Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Ноември, 2022 19:00 2 541 31

Тежка зависимост: как Русия може да изнудва Унгария

  • виктор орбан-
  • зависимост-
  • унгария-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • газпром-
  • гру-
  • изнудване-
  • ес

Унгария е единствената държава в ЕС, която не е изгонила нито един руски дипломат заради руската агресия в Украйна

Тежка зависимост: как Русия може да изнудва Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма друг правителствен ръководител на страна от Европейския съюз, който да е изградил по-близки отношения с Русия и Владимир Путин от унгарския премиер Виктор Орбан. От встъпването си в длъжност през 2010 г. Орбан е имал лични срещи с него почти всяка година. За последен път той посети в Москва в началото на февруари 2022 г. - три седмици преди началото на руската агресия срещу Украйна.

Орбан последователно окачествява санкциите на ЕС срещу Русия като грешка. Основният интерес на Унгария е да не застраши енергийните доставки за страната. Будапеща е силно зависима от руския газ и петрол, като разчита на Москва и за ядрената си енергетика. Атомната електроцентрала "Пакш", която с четирите си реактора покрива 50% от нуждите на държавата от електроенергия, е изградена върху съветски и руски технологии и използва руско ядрено гориво. Планира се и изграждането на още два реактора с водеща руска роля.

Още новини от Украйна

Симпатии и към системата на Путин

Извън чисто икономическите въпроси Виктор Орбан многократно е разкривал и политически симпатии към системата на Путин. Унгария толерира и руски дейности на своя територия, които едва ли биха били възможни в друга страна от ЕС. През 2016 г. се разбра, че офицери от руското военно разузнаване ГРУ в продължение на години са обучавали унгарски десни екстремисти. Миналата седмица разследващи журналисти разкриха, че синът на шефа на руското външно разузнаване СВР Сергей Наришкин живее в Будапеща в луксозен апартамент, собственост на компания, която се свързва с началника на кабинета на Орбан Антал Роган.

Синът на руския разузнавателен шеф Андрей има неограничено право на пребиваване в Унгария. ДВ разговаря по темата с политолога Андраш Рац, който е считан за един от водещите унгарски експерти за Русия и руско-унгарските отношения.

ДВ: Г-н Рац, какво мислите за последните разкрития за жилището в Будапеща, обитавано от сина на шефа на руското външно разузнаване?

Андраш Рац: Намирам за обезпокоително това, че съществува пряка връзка между член на унгарското правителство и сина на шефа на руското външно разузнаване. Също толкова тревожно е, че след проверка унгарските власти са обявили сина на Наришкин за риск за националната сигурност и разрешението му за пребиваване следва да бъде отнето. Той обжалва това решение пред съда и досега продължава да се ползва от правото си на престой. Производството може да се проточи с години. Това означава, че или унгарската държава не е в състояние да експулсира хора, които представляват риск за националната сигурност, или е направено изключение за сина на Наришкин.

ДВ: За какво става дума в този случай? Има ли нужда унгарското правителство от директна връзка с руското външно разузнаване?

Андраш Рац: Не съм в състояние да дам оценка за това. Но е ясно, че Унгария е единствената страна членка на ЕС, която се отнася много либерално към всичко, свързано с руските разузнавателни служби. Унгария е единствената държава от ЕС, която не е изгонила нито един руски дипломат след нападението над Украйна през февруари тази година. Напротив, оттогава броят им дори се е увеличил. Според унгарското външно министерство в Будапеща е имало средно между 45 и 48 руски дипломати, а в момента те са 56.

ДВ: Какво се опитва да постигне унгарското правителство с тази политика?

Андраш Рац: Можем само да гадаем. Но едно можем да кажем със сигурност - Унгария е силно зависима от Русия по отношение на енергийната си сигурност. През последните осем години, откакто Русия нападна Украйна, Унгария не диверсифицира енергийните си източници и това вече има негативен ефект. Най-важният интерес на Будапеща е "Газпром" да не спира доставките си за Унгария. Ако това се случи, страната ще бъде изправена пред икономическа катастрофа. Ето защо смятам, че в момента Унгария се стреми да избягва всичко, което, според нея, би раздразнило Русия.

ДВ: Каква е цялостната Ви оценка за унгарско-руските отношения?

Унгария договори изключение от европейските санкции за доставки на газ и петрол.

Андраш Рац: Да, този унгарски интерес е напълно ясен и рационален. Но се опасявам, че руският натиск върху Унгария ще се засили до такава степен, че тя може да бъде принудена да гласува против определени санкции на ЕС или да наложи вето върху продължаването им. Заплахата за налагане на вето върху санкциите на ЕС срещу патриарх Кирил например не може да бъде оправдавана като рационален интерес. В момента страната отлага и ратификацията на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, а в това също няма рационален интерес. Унгарското правителство в момента не желае да включи ратификацията в дневния ред на парламента и това е от полза единствено за Русия.

Автор: Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха а

    15 35 Отговор
    Най скъпия газ в Европа в момента плащат Вучич и Орбан.В Унгария лихвите са 15%.И тия са независими като Турция.Гладни жалкари.

    Коментиран от #17, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Безпричинното гонене на руски

    29 10 Отговор
    на руски дипломати => основна измерителна единица за пещерно идолопоклонничество на фалшивите ценности .
  • 4 Майна

    30 8 Отговор
    Евин газ и бъдещо сътрудничество , ех, дано и други така да изнудват..
  • 5 Майна

    29 8 Отговор
    Унгария им пречи на ЕС , не приема ЛГТБто , ха ха ха..
  • 6 Тиква

    29 11 Отговор
    Д Веле да пишат за друга Тежка зависимост. Един наркоман и третоРазряден клоун който съсипа цяла страна. Ще мръзнете като кучета зимата Д Веле.
  • 7 Мухлярите от ЕС

    33 9 Отговор
    патологично и на физиологично ниво ненавиждат Виктор Орбан,защото не е от "техния пол",простичко е за разгадаване..
  • 8 Майна

    25 8 Отговор
    Русия предупреди Окраина- прекъсванията на светлината и топлината ще бъдат пълни

    Коментиран от #10

  • 9 Котка ученият

    23 9 Отговор
    Русия иска гаранции за националната си сигурност. Ако натискът върху Европа ще доведе до положителен резултат. Русия няма да се спре пред нищо, ще смаже и унищожи всеки, който се опита да се съпротивлява.

    Коментиран от #14

  • 10 Хохо Бохо

    4 14 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    И какво от това?
    Не носи военно преимущество.
    Украинците стрелят на месо по могилниците...
  • 11 ХА ХА ХА

    23 6 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , ПИШЕТЕ ЗА РУСИЯ , ЧЕ ИЗНУДВА УНГАРИЯ .......А СТАНЕ ЛИ ВЪПРОС ЗА КРАВАРИТЕ ПИШЕТЕ , ЧЕ СА ОКАЗАЛИ ИЗВЕСТЕН НАТИСК НА ОПРЕДЕЛЕНА ДЪРЖАВА !!!!! ЗАЩО ПОСТОЯННО ЛЪЖЕТЕ И МАЖЕТЕ ?

    Коментиран от #13

  • 12 Госあ

    21 6 Отговор
    Факти, що не покажете видеото от Г20, да видят всички как говори Си на канадския джендър Трюдо ? Оня се обясняваше като ученичка

    Коментиран от #15

  • 13 Ми.......

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА ХА":

    Тия от Зелето тъй си пишат свикнали са от преди ..... щото ако им наредят от ФАШ дори и ще се гръмнат .....заблудени шваби !
  • 14 да ама

    8 19 Отговор

    До коментар #9 от "Котка ученият":

    Да, ама не. Руснаците нямат ресурс.
    Те губят в Украйна, щели да нападат Европа?
    :))
    ватенките загубиха всичко
    чака ги разпад
  • 15 Ааааааааа не !

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Факти не показва и не пише такива работи за ДЖЕНДЪРЛЯКА , ще му набиват чумберите после ! Нооооо може да хвърля помия върху Русия колкото си иска ....позволено му е , даже го поущряват да го прави !!!!!
  • 16 Унгарец

    17 5 Отговор
    ДЗ : Унгария е единствената, която в ЕС не е изгонила нито един руски дипломат, защото драго зеле, Русия не изнудва никого!!!
    Но за ЕК не може да се твърди последното, за съжаление и срам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русенец

    13 5 Отговор
    Русия може да изнудва Унгария, като й предложи 8 самолета за два милиарда, вземе парите, не й даде самолети, но й поиска още два милиарда, за още 8 самолета. Чакай малко! Това беше сценарий на друга нация.
  • 19 Японеца

    14 5 Отговор
    АЕЦ Козлодуй произвежда енергия за 5ст. Квч! Ние плащаме колко? Колония задокеанска!
  • 20 Хитрата сврака

    4 3 Отговор
    В двата крака на Мордор
  • 21 0000

    3 4 Отговор
    Орбан произхожда от фамилия висши кадри на унгарското дс на цк на унгарската комунистическа партия ,любимец на финансиста на комунистическия интернационал унгареца дьорд Сорос
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да бе , да. ! 😜

    8 4 Отговор
    Засега виждам само как американците и турците изнудват и разсипват България 33 години !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Васил

    2 6 Отговор
    Унгария е Беларус-2
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гьобелс Веле

    9 2 Отговор
    Унгария не е единствената държава в ЕС, която не е изгонила нито един руски дипломат заради руската операция срещу американската агресия в Украйна.
    Повечето европейските страни са изгонени руски дипломати от американците, както при нас от Козяк.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Рослямист

    1 2 Отговор
    Изкарайте си го отрицателно братя рослямисти!
  • 30 пенко

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ДА ГИ ИЗНУДВА --- УНГАРИЯ ПРОСТО Е ПРИВИЛИГЕРОВАНА НАЦИЯ - С ЕКСТРИ - И Е СЪС СОБСТВЕННО ВЕЛИЧИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 31 Русофоб Антисемит

    0 0 Отговор
    България взе правилното решение да изгони 70 рашиста. Трябваше всичките, но и така е добре. Горд съм че съм българин.