Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 21:54 1 642 17

Европейска солидарност! Париж с първи доставки на газ за Германия

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • франция-
  • германия

Франция е по-малко засегната от спирането на газовите кранове от Русия, тъй като повечето от нейните енергийни нужди се задоволяват от Норвегия и чрез доставки на втечнен природен газ

Европейска солидарност! Париж с първи доставки на газ за Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция изпрати газ на Германия за първи път в знак на европейска солидарност на фона на нарастващия енергиен натиск, съобщава БиБиСи.

Газът, доставян по тръбопровод, е част от споразумение между страните за облекчаване на енергийния недостиг, след като Русия затвори крановете за Европа.

Въпреки че новият поток е по-малко от 2% от ежедневните нужди на Германия, той е добре дошъл, тъй като Берлин се бори да разнообрази енергийния микс.

Русия е обвинявана, че използва доставките на газ като оръжие срещу Запада след нахлуването в Украйна.

Френският мрежов оператор GRTgaz каза, че първоначално ще доставя 31 гигаватчаса (GWh) на ден чрез тръбопровод от френското гранично село Обергайлбах.

Максималният дневен капацитет на новия газов поток е 100 GWh, се казва в съобщението.

Миналия месец в споразумението за енергийна солидарност Германия се ангажира да осигури допълнително електричество на Франция, когато е необходимо, а в замяна Франция се съгласи да помогне на Германия с доставки на газ.

"Ако нямахме европейска солидарност и интегриран, обединен пазар в момента, щяхме да имаме сериозни проблеми", каза френският президент Еманюел Макрон в сряда.

Франция е по-малко засегната от спирането на газовите кранове от Русия, тъй като повечето от нейните енергийни нужди се задоволяват от Норвегия и чрез доставки на втечнен природен газ.

Руската инвазия в Украйна през февруари доведе до скок на цените на газа, а клиентите от ЕС са изправени пред рекордни тарифи тази зима.

Дотогава Германия разчиташе на Русия за 55% от своя газ. Тя намали това до 35% и иска в крайна сметка да намали вноса до нула.

Германия също увеличава използването на въглища и удължава живота на електроцентралите, които трябваше да бъдат затворени - въпреки отрицателното въздействие върху околната среда.

Германското правителство се надява да намали потреблението на газ с 2%, като ограничи използването на осветление и отопление в обществени сгради тази зима.

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че газовите кранове все още могат да бъдат отворени към Европа и че "топката, както се казва, сега е в полето на Европейския съюз".

"Ние не ограничаваме никого в нищо", каза той и добави, че Москва е готова да достави допълнителни количества газ през есенно-зимния период.

Но въпреки думите на Путин, възобновяване на доставките на газ за Европа изглежда малко вероятно.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И от де е

    14 0 Отговор
    и колко струва ??

    Коментиран от #15

  • 2 Урсула

    11 1 Отговор
    Стига толкова газ, ще се задушааааа!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    18 3 Отговор
    Скоро европейската солидарност на европейските граждани ще помете всички ,,глобални,, марионетки...
    Европейците се надигат и Торнадото е неизбежно..
    Никой не ви информира какви протести има навсякъде и в Германия!!!!
    Това няма значение, защото скоро ще ги ОТНЕСЕ ,,БУРЯТА НА ЧОВЕШКОТО НЕДОВОЛСТВО,,
    Във Франция призовават за НАЦИОНАЛНА СТАЧКА!
    БЪЛГАРИ ,а вие къде сте?
    Кво чакате,бе...???

    Коментиран от #14

  • 5 Олелееее

    6 0 Отговор
    2% от ежедневните нужди....
  • 6 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Фалирай Дружно! Ама Щави пациента де.
  • 7 МирО

    15 0 Отговор
    То при франсетата бензин няма, те газ дават, скоро и газ няма да има
  • 8 Запознат

    12 0 Отговор
    Франция не е производител на газ, а прекупач. Франция печели в момента от Германия.

    Коментиран от #16

  • 9 Професора

    8 1 Отговор
    Британия не случайно се измъкна от ЕС знаеха за конфликта в Украйна от рано защото и те участват в неговото създаване знаеха ибза, санкциите и за да ги избегнат излязоха на време от ЕС.
  • 10 Малко но от (френско) сърце

    8 0 Отговор
    Въпреки че новият поток е по-малко от 2% от ежедневните нужди на Германия, той е добре дошъл, тъй като Берлин се бори да разнообрази енергийния микс.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тотал

    10 0 Отговор
    А бензин кой ще им даде на микроните?
  • 13 Кръпката

    8 3 Отговор
    Русия не е завъртяла газовите кранове. Вижте кой взриви СП1и едната тръба на СП2. Там търсете разковничето. Мисля, че след два месеца немците сами ще го потърсят. Ако англичаните не ги изпреварвт
  • 14 АУУУУУ

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    да спрете да пишете фейкове......ВЪПРЕКИ РУСКИТЕ МЕЧТИ ....ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И САЩ НЕ СЕ РАЗПАДАТ ........ТЕ В СССР СЪЩО ЧАКАХА САЩ ДА СЕ РАЗПАДНАТ .....ПЪК ТО ......СССР СЕ РАЗПАДНА ..........
  • 15 И кво от тва?

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "И от де е":

    Fлява си с себестойността на продукта и ти/НИЙ си плащаме.Ти,кат оня ц.и.г.а.н.и.н дет с буркан кисело мляко искал да подкваси Черно море.Ни стаа така Глеш икономически кризи,инфлация.На чий гръб да е?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 и германците загряха вече

    0 0 Отговор
    я напишете как се бият на бензиностанциите във Франция са 30 л. лимит бензин

    покажете плакатите на протестиращите масово германци за ремонтирането и пускането на северните потоци.

    що налагате само золумите,провокациите и санкциите на саш, енглезите и марионетките им в ек и киев, които искат да унищожат европейските икономики за да спасят своите икономики печаташи постоянно пари без покритие...

    Трябва да си "сляп" за да не виждаш как санкциите унищожават конкурентнспособността на европейските производители и бизнеси правещи ги зависими от борсата за ток на ек и скъпия шистов втечнен газ, който за американските и англоканадските производители и бизнес е в пъти по евтин..
Новини по държави: