Отидете към основна версия

15 383 170

Украйна провежда блицкриг! Руската армия е пред колапс

  • украйна-
  • блицкриг-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива-
  • владимир путин-
  • киев-
  • руска армия-
  • херсон

Украинските сили напредват към Херсон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна освобождава хиляди хора от окупация, руската фронтова линия се срива, пише в. "Дейли телеграф". Руските сили са принудени да отстъпват, след като украинските сили успяха да осъществят успешно настъпление в Южна Украйна, отбелязва британското издание, предаде БТА.

Руските сили в Южна Украйна се оказаха снощи на ръба на колапса, след като бяха принудени да се оттеглят вследствие на едно от най-бързите украински настъпления досега в конфликта. Украинските сили, които по-рано пробиха руските линии на западния бряг на река Днепър, продължиха настъплението си към някои стратегически селища.

Руски блогъри, специализирали се във военното дело, съобщиха, че на руските сили е било наредено да се прегрупират, за да не бъдат обкръжени в северната част на Херсонска област, изтъква "Дейли телеграф". Информацията за значителни териториални загуби на руските сили изглежда се потвърждава от картите, фигуриращи в ежедневния брифинг на руското министерство на отбраната, въпреки че самото министерство не коментира измененията на фронтовата линия.

Руските сили изоставят две силно укрепени позиции на фронта в Източна и Южна Украйна, пише в. "Таймс". Силите на Киев напредват към Херсон. Според руски източници силите на Москва изоставят позиции, на които са се намирали от март, тъй като се опасяват, че ще бъдат обкръжени, подчертава британското издание.

В. "Индипендънт" обръща внимание на информацията за руски удар с дрон камикадзе тази сутрин в град Била Церква, в централната част на Киевска област. Британското издание се позовава на изявление на областния управител на Киевска област Олексий Кулеба. Атаката бе извършена на фона на бързото настъпление на украинските сили в Южна Украйна, за което съобщи и украинският президент Володимир Зеленски.

В. "Гардиън" също се фокусира върху изявленията на Зеленски, че украинските сили продължават да освобождават територии в Източна и Южна Украйна, и върху териториалните изменения, видни на картите от брифинга на руското министерство на отбраната. От картите се вижда, че руските сили вече не упражняват контрол върху селището Дудчани в Херсонска област, което е разположено на западния бряг на река Днепър. Вчера украинските сили ускориха настъплението си и принудиха руските сили да отстъпват на два фронта - в Донецка и Луганска област в Източна Украйна, и в Херсонска област в Южна Украйна, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 199 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: