Тема: Украйна

16 Септември, 2022 16:16 3 434 31

Русия е васал на Китай?

  • китай-
  • васал-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • зьорен урбански

Китай внимателно следи какво става в Украйна

Русия е васал на Китай? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Срещата на Си Дзинпин и Владимир Путин среща на равни ли беше?

Зьорен Урбански: Китайското правителство дипломатично представя отношенията с Русия като равноправно партньорство. И макар първото пътуване на китайския лидер след началото на пандемията да не бе до Русия, а до Казахстан и Узбекистан, двустранната среща с Путин в Самарканд бе внимателно планирана и има своето дипломатическо значение.

Още новини от Украйна

В такъв случай може ли да се говори за китайско-руски алианс?

Зьорен Урбански: Авторитарните държави рядко влизат в алианси – но между тях има покриващи се интереси. И сходни разбирания за държавността. Режимите в Русия и в Китай са авторитарни и имат до голяма степен общи геополитически интереси. Това е общият политически враг – Западът, и това поражда близост. Има и общ интерес за насърчаване на авторитарните системи в непосредствено съседство, както и по-надалеч.

Между двете държави съществуват ефекти на икономическа синергия. Русия е голям износител на суровини, от което Китай печели все повече. Русия доставя оръжие и военно ноу-хау. Русия пък е все по-зависима от вноса на промишлени стоки от Китай, които вече не може да купува от Запада.

Дали войната в Украйна води до един вид дисбаланс в отношенията?

Зьорен Урбански: Някои наблюдатели твърдят, че Русия е станала васал на Китай. Аз не бих отишъл толкова далеч – но нарастващата асиметрия в отношенията става все по-очевидна. На Русия ѝ липсват алтернативни експортни пазари за нейните суровини, чийто износ към Китай е много нараснал. При нефта и газа обемът през август бе с 60 процента по-голям в сравнение със същия месец на 2021 година.

Китай внася тези суровини много изгодно и така избягва инфлацията, която цари на Запад. Тази нарастваща зависимост отслабва преговорните позиции на Русия в други сфери на отношенията – например по повод Централна Азия. Или пък с поглед към интересите на Китай в Арктика.

С други думи, Русия плаща висока цена за поддръжката на Китай?

Зьорен Урбански: Мисля, че тази цена още не е изцяло видима и ще се развива през следващите години. А и Китай не печели безусловно – Украйна бе важен търговски партньор на Китай, една трета от изнасяното украинско зърно бе за Китай. Сега това е прекратено най-малкото временно. Украйна бе и важна транзитна страна в инициативата за „Нов път на коприната“.

Освен това войната принуждава Китай да взима решения. Икономическите отношения със Запада, с ЕС и САЩ, продължават да бъдат много по-важни от икономическите отношения с Русия. Затова Китай се старае да се придържа към санкциите, за да избегне последващи санкции. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно ще е за Китай да лавира между Русия и Запада. И Китай ще бъде принуден да се позиционира по-ясно, заставайки на определена страна. Това ще доведе до дилема – от една страна да се поддържат икономическите отношения със Запада, от друга да продължат да се преследват общите геостратегически интереси с Русия.

Може ли да се каже, че Китай наблюдава войната в Украйна и с оглед на собствените си претенции към Тайван?

Зьорен Урбански: В това отношение за Китай несъмнено е интересно да следи как се развива войната в Украйна, колко трудно се оказа за Русия да превземе тази страна и с колко големи загуби е свързано това. При това тайванските военни разполагат с много по-модерно въоръжение, а и един остров се отбранява по съвсем различен начин. Но Китай следи внимателно и реакциите на Запада. Китай ще обмисли как в подобна ситуация би могъл да се отдели от Запада, за да не пострада икономически от санкции или други западни реакции.

*Зьорен Урбански е историк, работи в Германския исторически институт в Бъркли, Калифорния. Акцент в неговата научна дейност е новата история на Китай и Русия.

Автор Екарт Аретц


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сорос веле

    42 19 Отговор
    Дойчето да си гледа Германията - окупирана от 1945-та година. Тотален васал на САЩ, и пишман лидер на Европа. Чрез Германия е подчинен целият ЕС на американците. Кога независимост за Германия, кога?!
  • 2 гого

    26 15 Отговор
    джендърите плискат лигените гаааааааааааа умират от мъка и не спират статия след статия
  • 3 Факт

    25 26 Отговор
    Отнасяха се с Путин на срещата с откровено презрение.Шилето падна и азиатските хиени ще го разкъсат.Закона на джунглата.
  • 4 Станко

    29 18 Отговор
    България е васал на Сащ. Русия и Китай са две независими държави.
  • 5 Вашето Мнение

    30 14 Отговор
    Голлям стррах тресе прайда! Майко мила, споко бе хора живели смме без прайд и педофили, пак ще живеем.

    Коментиран от #21

  • 6 Китай ще вземе Сибир

    25 23 Отговор
    Отношенията между Китай и Русия сега много приличат на тези между нацистите и съветите преди да се сбият. Историята се повтаря.

    Коментиран от #11, #17

  • 7 да де

    27 13 Отговор
    Хехе това ли измислиха от Гьобелс веле.
  • 8 Русофил

    13 16 Отговор
    За сега не сме, само дето свършваме парите. Вчера Си пак е отказал на Путин да ни дава заеми. Не ни вярва, че ще ги върнем.
  • 9 2222

    24 8 Отговор
    "Зьорен Урбански е историк, работи в Германския исторически институт в Бъркли, Калифорния"

    Нивото на ЦРУшката агентура доста е спаднало.
  • 10 Шалом

    18 10 Отговор
    Китайчетата май са по мъдри от шаломите в Кремъл
  • 11 Не е същото

    14 8 Отговор

    До коментар #6 от "Китай ще вземе Сибир":

    Няма го чичо Сам да помага на съветите.
  • 12 грешна посока

    14 11 Отговор
    Путин по-добре да потърси Индия. Китайската икономика е твърде зависима от американската. Някои западни икономисти дори определят Китай и САЩ като една обща държава - Chimerica/Кимерика.

    Коментиран от #24

  • 13 Госあ

    20 8 Отговор
    Не, ЕС е васал на сащ.
  • 14 Перо

    15 9 Отговор
    Пак БГ лизачите от DW
  • 15 Човек

    12 11 Отговор
    Русия е васал на Китай, а Китай е васал на Запада. Русия ще се разпадне, то е ясно, но да видим Китай в каква позиция ще се окаже след края на цялата тази врява. На пръв поглед би трябвало да спечелят, но все пак да не забравяме, че комунистическите чугунени глави винаги могат да оак.ат пейзажа.
  • 16 Бухахаха

    7 8 Отговор
    Русия е доста по-равна на Котай, отколкото Германия и Япония са на САЩ, ама и ние къде сме у целата схема и на кого сме равни, щото при СССР Рускините идваха тук, пък сега Българките не устават тук май

    Коментиран от #23

  • 17 ХиХоХи

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Китай ще вземе Сибир":

    Ма няма да го вземат САЩ нали
  • 18 Дернев

    8 8 Отговор
    И САЩ и Китай имат интерес от дълга война в Европа. Кризи в ЕС, омаломощаване на Русия. А това означава слаба Европа, която американците искат да използват срещу Китай. А китайците смятат първо икономически да я превземат. И най-лошото е, че всичко това става с помощта на самите европейци, които си нямат лидери, а овце за заколение. А единствения лидер стъпал здраво на интересите на страната си обявявят за черна овца, защото бяга отножа. Да изметембелите овце от Брюксел и застанем до Орбан. Това трябва е първата стъпка след изборите. Втората вън от НАТО. НАТО вънотЕвропа.
  • 19 Христо

    10 8 Отговор
    Вижте гигантския проект на Русия за железопътната линия от Петербург до Индия през Иран - без участие на Китай.
    Първите ешелони минаха преди няколко месеца, макар че още я развиват. Евтино и бързо, без конкуренция, за огромни количества стоки.
  • 20 БЛАТЕН ПОДЛОЖНИК

    6 1 Отговор
    Ама Факти на русфилтаците не им харесват такива статии,циркат и квичат до припадък,кажете там нещо за безаналоговата руска скрап Пак Фа СУ незнам си кое и други ръждиви рашки кюнци да поблеят по спокойно ????!!!
  • 21 Вашето Мнение

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    Значи шест от прайда и педофилите са ми сложили минуси за 5 минути. Не вярвах, че в България се е нфрашкало с такива.
  • 22 Рошко

    5 5 Отговор
    Васал не васал, глупостите ви край нямат, еди ия продавал сурови ите до евтино другия печелил, ай тоз историк и еврейското зеле обяснете защо тогава при намален износ на ресурси постъпленията са в пъти повече и до коментар номер едно да допълня много сте прав, руснаците завладяха Берлин с оръжие и се оттеглиха окончателно с рухването на стената, която горбачов премахна, а краварите я завладяха с ротшилд и още я владеят малко по иначе както с Япония където им показаха атома, всеки да си прави изводите за единия мир кой колко и защо е избил
  • 23 Човек

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бухахаха":

    Забавен си. Руската икономика е 1/10 от тази на Китай, т.е. едно нищо. Цялата европейска икономика е точно равна на тази на САЩ - това никога не се споменава. Европа е страшно мощна, но ако се обедини. А като спомена Япония и Германия - третата и четвъртата икономики в света, които заедно са 1/3 от тази на САЩ. От тези цифри става ясно кой колко е голям и колко е зависим. Това са малко факти с които да измиеш сънливите си очи.

    Коментиран от #29

  • 24 Рошко

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "грешна посока":

    Всички икономики са зависими от руската, само се по интересувай къде са ресурсите. Все едно си имаш печка ама да немаш дърва да имаш радиатори ама да си се топлиш само лятото с него, апропо без тези ресурси даже и печка и радиатор не може да си направиш
  • 25 Демократ

    3 4 Отговор
    Тия китайци са комунисти. Какво ги чака НАТО, а не им даде демокрацията? Да нападне тоя гнил комунистически строй дето погубва хората си и да освободи милиардите китайци от игото на комунизма
  • 26 Професора

    4 4 Отговор
    ЕС е вас на, САЩ васал без газ и петрол без пшеница.

    Коментиран от #28

  • 27 ...

    7 4 Отговор
    Какво партньорство бе... населението на Русия е колкото провинция в Китай. А като БВП е колкото на град в Китай. Рашките винаги обичат да се присламчват към някой и да обясняват колко са силни заедно. Сами са просто една територия и нищо повече. Огромна Русия е 140 млн, малка Германия е 85 млн. Няма да сравняваме БВП и още по-малко на човек колко се пада. Нормално е Китай да ги ползва като пионки за това и онова. Сега ще ги ползва като малки джуджета които копаят в мините и доставят метали и въглища/газ.
    Едно е да продаваш продукция на 480 млн европейци + 300 млн американци, друго е на 140 млн крепостници.

    Коментиран от #30

  • 28 аха. само дето -

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Професора":

    САЩ и Канада продуцират и изнасят повече пшеница от Русия.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БВП на Япония

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "...":

    е 3 пъти по-голям от "богатата" Русия. За сравнение Япония има население 125млн, и площ колкото 3 Българии без почти никакви суровини и постоянно се тресат от земетресения и изригват вулкани. След разпада на Русия която е желана не само от Китай, но и от всички народи живеещи в Сибир руснаците ще работят в Сибир за началниците с дръпнати очи.
  • 31 Наркос

    5 2 Отговор
    Китай да се отдели от запада? Всичко друго правеше логика освен това...Китай и САЩ не могат един без друг, но могат без Русия...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания