Отидете към основна версия

1 647 17

Европейска солидарност! Париж с първи доставки на газ за Германия

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • франция-
  • германия

Франция е по-малко засегната от спирането на газовите кранове от Русия, тъй като повечето от нейните енергийни нужди се задоволяват от Норвегия и чрез доставки на втечнен природен газ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция изпрати газ на Германия за първи път в знак на европейска солидарност на фона на нарастващия енергиен натиск, съобщава БиБиСи.

Газът, доставян по тръбопровод, е част от споразумение между страните за облекчаване на енергийния недостиг, след като Русия затвори крановете за Европа.

Въпреки че новият поток е по-малко от 2% от ежедневните нужди на Германия, той е добре дошъл, тъй като Берлин се бори да разнообрази енергийния микс.

Русия е обвинявана, че използва доставките на газ като оръжие срещу Запада след нахлуването в Украйна.

Френският мрежов оператор GRTgaz каза, че първоначално ще доставя 31 гигаватчаса (GWh) на ден чрез тръбопровод от френското гранично село Обергайлбах.

Максималният дневен капацитет на новия газов поток е 100 GWh, се казва в съобщението.

Миналия месец в споразумението за енергийна солидарност Германия се ангажира да осигури допълнително електричество на Франция, когато е необходимо, а в замяна Франция се съгласи да помогне на Германия с доставки на газ.

"Ако нямахме европейска солидарност и интегриран, обединен пазар в момента, щяхме да имаме сериозни проблеми", каза френският президент Еманюел Макрон в сряда.

Франция е по-малко засегната от спирането на газовите кранове от Русия, тъй като повечето от нейните енергийни нужди се задоволяват от Норвегия и чрез доставки на втечнен природен газ.

Руската инвазия в Украйна през февруари доведе до скок на цените на газа, а клиентите от ЕС са изправени пред рекордни тарифи тази зима.

Дотогава Германия разчиташе на Русия за 55% от своя газ. Тя намали това до 35% и иска в крайна сметка да намали вноса до нула.

Германия също увеличава използването на въглища и удължава живота на електроцентралите, които трябваше да бъдат затворени - въпреки отрицателното въздействие върху околната среда.

Германското правителство се надява да намали потреблението на газ с 2%, като ограничи използването на осветление и отопление в обществени сгради тази зима.

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че газовите кранове все още могат да бъдат отворени към Европа и че "топката, както се казва, сега е в полето на Европейския съюз".

"Ние не ограничаваме никого в нищо", каза той и добави, че Москва е готова да достави допълнителни количества газ през есенно-зимния период.

Но въпреки думите на Путин, възобновяване на доставките на газ за Европа изглежда малко вероятно.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: