Отидете към основна версия

1 479 28

НАТО се стреми да засили противовъздушната отбрана на Украйна

  • йенс столтенберг-
  • пво-
  • украйна-
  • оръжия-
  • война-
  • русия-
  • киев

Срещата на министрите на отбраната е първото голямо събиране на членовете на НАТО, откакто Москва анексира няколко украински територии

Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от 50 държави ще се съберат в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, за да обсъдят укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, два дни след като руски ракетен обстрел порази градове в различни украински области, включително столицата Киев, предаде Ройтерс.

Усъвършенстваните противовъздушни системи за отбрана са предназначени да защитават цели градове от въздушни нападения. В понеделник при руски ракетен обстрел в Украйна загинаха 19 души, повече от 100 бяха ранени, а електрозахранването в някои части от страната бе прекъснато.

Украйна вчера получи първия от четирите зенитно-ракетни комплекса Ирис-Т СЛМ (IRIS-T SLM), които Германия обеща да достави, съобщи източник от германското министерство на отбраната. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори преди започващата днес двудневна среща на министрите на отбраната от алианса, призова съюзниците да предоставят допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Срещата на министрите на отбраната е първото голямо събиране на членовете на НАТО, откакто Москва анексира няколко украински територии, обяви частична военна мобилизация и отправи завоалирани ядрени заплахи - действия, които НАТО определи като явна ескалация на войната. Атаките срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2, преминаващи по дъното на Балтийско море, също допринесоха за засилване на напрежението, въпреки че все още не е съвсем ясно кой стои зад експлозиите.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: