Last news in Fakti

23 Юли, 2022 10:00 2 480 10

Рискът от нестабилност в Централна Азия нараства все повече

  • централна азия-
  • казахстан-
  • киргизстан-
  • узбекистан

Макар че геополитическият и икономическият контекст да поставя авторитарните централноазиатски режими на тръни, липсата на обществени свободи представлява за тях по-голяма дългосрочна заплаха

Рискът от нестабилност в Централна Азия нараства все повече - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политически преходи, по-високи разходи за живот, война в Украйна: някога синоними на стабилността, бившите съветски републики от Централна Азия се изправят пред шокове, които подхранват общественото недоволство и разклащат техните авторитарни режими.

От началото на годината имаше протести и кървави бунтове в Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, три страни, които заедно с Туркменистан и Узбекистан съставляват този богат на въглеводороди регион.

За да прекратят това, властите на тези страни, както обичайно, прибегнаха до сила и прекъснаха комуникациите.

Макар че тези кризи имаха свои особености, те се случиха в момент, когато социалноикономически фактори, изплъзващи се от контрола на тези авторитарни режими, утежниха страданията на населението.

За експертите сега възниква въпросът за способността на тези режими да поддържат контрол в този регион, където Москва и Пекин упражняват голямо влияние и имат важни интереси.

Докато пандемията от коронавирус продължава да тежи на икономиката, Централна Азия е изправена пред нови "шокове отвън", като връщането на власт на талибаните в Афганистан и глобалните последици от нашествието на Русия в Украйна, казва Рафаело Пантучи, експерт по региона в британския мозъчен тръст Кралски институт на обединените въоръжени сили (РУСИ).

"Но е трудно да се проследи произходът на проблемите, тъй като голяма част от причините за конфликта изглежда са вътрешни", добавя той.

Инфлация и преход

Всичките пет страни от Централна Азия, географски отделени, културно близки и наследнички на СССР, преминават през фази на политически преход и са изправени пред много висока инфлация, два важни фактора за нестабилност.

В Таджикистан, където силите за сигурност наскоро започнаха "антитерористична" операция в бунтовната автономна източна Горно-Бадахшанска област, лидерът Емомали Рахмон подготвя наследяването си, като наблюдатели смятат сина му Рустам за фаворит.

69-годишният Рахмон управлява от 30 години, което го прави най-дълго управлявалият действащ лидер в Централна Азия.

В Узбекистан президентът Шавкат Мирзийоев предизвика гнева на Каракалпакстанската република, подкрепяйки реформа, която по-късно беше изоставена, предвиждаща ограничаване на автономията ѝ. Най-малко 18 души загинаха при смазаните със сила протести в началото на юли.

По-рано, през януари, най-голямата страна в Централна Азия - Казахстан, беше разтърсена от бунтове с безпрецедентен мащаб, при които загинаха най-малко 238 души.

Недоволството на протестиращите беше свързано с повишаването на цените на газа и бяха насочени преди всичко срещу бившия президент Нурсултан Назарбаев, заменен на поста от 2019 г. от лоялния към него Касъм-Жомарт Токаев, който след това прочисти институциите от близките на своя предшественик.

В тези три случая съществуващите режими осъдиха действията на "външни сили", а тези кризи бяха "очевидно вътрешни", подчертава Емил Джураев, политолог в Киргизстан, страна, която стана свидетел на свалянето на трима от шестимата си президенти. Последният такъв случай беше от 2020 година.

Без предпазен клапан

Спирането на интернет от страна на властите и оказването на принуда върху медиите пречат на сдобиването с ясна визия за тези кризи и поставят под съмнение броят на жертвите, съобщаван от властите.

Един от ключовите фактори за общественото недоволство, инфлацията, остава обаче напълно актуален.

В Казахстан цените на хранителните продукти се повишиха с над 19% на годишна база, обяви през юли президентът Токаев. Цената на захарта скочи рязко, като нарасна почти двойно в някои градове, предимно поради спирането на руския износ след нашествието в Украйна.

В изследване за свързаните с инфлацията рискове от размирици по света, публикувано през юни, британският седмичник "Икономист" класира страните от Централна Азия в категорията "повишен риск".

Макар че геополитическият и икономическият контекст да поставя авторитарните централноазиатски режими на тръни, липсата на обществени свободи представлява за тях по-голяма дългосрочна заплаха, смята Мариус Фосум, регионален представител на неправителствената организация Норвежки хелзинкски комитет.

Тези правителства "имат навика да потискат всяка форма на критика", казва той. Но, "тъй като няма нормален начин гражданите да изразят недоволството си, всичко кипи под повърхността, докато не прелее".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    24 7 Отговор
    В проблемите там виждам само едно-дългата ръка на ЦРУ...!
  • 2 дрън-дрън

    20 8 Отговор
    Говедарите се изнесоха с 200 от Афганистан след 20г преследване на пъдари, бомбардиране на сватбени церемонии, стрелба по мирното население и разрушена инфраструктура. И оставят на другите да им оправят бакиите. Точно тези държави са загрижени заради съседа си Афганистан. Отделно че случилото се преди няколко месеца в Казахстан си беше външна работа, вероятно пак на говедовъдите. Еми, не стана номера и показаха че могат да се справят бързо. А в статията същите говедовъди бленуват за още размирици по света. Така както много им се иска Путин да вкара наборни войници в Украйна, че да има повече загинали. Нищо от плановете на междунаодния терорист ФАЩ няма да хване дикиш.
  • 3 Z турбо

    17 4 Отговор
    Експерт по региона от мозъчен тръст от къде? Англетата пак си бутат гегага барабар с фащ, но там в региона резултатът ще е като в афганистан - позор
  • 4 глоги

    8 1 Отговор
    "Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, три страни, които заедно с Туркменистан и Узбекистан съставляват този богат на въглеводороди регион." Леко с копи-пейст-а.
  • 5 xxx-стански политик

    2 0 Отговор
    Който говори срещу мен, има за цел да въведе в страната порочни чужди практики.
  • 6 Циник

    11 9 Отговор
    Крайно време е Путин и Си да оправят и този район, започвайки с изгонването на всички западни агенти. Путин като свърши с украинците да се заеме с тия
  • 7 Даа дааа

    12 6 Отговор
    Предполагам, че Великобритания въобще няма пръст в тия "разклащания", а САЩ пък хич си нямат на хабер горките! Верва ми Ви! 😉😉Само, че и там ви чукнаха здраво по чипите нослета!!🙄🤢
  • 8 Урюрвкос

    9 3 Отговор
    Много силни интеграционни процеси работят в този регион особенно в енергетиката, селското стопанство, културата и образованието. Строят жепе линии и модернизират съществуващите още от сесесерето заводи и фабрики. Русия е изпратила на Казахстан 160хил тона захар и възстановяват логистиката след ковида и това дразни някакъв си мозъчен тръст.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аристотел Български

    3 1 Отговор
    Нормално е в тези пост съветски феодални республики ханства свободата да настъпи по късно и с голяма съпротива на местните феодали дерибеий. Маркс има само една истинска реална качествена мисъл плагиатствана от Аристотел и тя е че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Въпрос на време и там да избухнат масови недоволства и голама световна криза, народите искат справедливо да се разпределят националните богатства и суровини а не да бъдат изсмуквани от Масква. Дано нема там ядрени ракети, че ще стане голяма беля.