Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Октомври, 2022 10:24 3 724 51

Кой насочва ракетните удари по цивилни цели в Украйна?

  • военни престъпления-
  • ракети-
  • ракетни удари-
  • украйна-
  • война-
  • киев-
  • разследване-
  • владимир путин-
  • руска армия

Разследващите стигат до извода, че групата се състои от три екипа, всеки от които програмира траекториите на полетите

Кой насочва ракетните удари по цивилни цели в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на войната срещу Украйна Русия неведнъж е заявявала, че нанася удари с високоточно оръжие единствено и само по военни обекти. В действителност обаче жертви на бомбардировките стават стотици цивилни граждани, като например в центъра на Виница или на гарата в Краматорск.

Тези удари по невоенни цели в Украйна свидетелстват, че ракетите или "не са следвали предварително програмираната траектория на полета, или данните за определянето на целта не са били достоверни, или пък истинската цел е било именно унищожаването на мирното население", се казва в разследването "Убийци от дистанция. Кой и как насочва управляемите ракети към украински граждански обекти", публикувано от разследващи журналисти от "Инсайдер", "Белингкат" и "Шпигел".

Какво разкрива разследването?

В рамките на продължило шест месеца разследване журналистите са успели да разкрият секретна група от десетки военни инженери с образование и професионална подготовка в областта на програмирането на траекториите на ракетите. Именно офицерите от тези група се занимавали с програмирането на полетните траектории на управляемите ракети, смятат разследващите журналисти.

Групата работи към огромния Главен изчислителен център (ГИЦ) на руските въоръжени сили от две места - от щаб-квартирата на Министерството на отбраната в Москва и от щаб-квартирата на Главното адмиралтейство в Санкт Петербург. Офицерите, включени в тази група, са се обучавали във Военната академия на ракетните войски със стратегическо предназначение в Балашиха край Москва и във Военноморския инженерен институт край Санкт Петербург.

Как са били идентифицирани членовете на групата?

Участниците в разследването са анализирали данните на хиляди завършили тези учебни заведения, използвайки открита информация и бази данни. „Установихме, че част от хората са записвали в телефонните си указатели своите приятели под имена като Андрей ГИЦ", разказва ръководителят на "Белингкат" Христо Грозев пред ДВ.

По неговите думи програмата, която анализира как са записани хората в чуждите телефонни указатели е помогнала да се намерят "информация и имена на много засекретени обекти в рамките на ФСБ, ГРУ и т.н.", защото с колкото и секретна дейност да се занимава някой, приятелите му и колегите в повечето случаи знаят за това.

Как групата офицери е била свързана с ракетните удари?

И този път разследващите са използвали същия метод, както при разкриването на екипа, който отравя Алексей Навални. След появата на версията за връзка на Главния изчислителен център на руските въоръжени сили с насочването на ракетите, журналистите купили данни за телефонните контакти на лицата, за които се предполагало, че насочват ракетите, и на тяхното ръководство.

"Макар в повечето държави този метод да би бил невъзможен, руският черен пазар на данни в последните години помогна на журналисти и активисти да извършват много важни разследвания за военните и за секретните служби в страната", се отбелязва в разследването. Анализът на метаданните показал, че контактите между офицерите от групата и техните началници зачестявали непосредствено преди много от известните случаи на ракетни обстрели на Украйна, при които "са загинали стотици хора, а милиони са останали без достъп до електричество и отопление".

Разследващите стигат до извода, че групата се състои от три екипа, всеки от които програмира траекториите на полетите на конкретен тип ракети: с морско, наземно и въздушно базиране. От текста на разследването обаче не става ясно на какво основание авторите са направили разделението по екипи.

Един въпрос остава без отговор

Разследването не дава отговор на основния въпрос, с който всъщност и започва. Дали ударите по граждански цели са в резултат от технически дефекти на ракетите, от некачествена разузнавателна информация или пък атаките по цивилно население са умишлени.

Разследващите не са могли да намерят и отговор на въпроса дали офицерите от тази група са разбирали какви обекти атакуват програмираните от тях ракети. "Мисля, че са им давали приблизителни координати с относителна точност и указания: "Ракетата трябва да удари там". Те е трябвало да са наясно с релефа на местността, с приблизителното разположение на съоръженията на украинската противовъздушна отбрана и на тази база е трябвало да бъдат определени маршрутите. А оттам нататък те просто не биха могли да знаят какво става с ракетите", коментира пред ДВ анализаторът Кирил Михайлов.

Защо е ценно това разследване?

Хората, които програмират, макар и по заповед на своето ръководство, траекториите на ракети за удари по обекти на гражданската инфраструктура, са военни престъпници, се подчертава в разследването. Военните програмисти "стават основни действащи лица, позволяващи на Путин да води агресивната си война. Тяхната анонимност им придава чувството за безнаказаност и им позволява да не чувстват лична отговорност за убийството на десетки мирни жители. Това разследване е призвано да ги лиши от това чувство", отбелязват от "Инсайдер", "Белингкат" и "Шпигел".

Автор: Виталий Кропман


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Спрете

    27 23 Отговор
    да убивате цивилни комсомолци прости

    Коментиран от #21, #50

  • 3 ТаУмВзе

    46 23 Отговор
    Нато под диктовката на краварите и изпълнение от окраинското наци! Как кой? Z

    Коментиран от #42

  • 4 Истината

    29 16 Отговор
    Чичо Сорос ги кръст сите пропагандисти Виталий.
  • 5 Дядя

    50 17 Отговор
    "че нанася удари с високоточно оръжие единствено и само по военни обекти." Няма такова нещо, русите казват-обекти на критичната инфраструктура! Дойче зеле пак вменяват невменяемите си глупости на публиката!
  • 6 Не логичнасоросня

    30 13 Отговор
    Фашистите говорят за по 2 жертви тези финнсираните от цереу за стотици жертви???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПУ.РУ.ФИЛ=

    13 30 Отговор
    =престъпник военен
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Taka така

    23 9 Отговор
    ЦРУ кой
  • 12 Шерлок

    47 11 Отговор
    Защо не покажете Дамаск и Алепо на какво са за приличали от бомбардировките на НАТО и колко хиляди цивилни убиха натовците в Сирия?

    Коментиран от #16

  • 13 провинциалист

    29 12 Отговор
    Е как кой? Украинските части, които се помещават умишлено в цивилни обекти. Добро утро!
  • 14 Урюрвкос

    29 11 Отговор
    целите в Украйна са строени по времето на СССРето и не е тайна къде се намират. Руснаците казаха че в списъците са 1470 цели от които 335 особенно критични сиреч пълен разпад на инфраструктурата. Това че позволяват още да са непокътнати означава че за възстановяването им ще има колосални разходи. След удара по Кримския мост показаха че нещата могат да станат и по груби. Урсула каза че няма да чакат края на войната а ще конфискуват руските замразени милиарди за възстановяване но ако утре пак ги ударят тогава пак ще ги оправят сиреч каца без дъно. Дали е така и кой ще вземе парите е друг въпрос.
  • 15 8888

    38 15 Отговор
    Тези жертви са на сметката на Джоузеф Байдън, ръцете на Джоузеф Байдън са изцапани още от 1999 г с кръв на цивилни от Сърбия.
  • 16 Уотсън

    16 42 Отговор

    До коментар #12 от "Шерлок":

    Алепо беше разрушен от рушляците, аланколу!
    В Дамаск НАТО не са бомбардирали, освен ако ти не си присъединил Израел към НАТО, но това си е само твой проблем.

    Коментиран от #25, #27

  • 17 Знае се кои са

    12 6 Отговор
    Има и публикувани снимки на целите "колективи" в нета. Как ли спят вече тия?
  • 18 Как кой ?

    10 26 Отговор
    Едно психопатично ботолиново джудже с наполеонов комплекс
  • 19 Някой

    37 11 Отговор
    Къде видяхте удари по цивилни цели? Жилищни блокове ли са съборени? При 80 ракетни удара - 2-ма убити. При това не се казва дали са били цивилни, но по-вероятно не са били. Къде са ударите по цивилни цели? Май в Донецк и други донбаски градове, намиращи се вече на територията на Русия.
    Правете си сметката кое е истина, и кое - лъжа.
    От DW можете да се информирате, само ако инвертирате на 180 градуса предложената информация.

    Коментиран от #44

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Спрете":

    Не знам дали Зеленски е бил консомолец. Може да не те разбере, че към него се обръщаш.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    прав е !
  • 24 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    20 4 Отговор
    Това показва, че телефонните указатели в телефоните на всеки от нас
    ги има свалени (и постоянно се обновяват) в ЦРУ, а и не само там...
  • 25 Някой

    29 5 Отговор

    До коментар #16 от "Уотсън":

    Да се включа и азе. Преди руснаците да помогнат за освобождаването на Алепо, последният бе под контрола на ИС. И американците го бомбиха яко, няма значение цивилните жертви.
    Я по-добре разкажи за форсирането на Фалуджа в Ирак и на Ракка в Сирия от американците. Там беше интересно, макарт маедиите на "цивилизования" свят да мълчаха като бити п.... Колко цивилни загинаха, как изглеждаха после градовете, използвани ли бяха запалителни бовприпаси, забранени от женевската конвенция (фосфорни бомби)?

    Коментиран от #29

  • 26 А по цивилни цели

    18 3 Отговор
    в Донбас и Луганск,Белгородска и други гранични области и то всеки ден???
  • 27 Шерлок

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "Уотсън":

    НАТО удря от Средиземно море по Дамаск
  • 28 Хахаха

    22 6 Отговор
    Украинският президент рухна, след като бе попитан за вероятността "на власт в САЩ да се завърне приятелят на Путин - Доналд Тръмп"
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да де,не си ти.Ясно е !

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "найлон шмъркс":

    А те,руснаците са УБИЙЦИ от дистанция.Кск точно формулирано ОТИВА им,нали?Хихи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Христо Грозев, Навални и някойси

    16 5 Отговор
    С Фейкове и Свободни съчинения!!! Помия!!

    Коментиран от #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Електричка

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Иванушка Глупака
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Който и да си

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    явно не си в час - всички обекти от инфраструктората са цивилни, а не само жилищните згради. Ако ударят един далекопровод, колко човешки жертви ще има?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ЕСТЕСТВЕНО

    2 0 Отговор
    ЧЕ СА ЗНАЕЛИ ПО КАКВО УДРЯТ - КАТО ТИ ДАДАТ ГЕОЛОКАЦИЯ И ТИ КАЖАТ - ЕЛА ТУК - ТИ НЕ ПОГЛЕЖДАШ ЛИ В ГУГЪЛ МАПС КЪДЕ ТЕ ВИКАТ? А?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Без съмнение

    2 3 Отговор
    Рушистите тероризират обикновените хора
  • 50 стоян

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Спрете":

    До 2 ком - скоро по филмче в ютуб от украинската сигурност даваха снимките и имената на тия руски групи дето насочват ракетите - украинците ги знаят поименно и казаха че ще си отмъстят
  • 51 Кой насочва ракетните удари

    2 0 Отговор
    по цивилни цели в Украйна ........... Е КАК КОЙ , БАЙДЪН , НАТО И ЗЕЛЕНСКИ ! НЕКА НЯКОЙ ДА СПОРИ !
Новини по държави: