Отидете към основна версия

4 073 67

Унгария: Десетки хиляди на протест срещу Орбан

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • ес-
  • протест-
  • владимир путин-
  • учебна програма-
  • будапеща

Недоволство има и от близките отношения на Орбан с Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки хиляди унгарци излязоха на протест в Будапеща срещу образователната политика на правителството на премиера Виктор Орбан. Те настояват за по-добро заплащане на учителите, за учебни програми, в които няма идеология и за правото на учителите да стачкуват. По данни на учителския синдикат през последните седмици в 61 града в страната е имало общо 147 учителски протеста.

Разнородни критики към курса на правителството

По собствените му думи Орбан иска обществото и културата в Унгария да се градят на нова "християнска и национална основа". Протестът беше насочен и срещу контрола на правителството върху държавните медии и голяма част от частните медии, както и срещу близките отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин.

23 октомври е национален празник в Унгария и по традиция се празнува с големи правителствени митинги в Будапеща, на които ръководителят на правителството произнася празнична реч. Този път случаят не беше такъв. Вместо това Орбан участва в церемония в Залаегерсег, Западна Унгария, посветена на началото на антисталинисткото въстание от 1956 г. Събитието беше строго охранявано и присъстваха само изрично поканени гости.

Остри думи срещу Брюксел

В речта си в Залаегерсег Орбан критикува Запада, който по думите му е изоставил Унгария през 1956 г. в борбата срещу сталинистите. "Ние издържаме, когато е необходимо, и отвръщаме на удара, когато това е възможно", каза той. "Нека не се притесняваме от онези, които отправят критики срещу Унгария от сенките или от високите места в Брюксел."

В речта си Орбан прогнозира разпадане на Европейския съюз, по подобие на Съветския съюз. "Те ще приключат така, както са приключили техните предшественици." Съветският съюз се разпада през 1991 г. Орбан, който нарича своя стил на управление "нелиберална демокрация", е изправен пред санкции от ЕС, който го обвинява в нарушаване на демократичните и конституционните ценности на общността. Поради това Брюксел замрази финансирането за Унгария.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: