Отидете към основна версия

4 653 67

Премиерът на Естония предупреждава: Русия може да ни спре тока

  • естония-
  • русия-
  • електричество-
  • кая калас

30 години след напускането на СССР и 17 години след присъединяването към ЕС, балтийските страни все още са зависими от Русия за стабилно снабдяване с електроенергия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Естонският премиер Кая Калас предупреди населението за потенциални прекъсвания на тока в цялата страна, ако Русия изключи балтийските държави от общата енергийна система.

Това съобщи тя по време на изказване по националната телевизия, предаде riafan.ru.

„Трябва също да сме подготвени за факта, че Русия може да изключи Естония, Латвия и Литва от електрическата мрежа. Би било разумно да се подготвите за възможни прекъсвания на електрозахранването. Трябва да се предприемат действия от властите, компаниите и хората“, каза Калас.

Естонският премиер също обяви внезапно учение за готовност за отбрана, включващо близо 3000 резервисти. 30 години след напускането на СССР и 17 години след присъединяването към ЕС, балтийските страни все още са зависими от Русия за стабилно снабдяване с електроенергия.

Финансираният от ЕС проект на стойност 1,6 милиарда евро е предназначен да изключи Естония, Латвия и Литва от общата електрическа мрежа с Беларус и Руската федерация до 2025 г. в полза на децентрализирана електрическа мрежа в континентална Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: