Отидете към основна версия

1 150 13

Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ до пазарите на Запад

  • газ-
  • турция-
  • газпром-
  • европейски съюз

Анкара не само гарантира сигурността на собствените си енергийни доставки, но и играе важна роля в преноса на енергийни ресурси от съседните ѝ райони към страните, които искат енергия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ до пазарите на Запад, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер.

"Напоследък много страни от Югоизточна Европа поддържат интензивни контакти с нашата страна, за да задоволят нуждите си от газ", посочи министърът.

Дьонмез и германският министър на икономиката Роберт Хабек подписаха писмо за намерения за развитие на сътрудничество в областта на зеления водород.

В изказването си преди подписването турският министър заяви, че Турция не само гарантира сигурността на собствените си енергийни доставки, но и играе важна роля в преноса на енергийни ресурси от съседните ѝ райони към страните, които искат енергия.

По думите на Дьонмез Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ от съседни страни до пазарите на Запад.

"Турция може да играе решаваща роля в транспортирането на природен газ от съседни страни до пазарите на Запад, както е сега. Турция е готова да направи всичко по силите си, за да гарантира, че природните ресурси на Каспийския регион, особено природният газ от Туркменистан, на Източното Средиземноморие, особено природният газ от Израел, и на Ирак в дългосрочен план ще бъдат транспортирани до пазарите през нашата страна", каза той.

Като подчерта, че много страни от Югоизточна Европа напоследък поддържат интензивни контакти с Турция, за да задоволят нуждите си от газ, Дьонмез заяви: "Смятаме, че документът, който ще подпишем днес в сферата на зеления водород, ще допринесе за работата на Турция в областта на водорода и ще подобри сътрудничеството ни".

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: