Отидете към основна версия

3 372 99

Зеленски ще преговаря с Русия, когато Путин бъде свален от власт

  • военни престъпления-
  • война-
  • преговори-
  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • нацисти-
  • кремъл

С терористи не може да се преговаря

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин е неадекватен. Той не разбира, че по този начин [убивайки цивилни в Украйна] ни обединява. С всеки ракетен удар шансовете за преговори изчезват, изпаряват се. За страната ни той [Путин] е един терорист. Какво да говоря с него? Затова ние, като страна, която се бори за мир, казваме: да, ще говорим с Русия, но с друг човек. Със сигурност ще се появи някой друг. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за ZDF.

Това, което прави Русия в момента в Украйна, е чиста форма на нацизъм. На 22 юни 1941 г., когато започна ВСВ, Киев беше бомбардиран, 22 фосфорни бомби бяха пуснати в Киевска област. Ако погледнете какви бяха целите тогава - заводът "Болшевик", летището, гарата и електроцентралите. Преди два дни [руснаците] удариха електроцентрали, нашата инфраструктура. После удариха военното училище и университета. Като цяло нищо не е различно. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руските терористи продължават да атакуват цивилни цели в Украйна, извършвайки всекидневно военни престъпления. Русия действа по този начин, защото нейната армия е по-слаба от украинската. „Затова Путин убива невъоръжен, беззащитен човек. Ако неговият военен не може да се справи с нашия военен, тогава неговият военен убива нашия мирен човек... Само че той не разбира - пак се връщам към това, че е неадекватен - той не разбира, че напротив, това ни обединява“, подчерта президентът на Украйна.

Зеленски направи прогноза как ще изглежда светът в бъдещето: „Има две възможности. Светът да бъде доминиран от силни държави, които ще смажат останалите със заплахи. Това е, ако позволите на Русия да ни победи. Светът е в опасност да бъде преправен географски. Със сигурност ще бъде голяма вълна, защото има няколко такива държави на различни континенти. Общо взето светът ще е виновен, че го е допуснал. И това ще доведе, разбира се, до световна война. Това ще бъде свят на големи монополи. Големите държави ще разделят този свят, ще удушат малките държави.

Или може би обратната възможност, при която всеки човек на земята ще знае, че независимо в коя държава живее и какви оръжия има, той има същите права и е също толкова защитен, колкото всеки друг човек на света. Това може да се докаже с примера на Украйна. Че колкото и голяма да е Русия, целият свят ще се застъпи за вас, ако човешките права бъдат нарушени. Кое е по-добро? Аз, разбира се, клоня към модела на равенството на правата и свободите. Но светът сам избира как да живее“.

Зеленски каза още, че това, което дава сила на украинците в тази пълномащабна война, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари, е истината. „Основният ни източник на енергия в тази война е истината. Тя се състои в това, че те дойдоха при нас и много години подред ни отнемаха по нещо - хора, територии, спокойствие и т.н. Силата е, че сме прави. Ние не воюваме на територията на Русия или на територията на друга държава. Войната е на територията на Украйна. Целият свят го вижда. Да, някой все още е със затворени очи, защото се страхува да ги отвори. Страх, защото ще види истината. Някои хора се страхуват от истината. Между другото, гражданите на Русия, те се страхуват, те са абсолютно слепи. Не искат нито да видят, нито да чуят. Но истината е като водата, със сигурност ще проникне. Единственият въпрос е кога“.

По думите на Зеленски в Европа още има страх от Русия. „В първите дни на войната в Украйна инициативата беше на руснаците. Но сега поехме инициативата и напредваме. И затова [окупаторите] удрят с ракети, защото на бойното поле нищо не могат да направят. Искат да ни сплашат. Същото важи и за [вашите] отношения, в дипломацията. Енергийни заплахи, че цяла Европа ще замръзне, ядрен шантаж от Русия и т.н. Това се случва, защото дълги години подред инициативата беше дадена на Русия. Не може една държава да диктува на целия свят как да живее“, подчерта украинският президент. Той е убеден, че престъпният режим на Путин няма да посмее да използва ядрено оръжие в Украйна, ако Европа е обединена и покаже единство, покаже, че не може да бъде изнудвана от един терорист.

„Слабата позиция на Европа в отношенията с Русия ще даде възможност да използва каквото си поиска оръжие. Защото няма да има никакви последствия. Погледнете какви бяха последствията след окупацията Крим – никакви. Нека бъдем честни, имаше много повърхностни санкции. Путин беше предупреден, но само толкова, и той отиде по-далеч, отне част от нашия Донбас. Те не му отговориха нищо, той продължи. Вижте какво се случи след това в енергетиката. Въпреки всичките си стъпки напред, Европа направи крачки назад. На Европа изглежда, че е направила стъпки към това, но в тези прегръдки Русия ще те удуши. Това е целта на това ръководство. Ако има силна позиция и те я усетят, няма да използват никакви оръжия. Путин ще се страхува да не загуби властта си“, каза Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: