Last news in Fakti

30 Септември, 2022 10:17 1 573 17

На тъмно! Протести в Хавана заради спирането на тока в цялата страна

  • куба-
  • хавана-
  • ток-
  • електричество-
  • ураган

Пълното спиране на тока показва уязвимостта на кубинската електропреносна мрежа, а за отстраняването на проблема ще са необходими време и ресурси, с които страната не разполага

На тъмно! Протести в Хавана заради спирането на тока в цялата страна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколкостотин кубинци излязоха вчера вечерта на протест в Хавана с искане за възстановяване на електрозахранването, прекъснато преди повече от два дни заради преминаването над страната на урагана „Иън“, предаде Асошиейтед прес. Агенция се позовава на свой журналист, видял общо около 400 души, събрали се на поне две места в квартал Серо. Те скандирали: "Искаме светлина, искаме светлина" и вдигали шум, удряйки по тенджери и тигани.

Това е първият публичен изблик на гняв след възникването във вторник вечерта на проблемите с електрозахранването – първо в западната част на страната, най-тежко засегната от урагана, а после и в цялата страна. „Иън“ извади от строя цялата електрическа мрежа на острова и остави 11 милиона души на тъмно. Мощната тропическа буря взе три жертви и нанесе големи материални щети. Вчера в Хавана освен че нямаше ток, нямаше и интернет, не работеха и мобилните оператори.

На един от протестите пристигна полиция, но демонстрантите не се разотидоха, а останаха на един от ъглите на улицата. На десетина пресечки оттам протестиращи обградиха авариен екип, която се опитваше да поправи стълб на уличното осветление и трансформатор. Двете групи демонстранти останаха по улиците до късно през нощта, но акциите им минаха мирно.

През юли 2021 г. в Куба се състояха най-масовите протести от десетилетия. Хиляди хора, уморени от спиранията на тока и недостига на стоки, изострен от пандемията и американските санкции, излязоха на улицата, за да изразят недоволството си. Стотици бяха арестувани и подведени под отговорност, което предизвика остри критики към администрацията на президента Мигел Диас-Канел.

Правителството не е съобщило какъв процент от населението още е без ток, но според доставчиците на електричество вчера само 10% от жителите на двумилионна Хавана са имали ток.

В сряда в някои части на Куба подаването на електричество бе възстановено, но другаде токът дойде за кратко и пак спря. Експерти заявиха, че пълното спиране на тока показва уязвимостта на кубинската електропреносна мрежа и предупредиха, че за отстраняването на проблема ще са необходими време и ресурси, с които страната не разполага.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    За протести на СВЕТЛО в Прага и Берлин , нещо ‼️

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Сменям си ник-а

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Беше споменал за човек със син костюм.
    Взимаш телефон без СИМ и на WI FI

    Коментиран от #13

  • 3 Бонев

    13 1 Отговор
    Няма да се плашите. Важното е че имате право на еднополови бракове.
  • 4 Мнение

    2 0 Отговор
    Ако поспрат малко с вуду ритуалите може и да имат някога ток.Те пък 90% с това се занимават...Сантерията им докара всичко това.
  • 5 Аха

    9 4 Отговор
    Скоро очаквайте и във Европа спиране на тока.Не защото ще преминава ураган,а защото ЕС така ни подреди.Важно е да се наливат пари в Украйна,а европееца нека да гладува и да стои на тъмно.

    Коментиран от #9

  • 6 Отговорете

    8 7 Отговор
    Почитаеми русофили!.Ха сега ми кажете ,коя държава свързана с Русия не в това състояние.?
  • 7 Аде

    8 6 Отговор
    На тея пък за какво им е ток? Нали си имат комунизъм! Да се осветяват със "светлото бъдеще".
  • 8 Путин

    8 8 Отговор
    Ние чакаме Европа да е на тъмно и студено, а то се оказа, че нашите приятели вече са на тъмно и студено. Който ми е приятел и съюзник - той гладува и студува. Винаги е било така и така ще бъде.
  • 9 Моля

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Дай пример за европейска държава с режим на тока ,миграция, алкохолизъм,имперски амбиции, изостаналост....

    Коментиран от #14

  • 10 бий барбуса

    0 1 Отговор
    спасай куба!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 геноцид

    4 1 Отговор
    " американските санкции " демонокрация по американски ! Или си с нас или си против нас , не може да си неутрален или да си гониш твоя интерес , важен е амерския интерес ! Другите кучета ги яли !
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сменям си ник-а":

    Благодаря, за съвета, но не мисля че върша нещо незаконно и не искам да се крия като невестулка ❗
    Нали има СВОБОДА на словото ❗
  • 14 Моля

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Моля":

    Примера предстои зимата.Две години локдаун Коронавируса а сега предстои локдаун за енергия .Стой та гледай.Зареждай се още от сега със свещи .Това в момента се крие от хората да няма бунтове,но ще има голем недосток на енергия близките месеци.Няма как цяла Европа да я кара на соларни панелчета .

    Коментиран от #16

  • 15 ИванЧо лев

    1 1 Отговор
    Ко стана ве? Комунистическа куба защо на тевно?
  • 16 Това не е толкова от значение.

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Моля":

    По - важното е да си солидарен, правилно ориентиран и носител на евроатлантическите Г ценУсти.
  • 17 Геша

    2 1 Отговор
    Важното е че приеха еднополовите бракове и осиновявания. Кастро и Че се въртят в гробовете си.А какви истински мъже са били само.