7 Октомври, 2022 20:34 919 5

Байдън подписа указ, насочен към подобряване на защитата на личната информация при прехвърлянето на данни между ЕС и САЩ

  • сащ-
  • европейски съюз-
  • джо байдън

Указът има за цел да успокои притесненията на европейците, че американските разузнавателни служби незаконно ги шпионират

Байдън подписа указ, насочен към подобряване на защитата на личната информация при прехвърлянето на данни между ЕС и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън подписа днес указ за прилагане на обявена тази година рамка за прехвърляне на данни между Европейския съюз и САЩ, който одобрява нови гаранции за защита на личната информация, предадоха световните агенции.

Указът има за цел да успокои притесненията на европейците, че американските разузнавателни служби незаконно ги шпионират. С него се поема ангажимент за засилване на гаранциите срещу злоупотреби със събирането на данни и се създава форум за уреждане на правни въпроси.

Указът представлява „кулминацията на нашите усилия да възстановим доверието и стабилността в трансатлантическите потоци от данни“ и „ще гарантира поверителността на личните данни на ЕС“, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо пред репортери.

Подписаната от Байдън заповед ограничава достъпа на тайните служби до данните, предавани от европейски граждани, а също така осигурява независим механизъм за разследване на оплаквания от европейци във връзка с достъпа на американските разузнавателни служби до лична информация.

Указът надгражда върху предварителното споразумение, което Байдън обяви през март с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, насочено към уреждане на продължаващия от години спор за безопасността на данните на гражданите на ЕС, съхранявани от технологичните компании в САЩ.

Указът се разглежда като важна основа за нова сделка между САЩ и ЕС за подобряване на сигурността на данните, след като през последните години Съдът на ЕС два пъти отхвърли предишни рамкови споразумения за защита на личната информация между Вашингтон и Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    7 1 Отговор
    Байдъне дай си ни Ф-ките Байдъне!
  • 2 Бял Петротиран Педал

    4 0 Отговор
    Слава на САЩ Вовеки АМИН ,да живеят Субективните Хипстърски Соросойдни Саксонци и Скопените синьо бели Социалисти Феминисти от 5 и 16 ти пол
  • 3 737373773727272

    3 0 Отговор
    Нищо нема помогне туй законче,,няма кой да гарантира това,100% гаранция е да изчезне интернета и големите айти компании.Който повярва на тва ,трябва да е много ама много тъп.
  • 4 Байдън

    7 0 Отговор
    Правилно се е ухилил доволно. Попитайте Сноудън за защитата на личната информация
  • 5 Грульо

    8 0 Отговор
    Тез Меркела шпионираха, че някакви си граждани ли няма да шпионират. :D