Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Септември, 2022 23:00 4 318 62

Военен експерт: “Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната”

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война

В исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие

Военен експерт: “Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната” - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Възможностите на Путин се изчерпват", твърди военният експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната.

Още новини от Украйна

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

АРД: Колко бързо частичната мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, може да влезе в сила и да повлияе на хода на войната?

Франц-Щефан Гади: В исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.

Във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

АРД: Щом Русия не разполага с такава структура, къде биха могли да бъдат разположени новобранците?

Франц-Щефан Гади: Руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

АРД: Колко сериозен е фактът, че руската армия не е подготвена за мобилизация?

Франц-Щефан Гади: За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва.

Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка.

АРД: Какъв може да е ефектът от частичната мобилизация?

Франц-Щефан Гади: Единственият ефект е да се удължат сраженията. Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия.

Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас.

АРД: Решението за частичната мобилизация нямаше как да бъде по-съкрушително. Дали това е отчаян ход?

Франц-Щефан Гади: Възможностите на Путин се изчерпват и мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.

АРД: Доколко ирационален може да бъде Путин може да бъде в тази нова фаза? Той отново косвено заплаши да използва ядрени оръжия.

Франц-Щефан Гади: Използването на тактически ядрени оръжия в тази война по принцип не може да бъде изключено. Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност - руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. "ядрен чадър" (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.

Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия.

Но Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе

    67 49 Отговор
    скъсахте се да се упражнявате в глупава пропаганда! Продажници и грантаджии, а не експерти!
  • 3 yaйтнойз

    59 31 Отговор
    Експерти сър. С тия експертизи го докараха до 97 цента за евро. Модели
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    39 11 Отговор
    Още ли един говорител на Путин. Или е изповедникът му? Наистина ли все още има наивници, които искрено вярват на подобни глупости? За подлеците- лъжци не говорим, с тях е ясно всичко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мдаааа

    34 27 Отговор
    Путин изкопа бункера чак до Китай ... Требе се бега некъде ..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Котка ученият

    28 8 Отговор
    Политическата експертиза понякога е коренно различна от научната.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Примати

    27 27 Отговор
    Наричаната частична мобилизация се оказа много по - голяма от официално заявеното. Тя не може да повлияе на хода на войната , защото дори при тактическите действия рашаващият фактор е техниката и качествата на войниците а не бройката. За оперативни действия да не говорим. Конвенционалните сили на Русия от тук нататък могат единствено да намалеят още повече. Това е кардинална промяна в Европа при която за първи път от 100 години насам от Ришкия договор , европейските конвенционални сили са равни или по - силни от руските. Така Русия ще трябва да разбере , че ще и се наложи да живее с Европа като цяло. Руснаците трудно ще го приемат , но така е по - добре и за тях.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сух

    42 37 Отговор
    Да поразсъждаваме.. Всеки разумен човек знае, че ако не съществува Русия, няма да съществува и света. Това е заявено и предвид осъществяване на всичко казано от тяхна страна, въобще не може да става на въпрос за празни приказки. Та така, статията твърди, че Русия щяла да загуби.. Как можеш да загубиш, след като можеш да попилееш планетата Земя. Тази статия и не само са си чисти манипулации, на западни интереси върху нас. Те са наясно, с това, но не им пука за живота на обикновенния човек. А относно своя, те се имат за безсмъртни..

    Коментиран от #22, #54, #58

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И Ленин така казваше

    14 11 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    През 1917

    Коментиран от #26

  • 23 Примати

    32 40 Отговор

    До коментар #19 от "ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️":

    Човече ти осъзнаваш ли че Русия вече изгуби най - боеспособните си части.

    Коментиран от #28, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сух

    23 16 Отговор

    До коментар #22 от "И Ленин така казваше":

    И кво стана? Русия победи.. Тук победа няма да има за никой. Ще има само смърт. Но изглежда ти е толко акъла, че не можеш да го проумееш
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сух

    24 19 Отговор

    До коментар #23 от "Примати":

    А ти осъзнаваш ли че Украйна отдавна ги изгуби тези части. Наясно ли си колко жертви са дали при това настъпление? Един месец обучение е нищо..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Могилизация

    23 27 Отговор
    Стагнация
    Репарация
    И крах за руската нация

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 наблюдател

    23 29 Отговор
    Путин загуби войната още в деня в който я започна. Дори будала като Радев вече огледа възможностите за евакуация.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сатана Z

    25 23 Отговор
    Западната истерия преминава в откровен а олигофрения.Масмедиите денонощно бълват заклинания срещу Русия и успиват своите граждани,че лишението им от храна , енергия и спестявания ще победи Русия.И те вярват ,завалиите вярват,че всичко ще бъде както преди.
    Българете са същите шушумиги ,задавили се в Русофобия голотор,който нито има пари да оживее ,нито има военен опит да оцелее в бъдещата Световна война която е на хоризонта.САЩ ще подпалят Косово и ние ще изгорим залудо.

    Z
  • 40 Да чува Господ

    25 13 Отговор
    Вие любезни читатели,питате ли се, защото аз се питам до такава степен ли се е инфантилизирал така наречения колективен запад,като чета подобни публикации!
  • 41 военният експерт Франц Ганди. 

    5 12 Отговор
    Папагал ли е през презрения си животец АК-47? А да го е сглобявал под 20 секунди?
  • 42 САМО ЕДНА ПОДВОДНИЦА Е ПРОГРАМИРАНА

    2 7 Отговор
    ДА СЕ САМОУНИЩОЖИ ПРЕДИ КРАЯТ НА СВЕТЪТ

    Коментиран от #61

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бреинлесклоунс

    11 17 Отговор
    Ще загуби Путин ама не от вас много са ви меки китчиците за Русия ще ви тапанят лошо и вие го знаете единствения начин да загубят е сами да се бият като при мухлйото горби тоест от собствените си грешки
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кое му е

    16 8 Отговор

    До коментар #45 от "МНОГО ТИ ВЕРВАМЕ":

    Великото на дъртото джудже . Стана за смях и так ще остане в историята
    Човекът съсипал Империята
    Хахаха по негова вина само.
  • 48 Фабриката за лъжи ДВ е на линия

    13 9 Отговор
    ДВ защо смятате че имаме нужда от продукцията ви от лъжи?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Диана

    12 12 Отговор
    Не може да се правят коментари на войната след като не се знае целта на Путина от там и дали той я постига или не..Фактът че прави такава мащабна мобилизация обаче навява на мисълта за сериозни човешки загуби на Русия и ако тя не промени нещо в тактиките си и половин милион да вкарат, като им ги поднесат на тепсия на укрите както досега , онези ще ги опукат за нула време...Путин не е нито политик, нито военен и къде се вре не ми е ясно...Този човек ще съсипе Русия повече от Горбачов и Елцин с техните политики...В интерес на истината, не виждам някой по- добър там - всички са самонадеяни тоталитаризъм като почнеш от Медведев и свършиш с Навални..А трябва да има талантливи политици, но кой знае в кой ьгъл са забутани от тези мошеници и манипулатори...

    Коментиран от #60

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Я Я Я Я ДА

    10 6 Отговор
    ПУТИН Е НА ФИНАЛА / НЯМА ШАНС ..............................................................................................................
  • 54 Кирпича

    10 10 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    Всеки разумен човек знае точно обратното , Руснаците могат да попилеят света, само ако увеличат консумацията на фасул .
  • 55 Селянин

    11 7 Отговор
    Др0гара Пу, се оказа не само късокрак ами и късоумен!
  • 56 Рашавия

    6 4 Отговор
    Сега - след "референдумите" хаяско като почне да чертае едни "червени линии" с червилото.., ти да видиш.
  • 57 Данко

    5 6 Отговор
    Тези не разбраха че Русия не може да загуби войната.Има два изхода.Или Русия постига целите си или ядрен апокалипсиса.Запада не разбира мисленето на руснаците...
  • 58 Руска

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Сух":

    Вие с душка Путин тръгвате директно към рая. Той само това обещава на обожатели си. Хайде побързайте
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Руска

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Диана":

    Ще дадете ли препоръки? Например, български политици, Бойко Борисов, Румен Радев, а може и Константинов? Супер политици, нали?
  • 61 Руска

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "САМО ЕДНА ПОДВОДНИЦА Е ПРОГРАМИРАНА":

    Поредната лъжа от велики руски стратеги
  • 62 Никой

    1 0 Отговор
    Доколкото бях чел във няколко поредни статии, ще Шойгу беше много болен, после Шойгу разжалван, после освободен. А сега отново главнокомандващ. Що за журналистика бре ейййй,
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания