Отидете към основна версия

3 577 75

Байдън към Зеленски: Ще изпратим на Украйна още ракетни системи "Хаймарс"

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • хаймарс-
  • ракети-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски

Американският президент е подчертал, че Вашингтон никога няма да признае анексирането от Русия на украинска територия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ днес обявиха, че планират да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна в размер на 625 милиона долара, като пакетът ще включва още усъвършенствани ракетни системи, за които се смята, че са помогнали на украинските сили да наберат скорост във войната си с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Джо Байдън представи подробности за поредната военна помощ по време на телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, в който е участвала и американската вицепрезидентка Камала Харис. Вашингтон ще изпрати на Киев мобилни реактивни системи за залпов огън "Хаймарс", боеприпаси за артилерийски системи и бронирани машини.

Същевременно днес горната камара на руския парламент официално ратифицира анексирането на територии в четирите украински области, в които бяха произведени референдуми, отхвърлени от Запада като нелегитимни.

"Президентът Байдън потвърди продължаващата готовност на САЩ да наложат сурови санкции на всяко физическо или юридическо лице, както и на всяка държава, която предоставя подкрепа за т. нар. анексиране", се казва в изявление на Белия дом.

Оповестената днес помощ включва първите допълнителни доставки в Украйна на "Хаймарс" от края на юли насам. Вашингтон ще изпрати четири такива системи, с което общият им брой ще стигне 20. Системите "Хаймарс" се превърнаха в ключов инструмент на Киев за удари по мостове, които Русия използва при снабдяването на войските си.

През последните седмици САЩ предоставиха финансиране и по отделна програма, наречена Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна, която предоставя възможност закупуването на още 18 системи "Хаймарс". Изпълнението на договорите по тази програма обаче ще отнеме няколко години, отбелязва АП.

Оръжията и военното оборудване от обявения днес пакет са от запасите на Пентагона, посочва Държавният департамент, цитиран от ДПА.

Общата подкрепа, оказана от САЩ на украинската армия, откакто Байдън встъпи в длъжност като президент, вече възлиза на 17,5 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 55 гласа.

Свързани новини