Отидете към основна версия

2 351 21

Газовите доставки са подсигурени, дори ако затварянето на "Северен поток 1" продължи

  • газюние-
  • газ-
  • газпром-
  • нидерландия-
  • северен поток

С публикуването на резултатите си през първото полугодието, през юли компанията "Газюние" съобщи, че счетоводната стойност на дела й в газопровода е намаляла от 508 до 240 милиона евро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Снабдяването с газ в Нидерландия тази зима е подсигурено, дори при положение, че газопроводът "Северен поток-1" остане нефункциониращ за продължителен период от време. Това заяви мрежовият оператор "Газюние" (Gasunie), цитиран от Ройтерс.

Нидерландската компания наскоро анализира, че "не е необходимо да има недостиг на газ в страната, ако доставките на руски газ в Европа бъдат напълно премахнати за цяла година".

В този случай обаче трябва да се изпълнят редица стъпки, гарантиращи наличността на синьото гориво в страната. Те включват съхранение на газ при нива над 90 процента от вместимостта на хранилищата, удвояване на капацитета за внос на втечнен природен газ през пристанищата Емсхавен и Ротердам, използване на връзките за внос от Великобритания и Белгия, и значително намаляване на търсенето на енергоносителя заради високите цени.

"Газюние" притежава дял от 9 на сто в проекта "Северен поток-1". С публикуването на резултатите си през първото полугодието, през юли компанията съобщи, че счетоводната стойност на дела ѝ в газопровода е намаляла от 508 до 240 милиона евро.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: