Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 22:15 3 080 64

Меркел: Не съжалявам за газовите сделки на Германия с Русия

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • русия-
  • ангела меркел-
  • владимир путин

Зависимостта на Берлин от руската енергия беше разкрита като ахилесова пета за Германия след инвазията на Москва в Украйна

Меркел: Не съжалявам за газовите сделки на Германия с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият канцлер Ангела Меркел заяви, че не съжалява, че е приела Русия като основен доставчик на газ за Германия по време на 16-годишното си управление.

Зависимостта на Германия от руската енергия беше разкрита като ахилесова пета за Берлин след инвазията на Москва в Украйна.

Но когато беше канцлер на най-голямата икономика в Европа, Меркел заяви, че Германия трябва да увеличи вноса на газ, за да запълни недостига на енергия, тъй като намалява използването на ядрена енергия.

"Беше много рационално и разбираемо да се снабдяваме с газ по тръбопроводи от Русия, който беше по-евтин от LNG (втечнен природен газ) от други части на света като САЩ, Саудитска Арабия или Катар", каза тя пред журналисти в Лисабон. "Дори по време на Студената война Русия беше надежден доставчик на енергия", отбеляза Меркел, израснала зад Желязната завеса в комунистическа Източна Германия. "И в това отношение изобщо не съжалявам за решението си. По-скоро смятам, че то е било правилно от гледна точка на тогавашната перспектива".

Тя също така отхвърли спекулациите, че желанието ѝ да сключва сделки с президента Владимир Путин е било опит да промени Русия с помощта на търговията.

"Никога не съм вярвала, че има такова нещо като промяна чрез търговия, но определено имаше връзка посредством търговия", каза тя.

Меркел беше в португалската столица като председател на журито на наградата "Гулбенкян" за хуманност.

"Бруталното нападение на Русия над Украйна наложи промяна в начина, по който Германия се отнася към Москва“, добави Меркел, „и новото правителство прави точно това".

Бившият германски канцлер напусна политическата сцена през декември 2021 г. след четири последователни мандата на най-високия пост в Германия като високоуважаван световен лидер. Едва два месеца по-късно избухна войната на Русия в Украйна. Тя и нейната коалиция от консерватори и социалдемократи бяха подложени на обстрел по-специално заради енергийните сделки, които оставиха Германия зависима от Русия за 55% от доставките на газ. Подкрепата ѝ за спорния газопровод "Северен поток 2", който трябваше да удвои доставките на руски газ за Германия, също дълго време дразнеше съюзниците. Проектът беше спрян от настоящия канцлер Олаф Шолц в края на февруари заради агресията на Русия.

Откакто се оттегли от политиката, Меркел има само няколко публични изяви, но остро осъди войната на Путин. Тя също така заяви, че изпитва "най-голямо уважение" към украинския президент Володимир Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    26 16 Отговор
    Бабетката Шмеркел харесва Путлер.
  • 2 хъхъ

    27 2 Отговор
    Германската индустрия ако не затвори, ще се принуди да увеличи цените на продукцията и да стане неконкурентна на световните пазари. Тукашните мутри и крадци пак ще си купуват BMW и Benz с чуждите окрадени пари, но останалият свят?
  • 3 дойчландия губи войната

    39 9 Отговор
    Ако Германия бе на 100% зависима политически от САЩ, поне икономически показваше някакви признаци на независимост. Но вече не.
  • 4 Майна

    18 4 Отговор
    Че тя си е ,,глобална служителка,,...
    В момента ето как ,,демократично,, се ,,контролира,, Германия..
    Членове на социалдемократите (SPD) и на левицата (Die Linke) призовават за забрана на консервативната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) точно в момента, в който тя нараства в социологическите проучвания, пораждайки опасения, че Германия, която се гордее с това, че е демократична , ще се опита да забрани напълно една от най-големите партии в страната.

    Доротея Маркс (SPD), член на парламента на провинция Тюрингия, е един от политиците, призоваващи за забрана на партията AfD.
  • 5 Солей

    15 32 Отговор
    А трябва. Ако не беше се предоверила на КГБиста, сега Европа щеше да може много по-добре да помага на Украйна.

    Коментиран от #30, #62

  • 6 Гюнтер Германеца

    16 11 Отговор
    Само сектантите на сорос съжаляват за евтиния газ
  • 7 Германия е бита

    15 12 Отговор
    карта. Спрете да ни занимавате с изпадналите нацита.
  • 8 Котка ученият

    23 9 Отговор
    По новите трасета на „Турски поток“ ще бъдат монтирани руски турбини с голям и свръхголям капацитет. Русия разработи такива турбини и започна тяхното производство.
  • 9 Майна

    19 5 Отговор
    Русия е готова да доставя газ на Европа по единствената неповредена линия на газопровода "Северен поток 2", ако ЕС иска да започне маршрута, каза руският президент Владимир Путин на енергиен форум в Русия в сряда.
  • 10 Абе.

    16 29 Отговор
    интересна работа. Руските слуги в България поватарят, как Германия била "окупирана от САЩ" и че била "марионетка" на САЩ, пък се оказа, че работела за Путин и неговата газова хватка над Европа. Оттам следва, че или Путин е американски слуга, или русофилите си противоречат и бутат опорките по най-безмозъчен начин, в зависимост от това какво изисква ситуацията. Кое от двете? П.С. И не се пробвайте с "джендарски" коментари, ставате за смях

    Коментиран от #18, #60

  • 11 Трак

    7 15 Отговор
    Не съжаляваш защото световното еврейство на което предаде Европа те подкрепя и че чустваш безнаказана . Ако някой заслужава повече Путин да отиде на трибунал в Хага то това си ТИ - ВЕ-ЩИЦЕ АНТИЕВРОПЕЙСКА. Заради теб 80% от европейските народи намразиха ЕС и масово населенията на всички европейски държави искат да напуснат този диктаторски съюз

    Коментиран от #14

  • 12 Сатана Z

    25 14 Отговор
    Русия е обречена да завършва войни с победа.

    Z

    Коментиран от #15

  • 13 Ясно

    29 9 Отговор
    Меркел и Тръмп бяха по- добрия вариант. Дипломати бяха. Тръмп, лаеше, но е умен и политикан. Наследниците Шолц и Бай Сънчо са посредствени . Още , като беше кампанията Бай Сънчо каза, ако спечели ще насочи поглед към Европа. Тогава се почудих какво значи това. Сега нацяло разбрах. Всичко е било решено от демократите, които само войни им са в главата. А Тръмп замрази всички войни.
  • 14 На 2рия етаж?

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Трак":

    Чакай малко сега, ти ако си за Просия, това, че "народите" искат да напуснат ЕС, е добре, или?
  • 15 Реалност

    11 20 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Русия е изгубила почти всяка война в която не е била със Запада. ФАКТ :)))))
  • 16 Пучо Капучо

    22 6 Отговор
    Баба Утка добре играеше с Русия, за разлика от Урсулинка Пфайзерчето. Затва пък вкара сичкото фалаф.ел в Европата, което едва ли някога ще и бъде простено.
    Абе бате, къде е Урсулата, никаква я нема? Напънаха я в европарламента за Пфайзера и изчезна таз жена, притеснен съм...
  • 17 Майна

    22 4 Отговор
    Що да не купувате от САЩ, а???
    Направо си е...далавера..
    Цената за наемане на кораб, превозващ LNG в Атлантическия океан, се повиши до 397 500 долара на ден на 11 октомври , съобщи Bloomberg .

    Новият рекорд за цените на превоза на втечнен природен газ в Atlantic надхвърли предишния рекорд от $374 000 на ден, поставен на 3 октомври.

    Това е увеличение от над $306 500 на ден, или 337 процента, в сравнение със скоростта на доставка през 2021 г. от $91 000 на ден и 500 процента увеличение от началото на 2022 г., според Spark Commodities.
  • 18 Червена Армия

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "Абе.":

    Бойко Борисов построи продължението на Турски поток от Турция до Сърбия по заповед на Путин с Български пари.Дори СеРеУ не успя да уплаши Тулупа от Банкя.В България има много родолюбци работещи с Русия на високо ниво в нелегалност.
    "Победа будет за нами

    Коментиран от #21

  • 19 И друго каза Меркел

    9 16 Отговор
    Путин напълно е изперкал
  • 20 Котка ученият

    20 10 Отговор
    Русия вече не се нуждае от западни технологии за транспортиране на газ на дълги разстояния. Част от Северния поток е построена от руски тръбополагачи, руските газови турбини се въртят на тестови стендове. Не сте нужни, господа европейци.
  • 21 Абе

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Червена Армия":

    Защо ме цитираш ако не възнамеряваш да говориш по това, което съм писал? Питах защо си противоречите?
  • 22 5 трилиона евро, официално

    7 3 Отговор
    е дала Меркел на Путин!
  • 23 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    7 13 Отговор
    В Европа ще има мир само когато тази бъде изправена на трибунал в Хага и бъде обесена на живо докато се предава по целия свят а после ВСИЧКИ партии в Германия бъдат забранени ОСВЕН алтернатива за Германия ! Връщане към НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА и нова единна обединена Европа под флага на свастиката

    Коментиран от #40

  • 24 ХЕРСОН е вече освободен !

    11 20 Отговор
    Слава на Украйна ! Слава на ВСУ !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Котка ученият

    17 8 Отговор
    След три-пет години Русия ще се превърне в център на световното производство на всички видове подводни и бронирани тръби. Десетки руски металургични компании увеличават мощностите и обемите си. Не сте нужни, господа европейци.

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мдаааа

    3 6 Отговор
    Мед и капе на сърцето на колхознята , като пуснат такава статия ... 🤭 А ги питам , дали не е "фейк" .. 🤔
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Котка ученият

    17 4 Отговор
    Единственото нещо, което ще върне Меркел в голямата политика, е заплахата от деиндустриализация на Германия. Но Русия не стои неподвижна. В страната се работи усилено и безкористно. Русия буквално се дави в океан от свръхпечалби и е готова да инвестира в най-сложните и скъпи съвременни технологии.

    Коментиран от #33, #43, #44

  • 32 Солей

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Правиш се на ударен, но много личи. Не си убедителен. Пробвай с цинизми.
  • 33 да питам

    6 7 Отговор

    До коментар #31 от "Котка ученият":

    И кои са тия "свръхтехнологии" ...Летящата брадва ли ?! 🤭😁

    Коментиран от #37, #51

  • 34 мдаааа

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Котка ученият":

    ЩЕ , ама я ми припомни , засега кой им полага тръбите ?!🤔
  • 35 Котка ученият

    8 3 Отговор
    Европа даде мощен тласък на новата индустриализация на Русия. Покрай железопътните линии в Централна Русия, в Урал, в Сибир и в Далечния изток стърчат гори от строителни кранове. Първите танкери и газовози с капацитет 100 000 (след две години 150 000) са готови за пускане на вода в гигантската корабостроителница "Звезда" в град Болшой камен край Владивосток.

    Коментиран от #57

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Котка ученият

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "да питам":

    Купете Aurus-Komendat и решете сами.

    Коментиран от #54

  • 38 Хммм

    12 0 Отговор
    Който и да е бил Канцлер на Германия през годините, когато беше Меркел, то газ и суровини Германия пак ще ги е купувала от Русия! В момента, който и да е Канцлер на Германия, включително и Меркел... ще е абсолютно същото, което го виждаме сега ! Просто сега дойде времето да сринат Европа! А силната икономика на Германия се дължеше на евтините руски енергоносители и ресурси. Това даже и Борел го каза вчера, макар, че той говореше като цяло за Европа!!! Меркел играеше роля във всички икономики на останалите страни членки. По един или друг начин... се възпираха или унищожава ха цели отрасли, включително дори и на Франция за да се отворят пазарите им за Германия.
  • 39 Котка ученият

    12 7 Отговор
    Никога няма да има по-евтини природни ресурси в Европа. Берлин трябва да се подготви за най-лошото.
  • 40 Обединена Европа да

    12 8 Отговор

    До коментар #23 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    но не под свастиката, а под знамето на сърпа и чука. Време е за социалистическа революция. Да се унищожат фашистите и капиталистите.
  • 41 Фариарт

    3 11 Отговор
    Русия някои ден пак ще е велика, колкото са велики неините синове. Но ще е по малка и ще е без Путин. А газта пак ще си тече но ще минава през борсата

    Коментиран от #42

  • 42 Котка ученият

    8 4 Отговор

    До коментар #41 от "Фариарт":

    Това ще бъде друг газ и друг обмен. Според руските правила.
  • 43 Хммм

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "Котка ученият":

    Аз мисля, че Меркел точно затова слезе от политическата сцена. Знаеше какво идва! Няма как да не е знаела, щом и ние просто смъртните го разбрахме! Аз съм примерно от просто смъртните и още от 2019 година разбрах, че наближава кончината на Европа. Обърках малко времето само:) Очаквах да бъде през 2023 година това, което се случва сега....
  • 44 Сатана Z

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Котка ученият":

    Днес Владимир Путин е предложил на Афганистан компенсации за военното присъствие на СССР през 70—80те.
    Нали се сещаш каква геополитическа стъпка е това? Русия ще развърже кесията за Талибаните или каквито там се наричат брадатите бъдещи съюзници на Темнейший!

    Z
  • 45 Бонев

    11 4 Отговор
    Питайте обикновените германци при Меркел или при леберкеза живеят по добре.
  • 46 Котка ученият

    8 6 Отговор
    Всичко, което Европа направи, заплашвайки Русия, ще доведе до гигантски загуби, които не могат да бъдат върнати.

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Котка ученият

    5 3 Отговор
    Европа не получит ни тонны нефти, ни кубометра газа по ограниченной цене.
  • 49 Толкова ти е акъла

    5 4 Отговор
    Не съжаляваш, но си част от последвалата война, изкукуригала немска крава.
  • 50 да питам

    0 0 Отговор
    Герге , жулиш ли ве , жулиш ли ...🤭
  • 51 Глупак

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "да питам":

    Да,ефекта на Бумеранга. Удря Умствени Недонсчета
    Като Вас/Тебе.
    П.П. “Вас” е Учтива Форма на Обращение за която не съм сигурен че знаете какво Означава.
    Поздрави.
  • 52 Така е

    3 4 Отговор
    Тя е за съд заради газта и гостите от Африка.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Така е

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Котка ученият":

    Тази активност повишава ли заплащането в рубли.Толкова нескопосани приказки, скоро не бях чувал.И на непълнолетни ли плаща Кремъл да щракат по клавиатурата?
  • 55 мираж

    3 3 Отговор
    когато комисионните са в твоя джоб нема как да съжаляваш
  • 56 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Глупак":

    Е , за да си господин Някой , що не си се изнесъл немедлено на Изток ?!
  • 57 Защо

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Котка ученият":

    не се ориентираш към писането на фантастика, ненаучна?
  • 58 Да не е лесно

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Глупак":

    тук при мен работим малко българи, но ни уважават!
  • 59 САЩ са заплаха за света

    2 2 Отговор
    Русия не приятел на Германия и тя процъфтяваше. Сега ще видим другият й "приятел" САЩ до какво ще я докара.
  • 60 Каква газова хватка?

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Абе.":

    Някой да е карал Германия и останалите насила да купуват газ от Русия? Това си е бил техен избор!

    Явно хората съвсем изпростяха от н.нар. "американска демокрация". Е, то та е и целта...
  • 61 Меркел руски шпионин

    2 0 Отговор
    Ако не беше подкрепата на Меркел, Путин нямаше да нападне Украйна!
  • 62 геноцид

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Солей":

    Стига с тая опорка ханС !
  • 63 Хан Аспарух

    1 0 Отговор
    Двама канцлери и техните правителства направиха голямата държава Германия зависима от руския газ и петрол. Социалисти Герхард Шрьодер, които в края на мандата си като канцлер подписа договора за Северен поток едно и после Путин му даде 1 милион Евро заплата в руски компании, а гедерейката Ангела Меркел като канцлер допълнително закопа Германия със строежа на руския проект Северен поток две. По всяка вероятност досието на Меркел се намира в Москва и Путин често се възползваше от него за да я рекетира. Така, че германците да се сърдят и протестират срещу Меркел и Герхард Шрьодер заради руските зависимости. Но все пак благодарение на войната на агресивна и корумпирана Русия срещу независима Украйна, Германия се усети и макар късно взе мерки срещу зависимостта си на газ от Газпром и построй 5,6 газови хъба. Русия тепърва ще има проблеми и то сериозни със страните от Ес, САЩ, Канада, Австралия и Япония
  • 64 Джони

    1 1 Отговор
    Виждам, че има руски тролове пишещи тук и представящи се за българи. Чиста лъжа е че Русия може да строй газови турбини и станции. Турбините на Русия за газ са производство на немската Сименс. Три държави са основни производители на тези турбини САЩ, Канада и Германия. В момента Русия е гола вода. Дори едни ракети не може да направи без западни технологии, особено чиповете за военни цели. А те се правят само в САЩ,Китай и Тайван. Така, че много моля престанете с лъжите и манипулации за Русия. Тя в момента е много зле и санкцийте ще я поставят на колене. Русия изнасяне за Ес 160 милиарда куб м газ, а за Китай изнася 11 милиарда. Пита се в задачата, сега кой иска да купува руската газ. Русия ще драпа за европейските пазари и технологии. Най много тук лъже котка учен май, че е руски платен трол.Някой руснаци взимат българите за големи балами и баламурници. До кога бе крепостни селяни от Русия ще ни източвате държавата и ще ни лъжете. Отивайте си в Русия, а не да ни цапате държавата и обществото.
Новини по държави: