Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 17:53 1 293 5

Великобритания предлага нови лицензи за проучване за петрол и газ в Северно море въпреки критиките

  • нефт-
  • газ-
  • великобритания-
  • северно море

На Острова за последно е имало спирания на електрозахранването през 70-те години на миналия век по време на международна петролна криза и серия от стачки на миньорите

Великобритания предлага нови лицензи за проучване за петрол и газ в Северно море въпреки критиките - 1
Снимка: Shutterstock

Британското правителство е започнало да издава нови лицензи за проучвания за енергоизточници в Северно море въпреки критиките от екоактивисти и учени, които твърдят, че този ход подкопава ангажираността на страната в борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на Консервативната партия се аргументира, че извличането на повече изкопаеми горива от Северно море ще създаде работни места и ще укрепи енергийната сигурност на Великобритания и е по-малко вредно за околната среда, отколкото е вносът на газ и петрол от чужбина.

"Знам, че звучи противоречиво, но в действителност това е добре за околната среда", каза министърът по въпросите на климата Греъм Стюарт.

"Когато изгаряме собствения ни газ, вредните емисии при производството му са по-малко, отколкото при износа на газ и петрол от чужбина", заяви той пред Би Би Си.

Руската инвазия в Украйна повиши цените на газа и електроенергията и съкрати доставките на електроенергия в цяла Европа, подтиквайки страните спешно да търсят нови източници.

Организацията, която ръководи британската електропреносна мрежа съобщи, че тази зима може да има необходимост от планирани временни прекъсвания на тока, ако газовите електроцентрали, които произвеждат 43 на сто от електроенергията във Великобритания, нямат достатъчни количества газ, за да продължат да оперират.

Във Великобритания за последно е имало спирания на електрозахранването през 70-те години на миналия век по време на международна петролна криза и серия от стачки на миньорите.

Органът за преход в Северно море (NSTA) обяви, че почти 900 нови проучвателни блокове и по-малки зони в Северно море са на разположение, като вероятно ще бъдат издадени до 100 лицензии. Четирите района по източното крайбрежие на Англия, за които е известно, че разполагат с въглеводороди и се намират недалеч от съществуващата инфраструктура, ще имат приоритет.

Правителството и секторът на изкопаемите горива твърдят, че проучванията за повече петрол и газ няма да подкопаят ангажираността на Великобритания да съкрати вредните емисии до нула до 2050 година.

Екоактивистите са на мнение, че единственият начин да се ограничи глобалното затопляне до одобрената на международно равнище цел от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, е да се спре извличането на изкопаеми горива.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Великобритания е първоизточникът на

    11 2 Отговор
    цялото световно зло. Унищожението и трябва да бъде приоритет на всички свободни нации.
  • 2 ДАААААА

    8 0 Отговор
    2009 г. насам броят на земетресенията в района на Западен Тексас и Ню Мексико, известен като басейн Делауеър, непрекъснато се увеличава. Според проучване, проведено от учени от Тексаския университет в Остин, по-голямата част от тях може да са свързани с добива на нефт и газ.

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Кое Море в Северно? Бухах
  • 4 Ъхъъъ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДАААААА":

    Оклахома спира кладенците за петрол и газ след земетресение в Средния Запад.
  • 5 ваня

    0 1 Отговор
    няма такава или грозните робовладелци от нещастната АФРИКА- това са нещастници от англезите- Кой е откраднал Великият Френски Език??????????????
Новини по държави: