Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 16:36 1 281 5

Европейската комисия представи оценките си за напредъка към ЕС на страните от Западните Балкани и Турция

  • европейска комисия-
  • турция-
  • западни балкани-
  • черна гора

До края на годината ЕК ще представи първата подобна оценка за Украйна, Молдова и Грузия

Европейската комисия представи оценките си за напредъка към ЕС на страните от Западните Балкани и Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей представи пред комисията по външни работи на Европейския парламент тазгодишните доклади за напредъка към ЕС на страните от Западните Балкани и Турция. Той уточни, че до края на годината Европейската комисия ще представи първата подобна оценка за Украйна, Молдова и Грузия.

Албания

За Албания ЕК отчита, че страната бележи траен напредък към ЕС и показва решимост да подобри върховенството на закона, да се бори с корупцията и организираната престъпност. Албания прилага външната политика на ЕС, посочи Вархей. Той добави, че са нужни още усилия в областта на законността, свободата на изразяване, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Босна и Херцеговина

За Босна и Херцеговина ЕК препоръчва страната да получи статут на кандидат за присъединяване. Вархей уточни, че решението може да бъде взето от Европейския съвет през декември. От Босна и Херцеговина се очаква спешно да приеме правила за почтеност на участниците във Висшия съдебен съвет и други законови промени, да подобри борбата с корупцията и организираната престъпност, охраната на границите и условията за мигрантите и бежанците. Страната следва да подобри свободата на изразяване и на медиите, да осигури постоянство в работата по европейските въпроси, да одобри национална програма за въвеждане на европейското законодателство. Очаква се също Босна и Херцеговина да завърши промените в конституцията и изборното законодателство.

Косово

За Косово ЕК отчита, че в последната година се наблюдава политическа стабилност и страната прави усилия в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията. Комисията очаква по-бързи постижения по реформите и потвърждава препоръката си от 2018 г. за отпадане на визите за ЕС.

Република Северна Македония

Вархей отбеляза, че Северна Македония е постигнала пробив с поставянето на начало на преговорите с ЕС заради проявената решимост и постигнатия траен напредък в приложението на европейските реформи. ЕК очаква от Скопие по-бързи реформи и продължаване на борбата с корупцията. Еврокомисарят отчете, че страната бележи много добър напредък в областта на външна политика и съобразяването с европейските решения.

Сърбия

По отношение на Сърбия комисията наблюдава продължаване на реформите, включително в областта на върховенството на закона. Белград трябва да одобри законодателство за прилагане на предприетите конституционни промени, да положи по-големи усилия за осигуряване на свобода на изразяване и на медиите. ЕС иска да помогне на страната в областта на енергетиката, посочи Вархей и отбеляза, че ЕС финансира изграждането на връзката между газопроводите на Сърбия и на България, с което да се премахне зависимостта от вноса на руски енергоносители. В лицето на Сърбия искаме да разчитаме на искрен партньор и сигурен съюзник, заяви еврокомисарят. По неговите думи е ясно, че Белград трябва по-добре да съобразява външната си политика с европейската, включително при изявления и по въпроса за наложените от ЕС на Русия санкции заради събитията в Украйна.

Турция

Комисията определя отношенията с Турция като сложни и отбелязва отстъпление от пътя към ЕС и вече предприети реформи в областта на върховенството на правото, независимостта на правосъдието и основните свободи. Преговорите са в застой, обобщи Вархей. Той настоя Анкара да уважава суверенитета и териториалната цялост на страните от ЕС, да работи за регионална стабилност, да поддържа добросъседски отношения. По неговите думи турската външна политика не съвпада с европейските цели и не включва прилагане на санкциите срещу Русия.

Черна гора

За Черна гора се отчита, че не са постигнати целите в областта на върховенството на закона. Комисията препоръчва да се увеличат усилията за промени, водещи до повече свобода на изразяване, за медиите, както и за противодействие на корупцията и организираната престъпност. ЕК препоръчва запълване на състава на Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 2 Отговор
    Не се напъвайте ЕС се разпада.
    BULEXIT
  • 2 Хахаха

    5 2 Отговор
    Като чуя от ЕС думите "върховенство на закона" се сещам за разследването срещу Урсула за корупция в грамадни размери и се разсмивам:) Между другото Урсула предостави ли си СМС-ите с Пфайзер на разследващите?
  • 3 Бясната Урсула

    2 2 Отговор
    Сега ще разбереме какво е газова зависимост... от САЩ!
  • 4 Българските турци

    4 2 Отговор
    Висенето на прага на "Вавилонската кула" отдавна стана стратегия на турците , прекрачването му вече не е цел ... дори и да ги приеме ЕС те едва ли ще влязат...! Пък и ЕС вече знаят че Ердоганова Турция не става за колонизиране...че дори е опасност за европейските интриги над "васалните" членове на съюза !!
  • 5 Много кратичко

    3 0 Отговор
    Само За това ли членовете на комисията вземаха заплати цяла година....
Новини по държави: