Отидете към основна версия

3 048 27

Короната на кралицата – практически безценна

  • кралица-
  • корона -
  • погребение-
  • диаманти-
  • елизабет втора

Бляскавата Имперска корона, която бе поставена върху ковчега на британската кралица Елизабет Втора, докато стотици хиляди преминават, за да ѝ отдадат почит в Уестминстър хол в Лондон, е практически безценна

Снимка: Facebook/The Royal Family

Бляскавата Имперска корона, която бе поставена върху ковчега на британската кралица Елизабет Втора, докато стотици хиляди преминават, за да ѝ отдадат почит в Уестминстър хол в Лондон, е практически безценна.

Причината е, разказва Би Би Си, че тя е обсипана с почти 3 хиляди скъпоценни камъка, събирани през вековете от крале и кралици:

2868 диаманта 273 перли 17 сапфира 11 изумруда 5 рубина

Някои от тях са свързани с прочути моменти от историята на страната, което означава, че стойността им далеч надхвърля оценката им като скъпоценности.

"Понякога може да е просто много трудно да я гледате заради ярката светлина от короната. Визуално тя е наистина смайващо могъща", казва Ана Кией, историк и автор на книга за кралските скъпоценности. Тя напомня, че поне от Средновековието насам короните са смятани за "демонстрация на богатство и високопоставено положение, на величие и господство".

Imperial State Crown не е чак толкова древна - изработена е през 1937 г. за коронацията на Джордж Шести, дядото на новия крал Чарлз Трети. Целта е да е по-подходяща от дотогавашната корона на кралица Виктория.

Елизабет Втора я носеше дълги години при словото си при откриване работата на парламента, когато от трона си в залата обявява законодателните приоритети за следващите 12 месеца.

Теглото ѝ е малко над 1 кг, поради което кралицата бе коментирала, че е доста тежка: "Не можеш да погледнеш надолу към текста с речта, трябва да вдигнеш листовете пред себе си, защото иначе ще ти строши врата".

През 2019 г., когато тя навлезе в 90-те си години, започна да се появява с по-лека корона. През миналата година произнесе речта без никаква корона.

Но, разбира се, скъпоценните камъни са нейната забележителност.

В короната е вграден 317-каратовият диамант Кулинан II, наричан понякога Втората Звезда на Африка. Изрязан от най-големия диамант, откриван някога, той е подарен на крал Едуард Седми за 66-я му рожден от правителството на колонията Трансваал, днес Република Южна Африка.

Най-старият скъпоценен камък в кралската колекция също е в короната - сапфир, който е носел на пръстена си през XI век английският крал Св. Едуард Изповедник. В момента той е монтиран в центъра на кръста на върха на Имперската корона.

Кралицата е имала особена слабост към внушителния червен камък - Рубинът на Черния принц. Смята се, че е носен по време на 100-годишната война от Хенри V в битката при Аженкур. Тогава английската армия разгромява числено превъзхождащата я френска армия южно от Кале и сражението става известно с превъзходството на дългите английски лъкове.

Легендата разказва, че кралят поставил перо в дупка, пробита в рубина. "Забавно е да се види", каза кралицата пред Би Би Си през 2018 г., "идеята, че перото му е поставено в камъка, монтиран на шлема му - малко прекалено дръзко, но такива неща са правили, предполагам, в онези дни."

Водещият на британската обществена медия Клайв Мири - който получи безпрецедентно близък достъп до короната по-рано тази година за документален филм на BBC - описа, че гледката е "почти нереална". "Чистотата на диамантите е абсолютно невероятна", обясни той.

Но определянето на цена на това колко струва Имперската корона - и всички кралски бижута - е почти невъзможно. Експертът Алистър Брус каза пред документалния филм на Би Би Си, че колекцията е извън всякаква паричната стойност.

"Би било разумно е да я наречем безценна, но можете просто да добавите толкова нули, колкото има диаманти в колекцията."

Когато не се използва, Имперската корона е изложена публично в Jewel House в Лондонската кула - която е дом на кралските бижута повече от 600 години.

Следвайки традицията, крал Чарлз III ще носи короната на Свети Едуард за коронацията си, но в края на церемонията ще сложи Имперската корона, с която ще напусне Уестминстърското абатство. След това, както майка му преди него, той ще носи Имперската корона при откриването на парламента, както и при други официални поводи.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: