Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 19:19 4 031 43

Атомни подводници, бомбардировачи, установки: с какви ядрени оръжия разполага Русия?

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин

В днешно време стратегическите ядрени оръжия служат главно за възпиране, докато тактическите - според циничното мнение на редица военни - могат дори да бъдат използвани за ограничени бойни действия, без това да доведе до ядрена ескалация

Атомни подводници, бомбардировачи, установки: с какви ядрени оръжия разполага Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според експерти Русия разполага с 1912 бойни глави за тактически ядрен удар. С какви точно оръжия разполага Кремъл и какъв е рискът да ги използва?

С анексирането на окупираните украински територии ядрените заплахи на Кремъл навлизат в нова фаза. Според перверзната логика на руското ръководство занапред всяко настъпление на украинците ще се смята за нападение срещу руска територия, съответно и за възможен повод за използване на ядрено оръжие. Това пише в анализа си за портала T-Online Мартин Кюпер.

"Ескалация с цел деескалация"

Авторът пояснява, че в случая става дума за удари с тактическо ядрено оръжие, което има много по-малка мощ от стратегическото. Стратегическите ядрени заряди притежават взривна мощ между 100 килотона и няколко мегатона тротилов еквивалент. Само за сравнение: американската бомба, която през 1945 година разруши Хирошима, беше 15 килотона.

В днешно време стратегическите ядрени оръжия служат главно за възпиране, докато тактическите - според циничното мнение на редица военни - могат дори да бъдат използвани за ограничени бойни действия, без това да доведе до ядрена ескалация. Този възглед вероятно изповядва Владимир Путин, следвайки руската доктрина на "ескалация с цел деескалация".

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света

Мартин Кюпер припомня, че Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света. НАТО до голяма степен ликвидира тактическите си ядрени оръжия, докато Русия ги пази. Наблюдатели от американския "Бюлетин на ядрените учени" смятат, че този арсенал възлиза на около 1912 бойни глави, които се намират в ръцете най-вече на военноморския флот и на военновъздушни сили.

Ето за какви оръжия става дума според публикацията:

Многоцелеви атомни подводници проект 885 "Ясен". Тези относително нови подводници, първо представени през 2015 година, могат да бъдат въоръжени с крилати ракети "Калибър", с които да обстрелват наземни цели на разстояние до 2500 километра.

Бомбардировачи със среден обсег "Туполев Ту-22М", "Сухой Су-24" и МИГ-31К, които могат да изстрелват крилати ракети. В тази категория влиза и хиперзвуковата ракета "Кинжал", за която Русия твърди, че вече неколкократно е била използвана във войната в Украйна, макар само с конвенционален заряд.

Самоходната артилерийската установка "2С7М Малка", която може да изстрелва и ядрени снаряди на разстояние до 55 километра.

Ракетна система със среден обсег "Искандер-М". Подвижната ракетна установка може да изстрелва ракети на до 500 километра разстояние, а крилати ракети – дори до 1500 километра. Ракетите "Искандер", разположени в руския ексклав Калининград, могат да достигат до цели в Берлин, Варшава и Копенхаген.

Мартин Кюпер припомня, че тактическите ядрени оръжия са били разработени в годините на Студената война, за да се използват за унищожение на войскови подразделения, танкови бригади, командни пунктове и бункери на врага. Макар че взривната им мощ е доста по-ниска от тази на стратегическите ядрени оръжия, тактическите атомни оръжия могат да предизвикат опустошителни разрушения. Кюпер смята обаче, че войнолюбецът Путин залага най-вече на психологическото въздействие на ядрените оръжия, за да прекърши съпротивата на украинците и да спре оръжейните доставки от западните съюзници на Киев.

Няма признаци Русия да се готви за използването на ядрено оръжие

Пред портала T-Online оръжейният експерт Павел Подвиг твърди обаче, че в момента такъв сценарий не се очертава:

"Ако оставим настрана междуконтиненталните ракети и ракетите в ядрените подводници, ядреното оръжие не може да се използва толкова бързо. Досега няма атомни бомби, натоварени на самолети, няма ядрени бойни глави, монтирани на ракети, няма приведени в бойна готовност рампи "Искандер" с ядрени бойни глави. Всички тези оръжия още са по складовете, а САЩ засега не виждат признаци, че Русия се готви за използване на ядрено оръжие", обяснява Подвиг.

В социалната мрежа "Туитър" оръжейният експерт твърди още, че въпросните ядрени заряди трябва да се изкарат от бункерите, да се натоварят на камиони, да бъдат откарани на съоветните локации и приведени в бойна готовност. Тези процеси са видими и многократно са били разглеждани от НАТО по време на учения, припомня Подвиг.

Едно съобщение от Москва дава надежди за скорошно намаляване на напрежението. Макар че беше заглушена от дрънкането на оръжие през последните дни, новината е важна. Агенция "Интерфакс" съобщи, че Русия и САЩ преговарят за подновяване на двустранните ядрени инспекции в рамките на договорите СТАРТ за ядрено разоръжаване. Тези инспекции бяха прекратени през март 2020 година заради пандемията от коронавируса. Новият договор СТАРТ от 2011 година предвижда по-нататъшно редуциране на стратегическите ядрени арсенали на двете държави.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    13 7 Отговор
    Смешни :-)

    Коментиран от #25

  • 2 Жимбул Жимбугин

    5 7 Отговор
    Цапкам църни цушки
  • 3 Вашето Мнение

    42 25 Отговор
    Русия няма да бомбардира с ядренно оръжие територия, която ще бъде нейна. Споко, най-много гъбата да се появи я в полша, я в англия, я над белия дом.

    Коментиран от #6

  • 4 Хахах

    13 22 Отговор
    С такива каквито не стават за ядене . Скоро до тях ще опрът като братята си от Северна Корея . И на онея само ракети и глад имат по земите
  • 5 чекмедже 2

    27 19 Отговор
    нали европа има щит срещу руските ракети..само че докато го разпънат..те сами ще бъдат разпънати..
  • 6 Хахах

    13 15 Отговор

    До коментар #3 от "Вашето Мнение":

    И какво ще стане ? Никои няюа да стреля по москва ? Е така ще синостане . Каква пропаганда ви нови промива мозъците .... много сте забавни. Всенедно само русия има ядрени оръжия ...хаххахаха
  • 7 АБЕ ИМАТ

    17 12 Отговор
    Ама толкова близо до тяхната кочина, здравословно ли е да ги ползват.
  • 8 Рошко

    26 10 Отговор
    Аз от цялата рабта разбрах, че краварите хич ама хич нямат една ядрена бойна глава

    Коментиран от #14

  • 9 Ученият котка

    21 12 Отговор
    Я думаю, что Запад доводит дело до абсурда. Страдают все без исключения.
  • 10 Професора

    21 11 Отговор
    Забравиха за SS23 и 9М730 Буревестник!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тошо

    23 11 Отговор
    Разполага с оръжия с които на практика е непобедима

    Коментиран от #29

  • 13 УКРАЙНА🇺🇦

    15 21 Отговор
    Само на картинка и хартия нищо работещо и боеспособно нямат

    Коментиран от #38

  • 14 УКРАЙНА🇺🇦

    9 17 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Прошко мноооого си просД
  • 15 Баба Ванга

    22 11 Отговор
    Руснаците имат оръжие да разбият всички армии на земята и извънземните.
  • 16 Истината

    13 23 Отговор
    Не са по складовете.На картинка са.Русия няма нищо ! Блъфира джуджето и играе вабанк.
  • 17 Зорлия

    10 3 Отговор
    Момчета ,да ми ядете т.шсците,да ми ядете.
  • 18 Охо-бохо

    18 5 Отговор
    А да воюват руснаци с руснаци, перверзно ли е? Хазарският финансов олигархат, какво мисли?
  • 19 БАЙ КУРТИ

    20 9 Отговор
    Немогат да разбера защо DW реве за яд. Оръжия с което разполага РУСИЯ . Явно има сърбеж в дъ....о . Скоро четох една статия в този сайт че НАТО реши ли ще унищожат цялата Европейска част на РУСИЯ с един удар . И веднага всички ТРИПОЛОВИ в захлас ръкопляскаха и се целуваха в устата / а че се целуваха мъж ? с /Мъж..? това няма значение , важното е да си вярваме . А някой от тези Джен..ти ,чел ли е че след това идва апокалипсиса и няма да има кой да ги лющи , защото вече ще са мумифицирани .
  • 20 Монгола

    13 9 Отговор
    По интересно е, че британците имат 250 общо ядрени ракети и бомби от 1965 г французите също толкова от същата година , а краварите имат по нови от 1969г най новите ядрени ракети.

    Коментиран от #22

  • 21 Княгиня Анастасия Романова

    8 12 Отговор
    А за тяхната поддръжка осигурихте ли достатъчно платки, чипове, полупроводници от бялата и черна техника в Русия????
    Дааааммммм, сега ми стана ясно всичкооооо - мобилизацията друзья е за да се откраднат достатъчно части и елементи за военните системи!!!!!
    И още нещо да попитам - пияните ви сволачи дали ще уцелят правилно копчето за ядрената бомба, да не стане така, че да гръмнете самите себе си....??????
  • 22 Ицо Боксьора

    14 11 Отговор

    До коментар #20 от "Монгола":

    Русия има хиляди,пич . И още какво ли още не. Не ги подценявай - от времето на Сталин се въоръжават.

    Коментиран от #32

  • 23 Червената Соня 🇻🇳

    6 12 Отговор
    Важното е, че обилен Груз 200 върви към раша с вагони, а Кабзон и жужака вият на умрело, нашите рублоибрици тоже, копейките спряха, ще са на кофите пак тая зима! А съдраните алкохолици са най силни в бягането и мародерствата!
  • 24 Дддд

    8 6 Отговор
    А САЩ какво ли имат, може би доста неща за които не споменават.
  • 25 Странен въпрос

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Все едно да питаме: с какви варианти разполагаме след ядрената зима?
    Без но е да сравняваме атомни арсенали, само част от които стигат за унищожаване на земята. Предполагам, че някои богати измамници разчитат на дълбоки бункери. Безумие!

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Аршлох

    9 5 Отговор
    Докато разберете с какви оръжия разполага Русия,може вече да чукате на портите на свети Петър.Ако ви успокоява идеята ,че няма да сте сами ,а ще имате компания от руснаци( не знам защо ,но по малко от вас)пробвайте .Аз съм пас,но не знам къде да се скрия? Може би някъде в Африка или Латинска Америка.

    Коментиран от #36

  • 29 Иван4о

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тошо":

    Ако не дай боже ядрена война, победеният ще бъде разрушен 98%, А ПОБЕДИЛЯТ - само 97%.
  • 30 Иван

    7 8 Отговор
    Абе за какви бомби иде реч не се знае ако се натисне копчето и да не стане нищо измислени ракети и незнам си какво руски боклуци да си натягат парцалите с тези остарели техники изобщо не с в час
  • 31 бабка вофка

    3 5 Отговор
    давай!че русомилите мечтаят да станат на йони 😁
  • 32 Харвардски маук

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ицо Боксьора":

    И Цар Бомба която е 3600 пъти по мощна от тази която краварите пуснаха над Хирошима!
  • 33 Хахах

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Странен въпрос":

    САЩ и русия ,по отделно разполагат с арсенал да унищожът земята, 3 пъти. В буквалния смисъл . Не знам защо руснаците смятат , че като казват че биха използвали ядрено оръжие ( вече минимум 10 пъти офицално) ще има ефект ??? Странно поведение хахах единственият отговор е - СТРАХ
  • 34 ДВ готови винаги да лъжат

    5 1 Отговор
    Поредната глупава но пък лъжлива статия
  • 35 няма да ги използва

    2 1 Отговор
    Самата мисъл за победа вкарва руснаците в депресия. Украйна е разрушена. Ако Русия я окупира, няма да има какво да вземе. Няма да може и да се възползва от репарации в смисъла на 300 милиарда които прибра от Геферманците. Няма да има инвестиции и жална им майка. При евентуална загуба ще има разместване по върховете. Останалите ще пледират невинни и ще искат инвестиции. Това вече би било добър избор.

    Коментиран от #39

  • 36 Мишо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аршлох":

    Най-добре в Нова Зеландия се скрий, при ядрена зима, там температурите ще паднат до - 28°. В Северното полукълбо, температурата ще бъде - 92°. Друг е въпросът, че ще измрем всички от радиация.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Има

    1 1 Отговор
    Има и едни модерни танкове, които бяха теглени от трактор Беларус по време на парада.
  • 41 Сър Пичук

    2 0 Отговор
    Между 30 и 50 % от ядрените оръжия на Русия ще дефектират и ще нанесат поражения в самата Русия! И по-малък процент да е - стига им!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания