Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 19:59 3 280 33

Разнобой в Прага! Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за въвеждане на таван на цената на газа

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз-
  • русия

Германия, Дания и Нидерландия се противопоставят на въвеждането на газов таван, обосновавайки се със създаването на евентуални затруднения пред закупуването на газ, от който се нуждаят техните икономики

Разнобой в Прага! Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за въвеждане на таван на цената на газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повечето от лидерите на страните от Европейския съюз като цяло са за въвеждане на таван на цените на газа, но не съгласни с детайлите относно обхвата и начина на функциониране на мярката, съобщи Ройтерс. Различните варианти включват налагането на таван за всичките постъпващи количества газ, въвеждането на т. нар. "динамичен коридор", таван на цените на газа, използван за генерирането на електроенергия, или ограничаване на цените само на руския газ.

Представители на страните членки обсъждат въпроса от седмици, но засега - без резултат. Въпреки това 27-те страни от Съюза се споразумяха за други съвместни стъпки, които да им помогнат да преодолеят енергийната криза, докато високите цени заплашват да доведат до рецесия в Общността.

"Всички са съгласни, че трябва да намалим цените на електроенергията, но няма единомислие за конкретните инструменти, които да използваме за тази цел", каза полският премиер Матеуш Моравецки.

Премиерът на Ирландия, Михол Мартин на свой ред заяви, че "трябва да се свърши много работа", преди да се сключи подобно споразумение.

По думите му изпълнителният орган на Евросъюза, Европейската комисия, се очаква да представи за следващата среща на лидерите на страните членки, планирана за 20-21 октомври, по-широк пакет от краткосрочни мерки за понижаване на цените и по-дългосрочни стъпки за промяна на функционирането на газовия пазар.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен потвърди думите на Мартин след края на срещата, като каза, че ЕК ще предостави по-подробни предложения за противодействие на скока на цените на енергията през следващите седмици.

Според нея е важно да се избегне фрагментирането на единния пазар на ЕС, като добави, че е от първостепенно значение за блока да има съвместни покупки на газ от следващата пролет.

Подкрепата за предложението за съвместни покупки на енергия се увеличава, съобщи след срещата председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. "От няколко месеца работим, за да гарантираме, че запасите (в газохранилищата) са възможно най-много", добави той.

Още преди лятото казвахме, "че трябва да организираме обществени поръчки за енергийни доставки. Днес се върнахме на темата, а подкрепата за тази идея е все по-голяма", твърди Мишел.

Също след края на срещата френският президент Еманюел Макрон, заяви, че сега е много по-уверен, че европейските лидери ще постигат решение на енергийната криза.

Ценовото ограничение е едно от редицата предложения и инициативи на европейските държави за справяне с намаляващите доставки на газ от Русия и нарастващите цени на синьото гориво. Те (цените) се отдръпнаха от достигнатите по-рано през годината максимуми, но остават с повече от два пъти по-високи от началото на миналогодишния септември.

Германия, Дания и Нидерландия се противопоставят на въвеждането на газов таван, обосновавайки се със създаването на евентуални затруднения пред закупуването на газ, от който се нуждаят техните икономики. Според тях ходът би намалил стимулите за намаляване на потреблението.

Докато различията между страните от ЕС относно начините за облекчаване на енергийната криза се разминават, Полша отправи критики към съседката си Германия заради плана на германските власти да похарчат до 200 милиарда евро (196 милиарда долара) под формата на субсидии, за да предпазят местните домакинства и бизнес от скок на разходите за енергия.

"Най-богатата страна, най-мощната държава в ЕС се опитва да използва тази криза, за да получи конкурентно предимство за бизнеса си на единния пазар. Това не е честно, и така не трябва да функционира единният пазар", каза премиерът Моравецки.

В отговор на обвиненията на полския си колега, германският канцлер Олаф Шолц заяви след края на срещата: "Използвах възможността да обясня пакета на моите колеги и да го поставя в европейския контекст". Според него това ще "допринесе за изчистване на недоразуменията", като добави, че чрез решенията си германските власти са "в рамките на това, което правят и останалите в Европа".

Украйна

Що се отнася до Украйна, страните членки на Съюза показа единство, като препотвърдиха подкрепата си за Украйна, каза служител на евроинституциите, запознат с разговорите, протекли при закрити врата. По думите му лидерите на страните са се "ангажирали да продължат военната и финансова подкрепа" за Киев.

По-рано на срещата украинският президент Володимир Зеленски се е обърнал към лидерите на ЕС чрез видео връзка.

"Русия донесе война на нашата земя (...) И само благодарение на факта, че украинският народ спря това нашествие, Русия все още не може да донесе същата война и в други части на Европа, по-конкретно в балтийските страни, Полша и Молдова", е казал Зеленски, според стенограма на неговия уебсайт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газ праз

    3 56 Отговор
    Германия, тази нацистска държава, която скрито работи с нацистска Русия. Дали е случайно?

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кькькьк

    25 5 Отговор
    Нема смисъл ше ходиме на война
  • 4 Иван

    32 1 Отговор
    Въпроса е дали Полша е преди Балтика или след Балтика.

    Коментиран от #12

  • 5 Ес - то

    51 2 Отговор
    Умре!
  • 6 Сандо

    61 3 Отговор
    Русия предупреди,че на който въведе таван на цената на петрола,ще му бъдат сппрени дотставките.Някои може би са чули,но българите като че ли не са сред тях - те вярват на дългите уши на Чичо Сам.А иначе всички знаят:въвеждането на таван на цената на руския петрол веднага ще доведе до вдигане на цената.

    Коментиран от #16

  • 7 Жимбуль Жимбулин

    9 6 Отговор
    Цапкам църни цошки заедно с анальтолю
  • 8 Сатана Z

    62 0 Отговор
    Аз не виждам лидери.Лидери са силните личности,а тия са назначени подлоги.

    Z
  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    50 2 Отговор
    Най-слабите правителства на държавите в ЕС за последните 100 години съвпаднаха с най-тежката икономическа криза !!! Изключение прави само Унгария !!!
  • 10 Да бе да

    3 15 Отговор
    "Разнобой в Прага! Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за въвеждане на таван на цената на газа"

    😁

    От , тасс ли го преписахте този фейлетон?
    Таван на цената на газа и дотиране на нуждаещите се , е едно и също !

    Кажете какво се разбраха за 8 ст пакет от санкции 😂😂
  • 11 Алфа Вълк

    47 1 Отговор
    ЕС е история, минало, беше, идва ред на нац правителства и соросите изпадат в изолация с техния глобализъм.
  • 12 пье шу

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    заедно със. ;)
  • 13 Гощо

    3 21 Отговор
    Пренасочиха ли се бежанците към Русия вече или все още идват в загниващия запад? Ей глупави хора,ей...
  • 14 ЛИЛИ

    30 0 Отговор
    КАКВА СМЕШНА СОЛИДАРНОСТ
  • 15 Госあ

    28 1 Отговор
    Хахаха събрали се на коктейл да разтегат лакърдии на ангро ! Хахаха в това са царе евроатлантиците по юдейски тертип. Поляците между другото се държат доста адекватно напоследък. Гонят си интересите и между другото помнят и историческите си събития. На един поляк му затворих русофобската уста веднъж, като му казах че нашата история и взаимоотношения с Русия са коренно различни от техните. И той смени веднага темата, между другото. И продължихме да си пием бирата.
  • 16 Хммм

    34 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    ОПЕК+ свършиха работа! Интересно, защо ОПЕК+ застанаха зад Русия..... Веднага след решението на ОПЕК за намаляване добива на петрол, от Белия дом в щатите нарекоха това "пълна катастрофа"!
    Четете щатски медии.... там има много подигравки от американски експерти, икономисти за ЕС :)

    Коментиран от #29

  • 17 Да, и още

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Газ праз":

    Германия също открито работи с нацистка Украйна
  • 18 Навалний

    0 7 Отговор
    Ще постигнат!
  • 19 маските падат вече

    11 1 Отговор
    заедно с таваните - истината е грозна
  • 20 Чичко Байдънчо

    3 1 Отговор
    Ми що не питате нас бе тъпанар, ние за кво сме????
  • 21 НЕ ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИ

    3 1 Отговор
    НЯМА СМИСЪЛ ПОЛИТКОРЕКТНИТЕ ТРИЯТ ЩО НЕ ИМ ИЗГОДНО.
  • 22 Карточки

    3 2 Отговор
    От Монте Карло през Слънчака, Карибите.. Е и една от Флорида. Слава Зельоньйки, Слава на Украйна, слава на Фашизма!
  • 23 Котка ученият

    9 0 Отговор
    Лидерите се подозират един друг в лицемерие и двуличие.
  • 24 2х2=4

    2 0 Отговор
    За едни области става въпрос 😀
  • 25 Азер

    5 0 Отговор
    Ние вадим по 5, продаваме 15, ???откъде ли идват? сега да ги видим Арменците ли са по хитри?
  • 26 2х2=4

    2 0 Отговор
    За едни области става въпрос 😀
  • 27 Котка ученият

    9 0 Отговор
    Всеки лидер разбира, че всеки ще трябва да оцелее тази зима сам.
  • 28 Сородоидче

    8 0 Отговор
    Няма те парички, а нещо което нр се купува с пари се купува с много пари, а и сте продажни. Вижте Зеленски как изпрати народа на фронта а олигарсите по курортите в Европа без паспорти, без, приказки, без закони! Безплатен обяд има ли?
  • 29 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    Щото не им е изгодно да продават петрол при 50 долара на барел.

    Коментиран от #31

  • 30 гост

    2 0 Отговор
    А таван на цената на лекарствата кога?
  • 31 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    Не е само това.На много държави им е писнало да ги ограбват и да ги изнудват.Спомни си само как на СА Тръмп им наложи оръжеен договор за 300 млрд. долара.Много страни следят изключително внимателно двубоя Русия-САЩ и ако русия вземе превес,те ще застанат на нейна страна.А ако не - отново ще робуват със скърцане със зъби и умрели надежди.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай Лисан

    3 0 Отговор
    Интересно положение:
    Въвеждаме таван на цените на руския газ.
    Той по документи става много евтин, ама го няма, не можеш да си купиш.
    И съвсем демократично, с чувство за изпълнен дълг си купуваме американски на петорни цени.
    И всички са доволни...Дали?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания