Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 10:00 5 367 100

"Пие, чупи стъкла и беси": какъв човек е руснакът

  • военни престъпления-
  • русия-
  • руснаци-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • борис елцин-
  • николай втори-
  • петър първи-
  • история-
  • ссср

Единствено войната е възбуждала цялата мощ на неговата гладна желязна душа

"Пие, чупи стъкла и беси": какъв човек е руснакът - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от най-удачните начини човек да разбере някоя общност е да чуе някой неин член, който разсъждава за нейните мисли, нагласи и идеи. Не е важно дали подобни разсъждения са "обективна истина" - нея можем да открием във външните погледи, както и в историческите архиви. Важното е, че чрез подобни говорители усещаме самия пулс на съответната общност, и можем да се догадим какво можем да очакваме от нея в определени ситуации.

За общността "български народ" такива говорители са, да речем, Иван Хаджийски ("Оптимистична теория за българския народ") и Георги Фотев ("Българската меланхолия"). По отношение на руския народ особено полезни се оказват разсъжденията на литературния критик и философ Висарион Белински (1811-1848), които намерих в Том 1 от неговите "Избранные философские сочинения", издадени в Москва точно сто години след смъртта му.

Още новини от Украйна

Макар да пише най-вече за прохождащата тогава руска литература, Белински се занимава с три основни въпроса: Какво е Русия? Какво е Европа? Какви са отношенията помежду им?

"Единствено войната е възбуждала цялата мощ на неговата гладна, желязна душа"

Започва с нещо, което всеки усеща, когато стъпи на руска територия. Това не е Европа, но не е и точно Азия: "В Изтока на Европа, на границата между двете части на света, провидението е заселило народ, който рязко се отличава от западните си съседи".

По своята природа, т.е. преди да бъде разтърсен от реформите на Петър Велики, този народ е една инертна, от време на време избухваща в насилие маса: "Умът му е бил потопен в тиха дрямка, битът му е бил еднообразен. Това е бил живот самобитен и характерен, но едностранен и изолиран. Единствено войната е възбуждала цялата мощ на неговата гладна, желязна душа, защото само потопена в кървавия потоп на битките тя е бушувала и се е веселила…"

Оставаме с впечатлението, че си имаме работа с народ, който прекарва десетилетия в сън, а когато се събуди, тръгва да воюва с хъс и опиянение. От тази руска нагласа очевидно идва образът на митичния богатир Иля Муромец, който лежи на легло до 33-годишна възраст, след което става и започва да върти меча.

Петър Първи и неслучилото се поевропейчване

Помежду лежането и героизма няма нищо средно - нито уреден живот, нито някакви подредени житейски цели. Това виждаме - извън Москва и Петербург - и днес, в прословутата неуреденост и безпосочност на руския живот

Обяснението на Белински: "И днес руският селянин е полу-азиатец, но по своему… Колибата му прилича на кочина и през зимата той с радост я споделя с теленцата, агънцата, прасенцата и кокошките. И това не е поради липсата на средства (ако немецът разполагаше с онези свободни средства, с които разполага руският селянин, той щеше да живее като господар), а от естественото пребиваване в лоното на майката природа".

В началото на 18-ти век обаче върху тази инертна, задрямала общност се стоварва "Европа", т.е. реформите на Петър Велики, целящи бързото поевропейчване на Русия, за да може тя да поеме ролята на европейска велика сила. За Белински Петър е някакъв същински полубог - "мъдър и велик, кротък без слабости, страшен, без да е тиранин" - превърнал руснаците от "народ" (по Белински - "нещо неподвижно, не отиващо напред") в "националност", т.е. в общност, "носеща в себе си не само това, което е, но и онова, което ще бъде…"

От външни, по-обективни анализи, както и от архивите знаем, че реформите на Петър не приобщават Русия към европейския свят. Напротив, те постигат - както с неудоволствие, но честно ни съобщава Белински - два неочаквани резултата. Първият: руската общност се разделя на две - на "народ" и на "общество". Народът, пише Белински, "остана в своя предишен, груб и полудив живот", "обществото" - т.е. претендиращият да е поевропейчен елит - "видимо се промени, макар да не се подобри, забравяйки всичко руско".

"Той се препъваше всеки път, когато се навеждаше да целуне ръката на някоя дама"

Тези две части веднага влизат в конфликт помежду си. В писмо до свой приятел Белински описва положението такова, каквото е 120 години след Петър: "те (т.е. простолюдието) гледат на нас като на болестотворни налепи. Ние гледаме на тях като на куп смрадливи изпражнения".

Дори уж поевропейченият елит, обаче - и тук Белински е особено проницателен - само имитира Европа. Дори говорещите френски столичани, чиито баварски бавачки учат децата им на немски, не стават европейци. "Присадените цветя са недълговечни", пише Белински и описва положението "след Петър" така: "След дългия си сън отворихме натежалите си клепачи и с учудване видяхме, че при нас са нахлули, като неканени гости, чуждоземни обичаи. Неловко, непривично, неестествено се оказа за руския човек да ходи с ръце в джобовете; той се препъваше всеки път, когато се навеждаше да целуне ръката на някоя дама… Надянал униформата на европеизма, той се оказа само пародия на европеец."

Наистина, руската имитационност прави впечатление на всеки посетител. Докато Русия например още произвеждаше автомобили, всичките им модели бяха имитация на американски и европейски такива. В крайна сметка имитациите се оказаха нетрайни и неуспешни - "пресадени цветя", по Белински. В края на 20-ти век британският историк Робърт Конкуест констатира, че "за седем десетилетия съветска власт руснаците не успяха да произведат дори имитация на приличен западен хотел".

Къде е причината обаче за провала на опита на Петър Велики да направи от Русия европейска страна? На този въпрос нито един руски мислител, включително Белински, не успява да даде отговор. За разлика от останалите обаче Белински се натъква на истината - и веднага се губи в нея.

Руската имитационност и избирателният внос от Европа

Истината е следната и тя важи за всички руски "модернизатори", от Петър и до днес: във всички периоди на реформи руската власт иска да внесе техническите, организационните и дори мисловните постижения на "Запада", но без да допуска вноса на онова, което ги прави възможни - личната свобода, частната собственост, върховенството на закона, самоорганизацията на обществото "отдолу-нагоре".

Белински е абсолютно наясно, че Русия внася едното, забранявайки другото. Но дори той не прави извода, че ако внесеш западната техника, без да внасяш западната свобода, то ти оставаш обречен цял живот да я внасяш тази техника, без да си в състояние да произведеш своя. Просто констатира, че всичко в Русия остава на нивото на вноса: "Премислили сме целия умствен живот на Европа. За всичко сме стигнали до съждения, за всичко сме спорили, всичко си присвоихме, без нищо ние самите да сме посяли, отгледали, създали сами. Други се трудеха за нас, а ние просто вземахме всичко наготово и го ползвахме".

Руската имитационност и руското готованство искрено го възмущават. Но самият той с ентусиазъм подкрепя онази заблуда, която ги прави възможни: "Правителството ни позволява да получаваме от чужбина всичко, което произвежда свобода на мисленето (т.е. във философията) и не ни позволява да внасяме политически книги, които могат само да навредят, като замаят главите на неоснователни хора. За мен, това е превъзходна мярка. Границата на Русия към Европа не е граница на мисълта, но е граница на вредни за Русия политически направления".

По този начин руснаците са обявени за "неоснователни хора", които единствено ще се замаят от занимание с политика, т.е. с общите условия на живота си. Откъде при това положение да се очаква някакво развитие? Отгоре, разбира се, от царя: "Да, у на всичко се започва отгоре-надолу, а не отдолу-нагоре… от правителството, и то в лицето на един човек - нашия цар".

Всичко е в ръцете на царя

Следва напълно неразбираемо за европейския човек разсъждение за това как ще се оформи бъдещото руското гражданско общество: "Русия няма сама да развие, от себе си, своята гражданственост и своята свобода, но ще получи и едното, и другото, от своите царе… ние още нямаме права (т.е. през 1843 година), ние сме роби, ако искате, но това е така, защото сме още длъжни да бъдем роби… Да дадеш на Русия в днешното нейно състояние конституция - това значи да погубиш Русия. Защото в разбирането на нашия народ свободата е "воля" (те. разгул), а волята - възможността да правиш пакости."

Какво се случва обаче, ако царят не е модернизатор или, както в случая с Петър, се проваля в модернизацията?

Освен Александър Втори, Николай Втори, както и президентите Горбачов и Елцин през следващото столетие, руските вождове не са си поставяли за цел да модернизират страната си. Но първите двама нямат достатъчно време, за да постигнат трайни резултати, а вторите двама не знаят какво правят. Резултатът е, че руското население перманентно пребивава в условията на базово политическо невежество.

Белински предупреждава какво би се случило, ако върху това население внезапно се стовари гореописаната "воля" (свобода): "Освободеният руски народ няма да тръгне към парламент, а ще хукне към кръчмата да пие, да чупи стъкла и да беси дворяните". Точно това се случва през 1917 година, когато ограниченията отпадат, но тяхното място не е заето от гражданска култура и политическа грамотност. Същото, боя се, би се случило и днес, ако някой ден невежото руско население тръгне да щурмува Кремъл, за да свали от власт Владимир Путин.

Руската диващина и Украйна, която "никога не е била държава"

Накрая, макар да се прекланя пред писателския гений на украинеца Николай Гогол, Висарион Белински разкрива онова руско презрение към Украйна и украинците, което виждаме днес: "Малорусия (т.е. Украйна) никога не е била държава и следователно не е имала история, в строгия смисъл на тази дума".

Тук пропускам възмутителното съждение, че историята може да бъде единствено история на държавите, пропускам и онези 300 години, през които Украйна е била най-голямата съставна териториална единица в най-прогресивната европейска държава, Жечпосполита - и продължавам с Белински: "Малорусия винаги е била племе и никога не е била народ и още по-малко - държава". След като обявява свободните украински казаци за "диваци, подобни на татарите", Белински заключава: "Сливайки се навеки с еднокръвната ѝ Русия, Малорусия отвори към себе си вратата на цивилизацията“.

Звучи като Путин през 2021-22 година, но тук възниква въпросът: каква, пардон, цивилизация? Та нали според самия Белински в Русия цивилизацията е имитация и пародия и евентуално ще настъпи в някакво бъдеще покрай действията на някой просветен цар? Как така Украйна, станала част от наличната непросветена Русия, вече е в цивилизация?

Не знам как би реагирал Белински, но днес виждаме в действие както украинската, така и руската цивилизации, саморазкриващи се в техния военен сблъсък. В думите и действията на украинците ние разпознаваме европейската цивилизация. В думите и действията на руснаците ние разпознаваме белезите на онази диващина, която самият Белински е описал толкова добре - пие, чупи стъкла и беси.

Ние, външните хора, съдим за състоянието на даден народ по делата му; за перспективите му съдим по думите на неговите най-просветени говорители. Висарион Белински е категорично сред тримата най-просветени руски мислители. Останалите са историкът Василий Ключевски и с доста уговорки философът Николай Бердяев. Но и в думите на Белински ние виждаме онези фундаментални дефицити, които обуславят постоянно повтарящия се провал на усилията на руския народ да стъпи в лоното на цивилизования начин на живот.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1111

    51 84 Отговор
    С една дума руснака си остава неграмотен дивак варварин

    Коментиран от #46, #48

  • 4 Краси Марков

    87 34 Отговор
    Дойчо Веле. Дори не го четох.

    Коментиран от #24, #61

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Минахте

    65 22 Отговор
    Бандера и Фюрера в разсъжденията си.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 плост

    83 31 Отговор
    За руснаците ли се притеснихте бре? А защо не ни разкажете за краварите дето се наливат с уиски, английските псета дето не изтрезняват или за немците дето като ударят едно малко не знаят нито кои са нито от кои пол са. За това ще ни информирате ли? Мръсни лъжци.

    Коментиран от #14

  • 11 Хаха

    44 66 Отговор
    Руснаците са банда алкохолици и наркомани.Само желанието да убиват и грабят чужди народи може да ги изкара от опиянението.Зэмбита облъчвани оттелевизора.
  • 12 ВКИСНАТОТО ЗЕЛЕ

    61 23 Отговор
    НЕ ГО ЧЕТА
  • 13 Иван

    59 24 Отговор
    Жалка медия!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    44 18 Отговор
    Фактибг - глобалиско-сатанинска медия.
  • 16 Йеронимус БОШ

    39 11 Отговор
    Колко може да се вярва на ПРОПАГАНДНО написани материали ? По тази логика за БОЙНАТА , САЩ са най-възбудените души в последните 100 години !
  • 17 Урсула фон Der Welle

    47 20 Отговор
    Тази зима, ще видите, що е то изпаднал германец!

    Коментиран от #41

  • 18 Поръчкова статия,с много пропуски

    57 17 Отговор
    Къде са снимките от морето и Слънчака,където сутрин почиващите там,са длъжни да си гледат само в краката,за да не настъпят повръщано и феекалии оставени там от англосаксонците.Къде са снимките от фериботите на Финландия,които се връщат от уикенд в Русия, а за разтоварването на мъртвопияните финланци,се наемат специални фирми.Къде са снимкте от пристанищата в Швеция и Норвегия,където пияниците се молят през ноща на спящите тираджии за бутилка коняк или водка.Та да набеждаваме руснаците,но умишлено да пропускаме полските и украинските свииине и скандинавците,е някак си нагло и недостоверно.Във сяка държава има алкохолици,но най много са в скандинавските държави.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трифонов

    43 14 Отговор
    Ако заменим в текста думата "руски" с думата "български" ще видим, че и новият вариант звучи достоверно. Дайнов... мислете, бе... преди да пишете!!!

    Коментиран от #36

  • 21 Читател

    45 15 Отговор
    Дайнов изобилно повтаря този Белински , докато може да се изтълкува като критика срещу руснаците . Но когато Белински напомня , че освен че нямат историческа държава , но и няма украинска народност , възхищението на Дайнов угасва . 😀 Що така бе драги ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аз се разочаровах

    22 10 Отговор

    До коментар #4 от "Краси Марков":

    че не е от Джамбазов
  • 25 Мира

    37 14 Отговор
    О, неразумний юроде Дайнов.......
    поради що тъй лакействаш на краварите

    Коментиран от #40

  • 26 Некой си

    29 14 Отговор
    Аз, понеже съм елементарен илитерат, разчитам на статиите в електронните медии.
    На база написаното в тези статии мога да обобщя за различните нации следното:
    1. Руснаци - пият и се бият.
    2. Българи - пият, друсат се, изнасилват се и се убиват.
    3. Американци - не е ясно дали пият, ама редовно се стреят в училища, църкви и гей барове.
    4. Японци - не е ясно дали пият, ама си убиват премиерите.
    Та, те така!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Моряка

    20 10 Отговор
    Гнусотия.
  • 29 Какъв човек само е българинът

    29 8 Отговор
    Не пие, не беси, не чупи стъкла, не се избива по пътища и пешеходни пътеки, не го обират по селата, децата му не ги ядат бездомни кучета и т.н.
  • 30 Моряка,продължение.

    18 7 Отговор
    Голямя гнусотия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Моряка,продължение.

    20 7 Отговор
    А казват,че обратните били изтънчени,чистоплътни....Като четеш Дайнов,невално ти мислиш:да,ама не.
  • 33 Кресна

    27 9 Отговор
    Статията не съм я чел защото ще е поредната лъжлива боза ,но по заглавието това важи за един друг народ който живее във Европа на един остров.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 На вниманието на аФтУра

    30 14 Отговор
    Ивгений Дайнуф, да споменем ФАКТА, че благодарение на тези жестоки варвари, както той описва руснаците, че победиха чичко Адолф, съществува и пише злобните си писания. Но това е характерно за представителите на това паразитно племе.
  • 36 Aлфа Bълкът

    18 26 Отговор

    До коментар #20 от "Трифонов":

    Тук е вярно, защото 78г строим държавата по образец на руския кенеф! И комунизма ни и демокрацията ни по руски образец. Откакто сме в ЕС, взехме малко да се очевечваме.

    Коментиран от #44, #75

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Рушляците са сбъркани човеци.

    14 24 Отговор
    А и държавата им е сбъркана. Може да прави само злини.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Не четеш

    13 21 Отговор

    До коментар #25 от "Мира":

    Дайнов цитира Белински. Виден руски теоретик и мислител. Щом рушляка се е отвратил от собствения си народ, какво да добавим повече...

    Коментиран от #54

  • 41 торнев

    6 10 Отговор

    До коментар #17 от "Урсула фон Der Welle":

    ама верно ли, да би изпаднла ватенка
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 !!!?

    16 12 Отговор
    Пие, чупи стъкла и беси !!!?

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Само напомням

    28 11 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    Видяхме видеата на немските свине от Октоберфеста им.










    !
  • 49 DW-Сорос

    21 8 Отговор
    Ние сме агенти на чуждо влияние!!!Не ни четете!!!Платени подлоги на Краваристан!!!
  • 50 Калин

    28 10 Отговор
    Никой ли не забелязва, че ако бяхме нормална правова държава подобно нещо никога не би стигнало до медиите, просто защото медията и автора на пасквила щяха да бъдат съдени за расизъм и език на омразата на цял етнос - в случая руския.
    Сега си представете подобно нещо се напише, но за англичаните, евреите,турците или ромите, или друг етнос.
    Може ли някой да публикува "Пие, чупи стъкла и беси": какъв човек е ромът", защото същото маже да се напише и за него?!
  • 51 Виждаш от кого е статията

    20 7 Отговор
    ... И няма смисъл да четеш
  • 52 УЖАСЯВАЩО

    21 7 Отговор
    Това ако е качеството на интелектуалния труд на един професор.
    Не съм специалист, но това е расизъм.
    Да мразиш политическата върхушка е разбираемо, обаче професорът направо се оля и то не за първи път с такива статии.
  • 53 Само констатирам

    20 8 Отговор
    А какъв човек е украинеца ? Човек с татуирани свастики !
  • 54 Крадеца

    10 19 Отговор

    До коментар #40 от "Не четеш":

    Mного ама много правилно е написано ,прав си но "Русофилията" не четат Бердяев или Белински ! Те не са прочели дори и "12 Стола" или "Чевенгур" ....Става дума за цивилизационен избор Руснаците си искат кочината и завиждат на другите при които е уредено ,помня как се движеха в София по татово ,помня как си купуваха плочи на "Дженезис" и "Бони ЕМ" !! Помня как гледаха магазините като зашеметени ( не че имахме кой знае какво) купуваха си "Ромика " помня и как висяха чернобелите и цветните им филми докато същите от ГДР ОРВО се изкупуваха за секунди !!И много други неща помня ,но родната русофилия не иска да си го спомни и се стреми и Родината да я направи същата кочина като Руската но ако може да си запази телефона Самсунг,телевизора СОНИ ,пералнята Аристон и ОПЕЛА и децата им да не учат в Русия а в Англия !!

    Коментиран от #68

  • 55 Рушляк

    13 13 Отговор
    Проблема на руснаците ,че винаги са искали да станат европейци ,но винаги са си оставали азиатски варвари
  • 56 Aлфа Bълкът

    8 12 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Ако не бяха руснаците, щяха да те освобождават англичаните. Крахът ѝ е бил неизбежен!

    Коментиран от #59

  • 57 200години

    13 4 Отговор
    Да разсъждава за руснаците от писерушкане от преди 200години е шизофрения.
  • 58 !!!?

    9 12 Отговор
    Язък че сме им дали писмо, четмо и религия...и тях са изкелифинчили - вместо Свят, казват Мир, а "пие, чупи и беси" го наричат Война, но за Мир самостоятелна дума нямат !!!?
  • 59 Алфа помияр

    19 4 Отговор

    До коментар #56 от "Aлфа Bълкът":

    Англичаните са поддържали Османската империя, намало е как да те освободят

    Коментиран от #69

  • 60 Укропат

    3 5 Отговор
    Извода е че един народ за да е убаф в очите на запасите трябва да е нацистки ориентиран защото ако е народ е прост а ако е нация е учен. Понял всьо.
  • 61 Кико

    6 13 Отговор

    До коментар #4 от "Краси Марков":

    Ако бяхте го дочели щяхте да останете изненадани колко истини са написани и то с цитати от Руски философи . Те сами са си описали Ко чин ата

    Коментиран от #63, #74

  • 62 БеГемот

    8 5 Отговор
    То па българите много убави...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Асен Милев

    15 4 Отговор
    Г-на Дайнов да намери и прочете книгата „Русия-Западът: хилядолетната война. Русофобията от Карл Велики до украинската криза“. Неин автор е швейцарският публицист Ги Метан, който е президент на обединената Търговско-промишлена камара Швейцария-Русия и страните от ОНД, а също председател на Женевския клуб по печата.

    Щото като гледам, е търсил под вола теле за да скалъпи пропагандата си.
  • 65 Незнам какво възбужда

    6 9 Отговор
    Душата на крепостния мужик, но моята душа иска да ги заградим с 5 метрова стена и да си седят в Сибир. От хилядолетия това е метода да се справиш с варварите. И Путлер ще плати за нея 😂
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 японците за 40 години влязоха

    7 8 Отговор
    в капитализма.мордорките си останаха в ранния феодализъм
  • 68 Роза

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "Крадеца":

    Нека да бъдем по-обективни!Човек може да харесва едни неща в Русия,а други да не харесва!Аз например харесвам руското културно наследство,сред което безспорно има големи шедьоври,имам приятели руснаци и говоря добре руски език.Но аз не харесвам режима на Путин и такива като него,и разбира се ,не одобрявам и войната в Украйна,която той води.В ъвременния свят е архаизъм една държава да напада друга,суверенна държава!По същия начин не одобрявам и американската глобалистична политика,която също е донесла много беди на света.
  • 69 Aлфа Bълкът

    2 7 Отговор

    До коментар #59 от "Алфа помияр":

    Да, да поддържали са врага на Русия, нищо общо с България, както и самото освобождение.
  • 70 Балканджия с ракия

    9 9 Отговор
    Вековно доказани биологични единици алк Охолици без втора сигнална система. Почти всички велики руски интелектуалци и писатели през вековете многократно са го посочвали, а не Дойче Веле. В огромната си част несъзидателен народ, ограбващ и опоскващ определена територия, като сибирски скакалци и после пак към друг съседен народ. Световното развитие и цивилизация отхвърля вече такива изостанали феодални формирования в 21 век и те са обречени неизбежно на разпад и трансформация.

    Коментиран от #73

  • 71 Така се

    5 3 Отговор
    печелят допълнително пари ,от някой!
  • 72 ами

    12 3 Отговор
    не фащам смисъл от публикуването на тез възвишени дайнови мисле...:))) Всеки може да говори за народа си каквото му скимне...дайнов, вместо да се занимава с руския народ, да вземе да се опита да разшифрова онова известно "Народе????" на Левски....
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ъхъ

    10 3 Отговор

    До коментар #36 от "Aлфа Bълкът":

    пак го кажи кога синът ти доведе зет...:)))
  • 76 Дайнов

    16 6 Отговор
    колко ти платиха за да сътвориш този пасквил? Питам и отговор не искам, щото и от самолет се вижда, че за една баничка с боза си готов да напишеш всякаква гнусотия...
  • 77 Независим

    13 5 Отговор
    Преписвач и слагач. Евгений смени си и името като си толкова против руснаците и отричаш всичко руско
  • 78 Госあ

    17 5 Отговор
    Почнахте много гнусни и провокативни пасквили да пускате. Срамота е.
  • 79 пфууууу

    18 6 Отговор
    Тези вече трябва да ги съдят за обида. Това е недопустим език. Език на омразата, срещу който сами са се обявили. Дойче зеле да се забрани!!!
  • 80 нормален

    10 7 Отговор
    Това определение по приляга на укронацистите
  • 81 Балканджия с качествена ракия

    12 3 Отговор

    До коментар #73 от "Що си толкоз":

    Ако Толстой, Лермонтов, Пушкин и тн и тн са тъпи то не знам в Сухиндол какви сте. Човек се различава от амебите, папагалите и животните по консумацията на алкохол. А наздравееее.
  • 82 вижте в нацид

    5 1 Отговор
    д-р Димитър Батуров от МБАЛ „Надежда“ е учил дълго медицина - от 1985 до 1993 г.
    Той е „доктор“ по национална сигурност от УНИБИТ и е доцент по туризъм, а не по медицина.
  • 83 А българина

    9 3 Отговор
    какъв е? Страхлив (не протестира), мързелив (не ходи да гласува и да защити интересите си), сприхав (стига да го задминеш по магистралата и е готов да те заколи или обеси, пример бол), без чувство за отговорност (все другите виновни или да дойде някой да ни оправил, разбирай както искаш) и.т.н. Няма да стигне да се изброи всичко!
  • 84 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 3 Отговор
    Това е някаква расистка теория. Едни нации са чисти, арийски, други са второ качество. Помните ли двуетажните автобуси в Лондон, където едни хора с определен цвят, нямаха право да се возят на първия етаж? В Лондон, не в Москва!
  • 85 Мдаааа…

    7 5 Отговор
    Много глупости написани на едно място. С две думи едно ГОЛЯМО НИЩО.
  • 86 Цецо

    7 3 Отговор
    Незнам кой пие и се бие,но на Слънчака съм виждал да се търкалят пияни и дрогирани англичани,германци и украинци.Между другото пияни и дрогирани украинци убиха мои приятел представител на наша фирма в Киев.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Крадеца

    3 2 Отговор

    До коментар #87 от "Сегодня":

    Човеко бих ти дал 100 плюса но мога само един !! Те они си знаят оти ги млатят!!!
  • 89 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Защо ли не искам да погледна в същата тази Украйна в 1941-1942,1943 г, за да видя Ентелентността на дядовците на Дойче веле ??
  • 90 Вирус

    2 1 Отговор
    Абе то и някои грантаджии не изтрезняват а щом зелето е казало
  • 91 ДрБр

    3 5 Отговор
    Зоби, стреля по деца в училище, силно неграмотен-какъв човек е краваря?
  • 92 Личко

    1 4 Отговор
    Не пишете под общ знаменател. В българия няма ли пияндета. Има. От 33 сме си с Русия. Отмъщавахте всички партии и сега продължавайте, скапани българи сталинисти. Крадете, убивайте милиционери прости. Всичко ви е позволено. Ние го знсем от герб, че ще си минем към Русия. Лошо няма. Но не ми налагайте да мразя Западните държави, където прокудихте вие всички българите, другите бонев ги до уби, умните ченгета, ташев, киряков и много други, за да останат на бонев сталинистите в мвр данс. Вие диктатури нямате право да ни говорите за права и свободи, вие сте диктатори от рождение. Знаем ви поименно, мили егоисти и бг никога няма да е както великите западни държави и българите се мъчат навън за децата си, не искат при вас, защото едни и същи сте навсякъде на държавна хранилка от 1944 до днес. Бъдете здрави и усмихнати.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 БББ

    3 5 Отговор
    Прочетох няколко реда и спрях,ясно е .Типично за тоя капут Дайнов.....пропито със злоба.))))
  • 95 Да бе

    1 5 Отговор
    Дайнов.....всички знаем какви пияници са скандинавците например,знаем и как са безчинствали из цяла Европа през средновековието.Що не пишеш нищо за тях ?))))
  • 96 Точно

    2 2 Отговор
    Ако някой не е разбрал, руснаците за разлика от нас са били роби, ама истински роби и то много по-дълго време от нас. Те тая робска психика им пречи мислят, те само се подчиняват, така е по лесно, и сега този на който се подчиняват реши да ги пожертва и те продължават да не мислят и да се подчиняват, щото така е най-лесно.
  • 97 Така

    2 1 Отговор
    И Левски и Ботев са презирали руснаците и са отказали да бъдат руски агенти.
  • 98 Сократ

    0 0 Отговор
    Немското зеле да си погледне какво представлява швабата.
  • 99 БПФ

    1 0 Отговор
    Тази статия и най-чист расизъм и нацизъм. Прокуратурата би трябвало да се самосезира. И тоя некъпан отвратителен индивид е професор и ПРЕПОДАВАТЕЛ в Български университет ????

    Какви хора са руснаците? Това са хора, които дори ВСВ, под немските бомби, четяха стиховете на Хайне и Шилер - а руските деца - прекрасните романи на Ерих Кестнер, докато немците горяха книгите им !!! Мисля това говори достатъчно !!!
  • 100 Оракула

    2 0 Отговор
    Добро сравнение, между сегашните Украинци и Руския имитационен, европейски имидж,
    който лично аз не видях последните 70 години!Не го видя и баща ми в предишните 70 години!
    Дядо ми го видя до 1944 година, от там нататък "имитацията на Европейци" , важи не само за Русия,
    но и за огромна част от Източна Европа и Руските Съветски републики!
    Това което е умопомрачителното ,че не виждаме нашета европейска имитация на ЕО,
    осветена от "Чекмеджето" на един Премиер !
    Имитацията на европейци е и ,Докторската титла на водача на "Хунтата" , в България,
    какъв доктор , може да бъде човек извършил, фалити на банки и фирми за милиарди левове???
    Имитацията на европейци е в гръбначния мозък на Българския интригант, дори с цената на вечно робство!
    Стига той ,интриганта да е робовладелеца!