обявиха мобилизация на наемници за Украйна с огромна заплата
    Плащали до две хиляди долара на ден + бонуси, осигуряват се защитни средства и екстракция??!!!

    Съобщението е публикувано на портала на американската агенция за набиране на служители от силите за сигурност на 27 септември и е приоритетно на главната страница .

    Списъкът с изисквания, освен отлична физическа годност, включва най-малко пет години боен, добро ниво на владеене на съветско и натовско леко оръжие, умения за работа с информация и затворници ??!!

    Заглавието на длъжността съдържа стандартните думи Екстракция и защитни средства. Точно това поискаха азовските бойци в подземието на Азовстал: Екстракцията е стандартната процедура на американските наемници, когато е необходимо бързо и тихо да се „извлече“ протежето на Вашингтон от някоя малка страна, преди да бъде настигнат от "народна любов“, люшкайки се под прозорците на резиденцията пред крещяща тълпа.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХиХаХи

    17 8 Отговор
    Ми Котай с ресурсите на Сибир вече си е преди САЩ? Ще сменяме Американския с Китайски а?
  • 32 Пучо Капучо

    37 15 Отговор
    Това не е анализ, а поредната пропаганда срещу Русия. Да, предстои ни видим как няма да има никакъв конфликт между Русия и Китай.
  • 33 Едно зло само не идва

    17 33 Отговор
    Тия изтърваха Украйна,а сега и Сибир.Както някой се изразяваше подигравателно:Крим ваш(демек руски),Сибир наш(познай чий!).Руснацииии, и Сибир ви се изплъзва.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да бе , да. ! 😜

    21 12 Отговор
    Укрите са прости и наивни , ама да чоплиш да противопоставиш китайци и руснаци !?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аватар

    21 2 Отговор
    В момента по - актуално е да се коментира дали се е изместил балансът на силите между Изтока и Запада.И Русия и Китай са на изток.

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Реалист

    29 12 Отговор
    Всички видяха как краварите избягаха от Авганистани и Сирия и колко са слаби даже си забравиха оръжие за 80 милиарда!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ран-ът

    42 11 Отговор
    Големи разбирачи... Потопиха България в мрак. 30 процента от населението е неграмотно. Над 90 процента от младежта не е прочела една книга. Цял ден ТВ и телефон. Няма кой да и служи най обикновенна фреза и струг. Станахме нация от прислужници, беряши домати и ягоди в Ирландия. И почистващи стаите на пъждоземни туристи. Това ли е плана за България? Харесва ли ви демокрацията. Караме трошки на по 20 години.

    Коментиран от #81

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хахахахаха

    9 1 Отговор
    Хахаха
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 сирене

    3 0 Отговор
    ЕСЕ.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Брей

    24 4 Отговор
    Журналистите не могат да изкарат един ден без да пишат нещо за Русия

    Коментиран от #97

  • 61 Мишел

    24 3 Отговор
    Няма нищо, заради което двете ядрени сили Русия и Китай да се сбият.
    Ядрена война заради територия е пълна безсмислица.
    Съюзът с Русия е гаранцията за Китай, че САЩ няма да тръгнат на война с тях.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Чоко

    10 19 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Ватенките не могат да се справят с Украйна, па камо ли с Китай. Видя се, че Русия е книжна мечка. Всички процеси по деградация на обществото са налице и там. Така, че никак не е невъзможно това, за което се говори в статията. А това, че ние сме израсли с руската пропаганда за величието и непобедимостта на Русия си оказва влияние в пристрастията ни.
  • 64 Госあ

    9 1 Отговор
    Хахахаха
  • 65 Вярно е..

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "Урюрвкос":

    Летят, само за седем месеца в Украйна 60 хиляди руснака излетяха в космоса.
  • 66 Еднополюсният свят свърши

    22 7 Отговор
    Русия разруши западната хегемония, основаваща се на колонизация на огромни ресурси от света и геноцид над местното населения. Колонизация, която лиши страните от Азия и Африка от собствените им богатства. Стотици милиони са жертвите на тяхната агресивна политика. Оттогава 16-ти век) нищо не се е променило в желанието им да присвояват чужди ресурси. Естествено всички лъжи и уродливата им пропаганда целят само да запазят този несправедлив ред. ...

    Сега се ражда Многополюсен свят, отчитащ интересите на всички страни по света.

    Коментиран от #69, #78

  • 67 Прав е Ран...

    6 19 Отговор
    Това което е написъл е самата истина, с войната в Украйна путин стартира разпада на руската федерация, а апетитите на Китай към Сибир са очевидни, САЩ и ЕС трябва да направят така че богатият на полезни изкопаеми и рядко населен Сибир да не попадне в ръцете на китайците, защото те са по умни и хитри от руснаците, след неминуемия крах на русия, Китай остава единият полюс на злото, другата дива азиатска орда която е по силна и опасна.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Aлфа Bълкът

    5 9 Отговор
    Има статия във факти: "Китай изтъкна слабостите на Русия". Нещо такова беше, ще ги глътнат за 0 време.
  • 71 БРЦК

    7 4 Отговор
    Размисли и страсти. Глупости г-жа Иванова.
  • 72 Аватар

    7 0 Отговор

    До коментар #69 от "Aлфа Bълкът":

    Засега се топи единствено бялата раса и то поради изброените от вас причини.В Африка и в Азия,където е тази раждаемост,не се популяризират такива държавни политики.
  • 73 Читател

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "Окраин4е":

    Xa, ха, ха." Мексико ще превземе САЩ". Само Националната гвардия на Тексас може да се справи с метисите от Мексико.

    Коментиран от #88

  • 74 Егати

    7 1 Отговор
    Егати.
    Ето как омразата провокира мечти.
  • 75 стоян

    9 4 Отговор
    Това ли е този Ричи които ни даде такъв план , че май няма да и да се оправим. Такива са му и брътвежите за Русия Китай . Излага верни обективни данни но ги свързва и прави изводи, като разбира се въображението му работи и чертае бъдеще в интерес на САЩ. Не отчита и си затваря очите за това че ако не е "слабата" / няма нищо тази държава и олеле колко и е нисък БВП /Русия САЩ ще смажат Китай както са го правили с много други конкуренти . Сега се справят с Германия . Така , че китайците са умни и ще чакат , а и без това големи територий на Русия икономически се владеят от Китай .
  • 76 Бум и пляс

    5 3 Отговор
    Интересно, как тук пишещите руско-мишози завладяни от патриотичен порив, как не могат да видят по-далече от носъ си! Защото този процес на икономическа експанзия от страна на Китай спрямо Россия - Сибир е не от една/две години. И си върви, а сега на китайците име удава и реална възможност, защото Русия отслабва икономически и именно Китай може да е извади от блатото, в което сама се вкара. А всички знаем, че безплатен обяд няма. А олигарсите в Москава трябва някак да оцелеят, защото без денег не стават работите.
  • 77 Развийш ли

    7 4 Отговор
    Където е стъпал Китаец излизане от там няма След десетина тодини китайците в Сибир ще станат с милиони повече от Руснаците и с топ не можеш ги бутна

    Коментиран от #80

  • 78 акъл трябва за двуполюсен свят

    8 9 Отговор

    До коментар #66 от "Еднополюсният свят свърши":

    За да има двуполюсен свят трябва да има две силно развити държави. Русия не е такава! Тя е бензиностанция с ракети ,но без клиенти!

    Коментиран от #86

  • 79 беше поканен!

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лост":

    от Андрей Луканов и другите големи комунисти,които ставаха тогава капиталисти.вината търси и тях,а не у него.Хихихи.
  • 80 е да де!

    6 8 Отговор

    До коментар #77 от "Развийш ли":

    Путин ще не ще,ще ги пусне с милиони,но е длъжен да промени и законите във федерацията.Сиреч това,което му кажат китайците.И тва,ако не е поражение?Руско поражение.
  • 81 вии самите си я направихте такава!

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "Ран-ът":

    приватизирахте си заводите и разпродадахте машинарията в тях.изгонихте работниците в безработица и социална издръжка.Накупихте хотелите и ги напълнихте с евтина работна ръка.Не се оплаквай и не крий истината.Кво ти е виновен Ран,кат вий си го поканихте.Хахахахах
  • 82 куцо магаре

    5 6 Отговор
    Путин признава само референдуми. Китай трябва да направи референдуми и Путин ще ги признае със същия ентусиазъм с който призна референдумите в украинските области.
  • 83 Рушляк

    4 8 Отговор
    Това всяко дете го знае . Един ден Китай ще направи едни интересни референдуми в Сибир .да видим тъпите ушанки как ще им е весело .и дали Бункерния Ботокс
    ще вика
    Ура ура ,бахахага
    Ама той сигурно ще е на оня свят и няма да има удоволствието да коленичи пред Великия Китай .
  • 84 Верно си

    3 4 Отговор
    Лост или май .п.р.о.с.т
    Къв ран Ман . Костов Виденов Луканов и още и още няма да ни стигне мястото да ги изреждаме .все хубостници на тях благодари за ран Ман и други подобни простотии .
  • 85 Тафти.бг

    12 3 Отговор
    Абе кви са тия тъпотии дето ги пиешете бе ? Вие вервате ли си на глупостите ? Ква медия сте вие ? откровенни лъжи пишете а най-лошото е че си имате и такива човечета тип тролове които веднага започват да пишат разни тъпотии като коментари за да се създаде някаква търсена от някой ситуация . Изобщо вие с какво точно се занимавате , с журналистика или с пропаганда ? На мен ми се струва че се занимвате с пропаганда защото ви наблюдавам от доста време и така излиза .
  • 86 Бегай бе

    7 3 Отговор

    До коментар #78 от "акъл трябва за двуполюсен свят":

    И за това доставките към Индия на газ са нарастнали 50 пъти . Ама важното е да си пишеш тъпизмите . Тяло си имаш с ръце и крака обаче сиво вещество не .

    Коментиран от #90

  • 87 Целта

    4 7 Отговор
    на статията е да покаже агресивната същност на руснаците от блатата в исторически план.
  • 88 Стига глупости

    8 5 Отговор

    До коментар #73 от "Читател":

    Така ли мислиш , а защо не се справи и сега а си минават мексиканчетата кой от къде си иска че и тунели си направили ? Защото ЦРУ не дава , а това ти е примера що за държава са УСА . После ми говорите за корупции в България , ето от къде идва целия тоя гнил модел .Америка и цяла западна европа са изгнили от далаври и корупция а хората и народите не значат нищо , демек тия дето ги защитаваш не те броят за жив и ще те похарчат на секундата ако решат .
  • 89 Равнопоставеност

    7 2 Отговор
    И като се събуди Бай Дън и се отърси от мокрите си сънища какво стана?
  • 90 Преди

    3 2 Отговор

    До коментар #86 от "Бегай бе":

    доставяха на Индия една бутилка, сега вече 50, и то на безценица.
  • 91 Китай ясно заяви пред ООН

    4 10 Отговор
    че Китай е твърдо за териториалната цялост на Украйна и не признава за законни руските фалшиви референдуми и присъединяването на Крим към Русия...!!!

    Русия вече наруши международното право с нахлуването си в Украйна и без да се съобразява с ООН и сега Путин трябва много да внимава с референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна , защото дава заразителен пример на Китай, който също може да поиска да постъпи както Русия и да проведе едни бързи референдуми в Сибир на завладените от руските колонизатори и колониалната политика на Русия , стари и изконни китайски територии ...!!!
  • 92 Дими

    13 2 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел !
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ахоихо

    5 0 Отговор
    БГНЕС,да го веете,капиш?
  • 95 Питащия

    4 2 Отговор
    МАЙ И ВТОРИЯ РУНД ЩЕ БЪДЕ
    ЗАГУБЕН, АКО ИМА ТАКЪВ!
    КИТАЙЦИТЕ ИМАТ ДА СИ
    ВРЪЩАТ И НЯМА ДА ОСТАНАТ
    ДЛЪЖНИ!
  • 96 хохохо

    2 0 Отговор
    ХаХаХа
  • 97 епъ

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Брей":

    При тази ключова дума се включват вибрациите...
  • 98 Даката

    6 3 Отговор
    Пак опит за вкарване на интрига от англо саксонските мекерета между Русия и Китай. Която със сигурност няма да се получи, защото ако има нещо което разбраха Китай и Русия през последните 20 години е, че по големи расисти и експлоататори от запада няма и няма да има. И най вече разбраха, че расиския запад никога няма да приеме един руснак, китаец, българин, турчин, арабин, индиец или африканец за равен. От там и разрива между запада и целия останал свят беше предизвестен и това няма да завърши добре за западните алчни и военолюбиви расисти.
  • 99 Гост

    3 1 Отговор
    Бая време не съм посещавал сайта, но дебилизма в написванетона нещо, за да привлича кликвания, расте ли расте!!! Толкова са обезумяли от безсилие, че пишат откровени олигофренизми, мислейки читателите за средностатистически боклук, роден да мечтае за американската мечта! “Образцовани” в “престижни” университети, пълни с въздух елити, опитвайки се да манипулират обществото само за лична облага, служейки на изметта на човечеството се упражняват да мърсят здравия смисъл! Словоблудци!
  • 100 Ехаааа

    2 1 Отговор
    Нещата днес са доста по ясни. Русия има само природни ресурси и военно производство. Дори старата лада не се произвежда. С войната в Украйна направиха най-голямата грешка заедно с Европа и САЩ. САЩ успяха в едно, слаба Европа и слаба Русия. Но явно и тяхната тъпотия за величие ще ги погуби. Китай тихичко и умничко ще превземе икономиката на Русия. Ще получи ресурсите и, ще си построи заводите и ще си продава продукцията. А Европа, САЩ и руснаците ще гледат к нищо няма да могат да направят. Толкова са тъпи. Нострадамус го е казал - жълтата раса ще владее света. И то без война!
  • 101 Дянков

    0 2 Отговор
    Китай и Русия са луди , нали ШАШ това иска . Ще праща на Путин Химарси .
  • 102 Ричард Ран! Този не мисли нищо Добро

    2 0 Отговор
    нито за България, нито за Русия, нито за Китай!? Така, че на тоя една Тънка Дълга и до там!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания