Отидете към основна версия

1 293 3

Киргизстанският президент отправи призив за единство срещу Таджикистан

  • киргизстан-
  • таджикистан-
  • садир джапаров

Садир Джапаров увери, че държавата има достатъчно средства, за да плаща заплатите на военните и да им осигури необходимата екипировка, както и да финансира възстановяването на жилищата, разрушени в сблъсъците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Киргизстан призова днес населението на страната към единство и заяви, че армията ѝ може да отблъсне всяко нашествие. Той говори след сблъсъци със съседен Таджикистан, в които загинаха близо 100 души, предаде Франс прес.

В обръщение към нацията на днешния ден на национален траур киргизстанският лидер Садир Джапаров прикани освен това народа да не обръща внимание на "провокациите" в социалните мрежи, свързани с конфликта.

Призивите му са свързани с опасения от вътрешни неуредици в нестабилната средноазиатска държава, където станаха три революции от 2005 г. досега; последната - през 2020 г., качи на власт Джапаров на следващата година.

Миналата седмица на границата между Киргизстан и Таджикистан, чиито отношения са изострени от териториални спорове, свързани по-специално с водни ресурси, избухнаха сблъсъци с тежки оръжия. Битки се случват редовно по раницата, дълга 970 км. Този път властите на двете страни заявиха вчера, че по време на последната ескалация са убити най-малко 94 души.

Продължаваме усилията за уреждане на споровете по границата единствено с мирни средства, заяви Джапаров в обръщението си днес.

За момента смъртоносните престрелки на границата са спрели, увери той, но осъди "провокациите в социалните мрежи", целящи "да всеят разединение между нас и съседните страни".

Киргизстанският лидер увери, че държавата има достатъчно средства, за да плаща заплатите на военните и да им осигури необходимата екипировка, както и да финансира възстановяването на жилищата, разрушени в сблъсъците.

"Нашият военен потенциал днес е на съвсем различно ниво (. . .) Ето доказателство: онези, които нахлуха в земите ни, бяха наказани", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини